Gå til sidens hovedinnhold

Pasient skal ha blitt dopet ned og voldtatt av lege: – Han var kanskje en av landets mest populære fastleger

Da kvinnen opplevde noe svært traumatisk, tok hun kontakt med sin mangeårige lege. Han kom hjem til henne samme kveld og injiserte beroligende.

En mannlig lege i 60-årene er tiltalt for å ha voldtatt en kvinnelig pasient i juli 2018. Voldtekten skal ha skjedd på hans legekontor i Oslo, etter at han skal ha injisert henne med morfin slik at hun var ute av stand til å motsette seg handlingene.

Han er også tiltalt for å ha utnyttet sin stilling som fastlege til å skaffe seg seksuell omgang med henne ved flere anledninger, for å ha opptrådt i strid med forsvarlighetskravet for helsepersonell og for å ha sendt meldinger til fornærmede om seksuelle tanker om henne og datteren.

Fastlegen nekter straffskyld.

Les også

Lege tiltalt: Skal ha injisert pasient med morfin og voldtatt henne

Lukket dørene

Torsdag møtte fastlegen og den fornærmede kvinnen i Oslo tingrett. Kvinnen har uttrykt at hun har vansker med å møte den tiltalte mannen, og har bedt om at han ikke oppholder seg i rettssalen mens hun forklarer seg.

Under rettssaken satt de med noen meters mellomrom i sal 328. Kvinnen gråt ved flere anledninger, mens mannen holdt en rolig mine mens han så på henne.

Fra både bistandsadvokat Lene Tønset og forsvarer Oscar Ihlebæk ble det begjært lukkede dører under de involvertes forklaringer. Dommer Bjørn Askim valgte å etterkomme begjæringen, og kastet pressen på dør idet forklaringen til fornærmede startet.

Pressen fikk derimot være til stede under innledningsforedragene. Der kom det frem at legen fikk tilbakekalt autorisasjonen i 2019.

Satte morfin

I retten sa konstituert statsadvokat og aktor Stian F. Hermansen at tiltalte og fornærmede har hatt et seksuelt forhold i perioden 26. mars til 14. september 2018, og at dette ikke er bestridt.

Men påtalemyndigheten mener mannen har utnyttet sin stilling da kvinnen var i psykisk ubalanse.

23. mars 2018 opplevde kvinnen noe svært traumatisk, som gjorde at hun oppsøkte fastlegen hun hadde hatt i 14 år. Samme kveld kom mannen hjem til henne og injiserte beroligende medikament.

Deretter skalkonsultasjonene i hovedsak dreie seg om foreskriving av smertestillende og beroligende medikamenter.

Hermansen fortalte at den seksuelle relasjonen foregikk frem til kvinnen oppsøkte politiet 14. september 2018, og fortalte at hun hadde blitt dopet ned, blitt tatt kvelertak på og voldtatt av fastlegen.

Mener det var frivillig

To dager senere, den 16. september 2018, blir fastlegen pågrepet. I avhør fortalte han om den seksuelle relasjonen med kvinnen, samt at han ifølge Hermansen ga en forklaring på medisineringen.

Men han hevder sin uskyld, og fastholder at de seksuelle handlingene har vært frivillige. Det samme gjentok Ihlebæk innledningsvis.

– Den seksuelle kontakten mellom partene er et resultat av frivillighet på begge sider. Det vil være den prinsipale anførselen herfra. Subsidiært har tiltalte forholdt seg til det som kalles et stilltiende samtykke, sa Ihlebæk, og la til:

– Vi snakker om en fastlege som kanskje var en av landets mest populære fastleger. Så opplever han å bli pågrepet i denne saken, og da kan man vel si at verden på sett og vis faller sammen.

Det er satt av 12 dager til rettssaken. Pressen – ved Avisa Oslo og TV 2 – har anket kjennelsen om lukkede dører, men frem til anken er behandlet får altså ikke offentligheten kjennskap til hva kvinnen eller fastlegen har forklart.

Les også

Over 11.000 personer har gått på dette svindelforsøket: – Det kommer stadig nye og mer kreative løsninger

Les også

Mangeårig konflikt bak Brynseng-skyting: Skal ha truet familiemedlem – politiet henla saken

Les også

Politiet fant blodig og forslått mann på gata: Men de fire tiltalte ungdommene ble frifunnet

Kommentarer til denne saken