Gå til sidens hovedinnhold

Pål kan bli stående personlig ansvarlig etter konflikt om leie – frykter for barens framtid

Pål Bagge Skar, driver av baren Paul's Boutique, er nå på jakt etter nye lokaler etter en konflikt med utleier.

Skar la tirsdag ut en tirade på barens Facebook-sider mot eiendomsselskapet Right Size som eier lokalene ved Alexander Kiellands plass. Bakgrunnen er en konflikt om husleie for november og desember.

– Vi har hatt en åpen dialog om eventuelle rabattordninger siden pandemien inntraff. Så fikk vi plutselig purring på leiefaktura fra Right Size for husleia i november og desember, sier daglig leder Pål Bagge Skar til Avisa Oslo.

Provosert

Han forteller videre at selskapet har truet med å ta fakturaene til namsmannen, og at de krever at han stiller som selvskyldner, altså at han privat må stille som garantist for at husleia kommer inn.

– Det er provoserende at de stiller daglig leder som selvskyldner når det er umulig å vite hvordan framtiden blir. Jeg har tatt ekstrajobber for å få privatøkonomien til familien til å gå rundt, jeg kan ikke stille privatøkonomien min som garantist. Det er ganske frekt, sier han.

– Får dårligere sikkerhet

Avisa Oslo har vært i kontakt med Right Size Office. De beskriver forløpet slik:

– Når det ble flere måneder utestående leie kom vi med et forslag til leietaker om å benytte depositumet de har innestående for å dekke leien som var utestående, mot at leietaker signerte på en selvskyldnergaranti, selv om dette betyr at vi får dårligere sikkerhet, skriver markedssjef Fredrik Ski i en e-post til Avisa Oslo.

– Leietaker informerte oss om at han hadde søkt om kompensasjon fra det offentlige. Vi informerte om at dersom de fikk kompensasjon fra kommunen i februar ville vi kunne unngå å benytte depositumet og slette selvskyldnergarantien hvis han ønsket det, skriver han videre.

Les hele svaret nederst i saken.

– Brukket rygg

På Bagge Skar påpeker at han har søkt om kompensasjon for tapte faste utgifter, hvor også leia er inkludert, og fått dette innvilget.

– Det er umulig å vite når de pengene kommer, men vi vet jo at vi får dem, sier han.


Skar opplever det hele som et forsøk på å presse dem for pengene.

– Vi er midt i en pandemi, og er tvunget til å holde stengt. Da er dette rar oppførsel. Vi ligger med brukket rygg her, sier han.

– Men dere forstår vel at også utleier har utgifter de må få dekket?

– Jeg skjønner ikke helt hvordan dette skal hjelpe å få inn de pengene. Vi har hele veien sagt at vi kommer til å betale når vi får kompensasjonspengene.

Svarer

Eiendomsselskapet Right Size er forelagt påstandene fra Pål Bagge Skar. De svarer følgende om dialogen med leietakeren:

– Vi har vært i dialog med leietaker fra starten av mars 2020 rundt pandemisituasjonen og har forståelse for at disse restriksjonene som kommunen kommer med vil påvirke driften til leietaker. Vi har flere ganger funnet løsninger sammen med leietaker og har gitt utsettelser på leie, og vi har fortløpende dialog med leietaker etter hvert som situasjonen utvikler seg, sier Fredrik Ski.

Eiendomsselskapet mener de ikke har fått mulighet til å komme med en løsning på problemet før Avisa Oslo tok kontakt.

– Vi er fremdeles i dialog med leietaker, og fikk tilbakemelding 26.01 om at han ønsket å si opp leieforholdet, og lurte på muligheten til å si opp og avslutte leieforholdet på dagen. Dette ble tatt videre internt og vi fikk ikke muligheten til å komme med en god løsning før vi ble kontaktet vedrørende denne saken av avisen, sier markedssjef Fredrik Ski.

LES OGSÅ: Marte Emilie (25) om boligmarkedet i Oslo: – Det er helt «crazy»

– Ser ikke lovende ut

I Facebook-tiraden etterlyser Skar andre lokaler som kan være passende for baren. Han er svært usikker på hvordan framtida nå ser ut.

– Det er helt prisgitt om ting åpner opp eller ikke. Vi lever allerede på lånt tid, og er på smertegrensa. Vi brukte mye penger i første nedstenging, og da vi i sommer måtte gå fra 120 til 40 gjester i lokalet gikk det utover omsetningen, sier han.

– Hvis vi kunne åpnet opp i februar, kunne vi nok hentet inn de siste pengene for å komme oss à jour. Men det ser jo ikke akkurat lovende ut, sier han, og legger tørt til:

– Hvis dette ikke går får jeg bare røske ut inventaret fra lokalet, sette det på et lager et sted, og åpne et nytt utested når samfunnet åpner opp igjen.

Les også

Ingen Oslo-pakke fra Sanner – skuffet over finansministeren

Les også

Utelivskongen Bo Vivike: – Hårreisende at staten flår oss

Kommentarer til denne saken