Mandag kveld skjedde det igjen: En person ble skutt i Oslo. Denne gangen var det utenfor Brynseng T-banestasjon, der en mann i starten av 20-årene be skutt i magen mens han ifølge vitner på stedet satt på en benk utenfor stasjonen.

Gjerningspersonen løp fra stedet, men natt til tirsdag ble pågrepet natt til tirsdag. Det er en relasjon mellom siktede og offer.

Dette var tredje skyteepisode på to uker. Mellom 15. og 30. august har til sammen fem personer blitt skutt på tre forskjellige steder på Østkanten i Oslo.

De fem ofrene har alle endt opp på sykehus med alvorlige skader.

Monica Govenius, som ble vitne til skytingen på Brynseng, sa til Avisa Oslo at hun ikke lenger føler seg trygg i byen og ønsker å flytte ut av Oslo på grunn av de mange hendelsene.

Er det blitt utrygt?

Tilfeldig ofre

Søndag 15. august gikk en 34 år gammel mann inn på T-banen til Mortensrud. Mens banen var i fart, og kort tid før den ankom Skøyenåsen T-banestasjon, skjøt en 34 år gammel mann to unge gutter på rundt 18 år.

Gjerningsmannen stakk av da banen stoppet på Skøyenåsen, mens ofrene fikk hjelp passasjerer som hadde blitt vitne til hendelsen.

Politiet har uttalt at det ikke ser ut til å være en relasjon mellom ofrene og 34-åringen, og at de fremstår om tilfeldige ofre. Mannen ble pågrepet like i nærheten en drøy time senere, og sitter nå i varetekt. Han er dømt en rekke ganger tidligere, og skulle egentlig ha sonet en dom da skytingen skjedde – men hadde fått soningsutsettelse. Han har fortsatt ikke forklart seg for politiet.

Ti dager senere, natt til onsdag 25. august, ble to unge menn var skutt utenfor en boligblokk på Trosterud. De ble fraktet til sykehus med alvorlige skader, mens gjerningspersonen kom seg unna.

Tirsdag ettermiddag meldte politiet at en mann i 50-årene er pågrepet i saken. Han er norsk statsborger og siktet for drapsforsøk. Tidligere tirsdag sa politiet på pressekonferanse at de ikke knytter Trosterud-saken til konflikter eller kriminelle miljøer.

Ingen sammenheng

– Vi ser ingen sammenheng mellom disse sakene, sier politiinspektør Grete Lien Metlid, leder for Felles enhet for etterretning og etterforskning (FEE) i Oslo politidistrikt, på en pressekonferanse tirsdag.

– Det er heller ikke sånn at alle sakene er knyttet til kriminelle miljøer eller gjenger.

Hun sier sakene har høyt prioritet hos politiet, og at det pågår etterforskning for fullt. Videre sier hun at hun forstår at det er en uro ute blant folk.

– Dette skaper mye oppmerksomhet og en uro i det offentlige rom. Vi har nå på kort tid hatt flere skyteepisoder, så dette tar vi på det største alvor. Vi forstår at det skaper uro når to av hendelsene har skjedd i tilknytning til T-banen og et i et boligområde på Trosterud, sier hun og legger til at det er for tidlig å konkludere hva som har skjedd i de ulike sakene.

– Det viktigste nå er å komme ut med info, dempe uro, få pågrepet personer, etterforsket ferdig og finne ut hva som har skjedd.

Har konkrete opplysninger

Av de tre episodene de siste ukene, er det kun skytingen på Trosterud der politiet gikk flere dager uten en pågripelse.

Metlid vil ikke gå på hva politiet tror er årsaken til at de to unge mennene ble skutt på Trosterud. Før pripelsen sa hun blant annet dette til Avisa Oslo:

– Vi vil ikke gå nærmere inn på hvilke tanker og teorier vi har. Dette er en sak som har høyeste prioritet hos oss nå, da det ikke er gjort noen pågripelser og vi heller ikke kan knytte hendelsen til noen kjent konflikt. Vi forstår at det gjør folk redde, sier hun.

Politiet har snakket med mennene som ble skutt, men ennå er helsesituasjonen deres slik at etterforskerne må gå forsiktig fram.

Polititeori: Kan være tilfeldig

Som Avisa Oslo tidligere har omtalt, mener vitner at Trosterud-skytingen fremstår tilfeldig. Til det har Metlid følgende kommentar:

– Det er én av hypotesene våre. Vi holder alle muligheter åpne.

– Hva er budskapet til Oslos befolkning, nå som det har vært tre skyteepisoder på relativt kort tid?

– Det viktigste at vi ikke knytter noe i disse sakene til at man skal gå rundt og være redd. De fleste skyteepisoder skjer der det er en relasjon eller konflikt. Så er det klart at det bekymrer politiet at vi har nå saker der vi ikke kan si at det foreligger. Derfor er det viktig med pågripelse også i Trosterud-saken. Det er viktig at eventuelle vitner kontakter politiet. Vi er også mye operativt ute på Trosterud og vil fortsette med det. Det er god framdrift i saken og vi håper at vi snart kan melde om en utvikling, sier Metlid avslutningsvis.

Les også

Hovedstaden er ikke så trygg som den bør være