Den er litt av et blikkfang, den fargerike varebilen som rett som det er ruller rundt i bydel Grünerløkka. Inni står Elvis Huskic (37) og deler ut bugnende retter proppfulle av grønnsaker. Mat som egentlig skulle gått i søpla, går isteden i magen på bydelens barn og unge.

– Løkky Trøkk er med på å gjøre Grünerløkkas ungdommer litt grønnere, forteller den engasjerte kokken Elvis Huskic (37), som drifter Bydel Grünerløkka sin foodtruck.

Mat som metode

Løkky Trøkk og Løkkaungdom Mot Matsvinn er to prosjekter i bydel Grünerløkka, som fletter sammen ungdomsarbeid og bærekraftsarbeid. Målet er en litt grønnere bydel, full av ungdommer rusta for å skape en sunn morgendag for både seg selv og jordkloden.

Løkkaungdom Mot Matsvinn er et prosjekt driftet på klimasatsmidler fra Miljødirektoratet, og holder i tømmene på kjøkkenet på Sinsen Kulturhus, samt drifter Miljøhuset i Sofienbergparken. Løkky Trøkk er et nyere, grønt tilskudd til bydelen:

En ungdomsklubb på hjul, som bruker er mat som metode for ungdomsarbeidet.

Bak prosjektene står Bydel Grünerløkka og tre ansatte med brennende engasjement for prosjektene: Peter Nielsen (39), Elvis Huskic (37) og Martine Brunsell (27) har bakgrunn i mat og ernæring.

Grønne ungdomsjobber

– Men det er ikke vi som drifter det, utbryter Nielsen og forklarer:

– Ungdommene i bydelen ansettes gjennom hele året og driver hele prosjektene. De er med å drifte foodtrucken, kaffesykkelen og lager mat med oss på Sinsen Kulturhus. På sommeren har vi en haug med ungdommer i sommerjobb her!

Nielsen forteller at motivasjonen er å skape grønne ungdomsjobber, og samtidig gi løkkaungdommen kompetanse som de kan bruke i framtidige jobber.

– Også er det et klart folkehelseaspekt ved dette, vi introduserer dem for næringsrik og bærekraftig mat og gode matvaner, legger ernæringsrådgiver Brunsell til.

– Hver åttende handlepose går i søpla.

Det er ingen hemmelighet at nordmenn kaster enorme mengder mat: Mat – og landbruksminister Olaug Bollestad har tidligere uttalt til Avisa Oslo at matkasting er en stor utfordring.

Familien fyller opp Teslaen med maten butikkene kaster: – Siden vi begynte med dette har vi kun kjøpt ris, koriander og kaffe

– Det kastes altfor mye! Det henger mye sammen med at folk ikke kan lage mat mer, så det og jobbe med opplæring i matlaging. Vi har jo blitt et frossenpizzaland og har glemt hvordan mat skal lages. Rundt hver 8. handlepose går rett i søpla. Det er et kjempestort klimaproblem, forteller Nielsen.

I 2019 kastet nordmenn omtrent 417.000 tonn spiselig mat i Norge i 2019. Det tilsvarer rundt 1.26 millioner CO₂ – ekvivalenter. Mesteparten av dette, 55 prosent, kommer fra husholdninger, og det er dette de tre ildsjelene håper på å gjøre Grünerløkkas ungdom bevisste på.

Dyrker egne grønnsaker i Sofienbergparken

– Vi tar utgangspunkt i de tre fritidsklubbene i bydelen, og leverer mat til dem. På Sinsen Kulturhus har vi et eget kjøkken hvor jeg, Elvis og ungdommene lager mat av overskuddsvarer og grønnsaker vi har dyrka sjøl, forteller Nielsen.

De samarbeider tett med matbutikker i bydelen som gir dem mat de skal kaste. I Sofienbergparken, bare et steinkast fra trikken, dyrker ungdommer og «Løkkabonden» det de trenger av grønnsaker.

– I tillegg har vi workshops og kurs, og lager oppskriftshefter som ungdommene selv og andre institusjoner i bydelen kan bruke for å bli litt grønnere i hverdagen, sier Nielsen

.

Vil ikke være «kjedelige voksne»

– Prosjektet skal drive med opplæring, informasjon og holdningsskapende arbeid, men vi vil ikke være kjedelige voksne som retter pekefingre: ungdommene er selv engasjert i alle ledd, og vi vil snakke med dem på deres plattformer, legger Brunsell til.

De har blant annet en Instagram hvor de poster tips om ernæring og matsvinn, og holder følgerne sine oppdatert på hvor Løkky Trøkk-bilen står og deler ut mat. Responsen har ikke latt vente på seg, selv om det tar litt tid å vende seg til å bruke utgått melk.

– Ungdommene er mest opptatt av at maten smaker godt, og de syns det er moro å lære og å passe på at ingenting går til spille. Det blir gøy å spise grønnsaker! Særlig når man serverer dem på spiselige tallerkener, ler Nielsen.