Mandag fortsetter finværet, men på tirsdag kommer det en kjær vending i maiværet: Det skal faktisk regne.

– Det ser ut som vi kan få litt etterlengtet regn. Det blir mer skyet vær, og i en periode kommer det til å falle litt regn. Det blir ikke veldig mye, men det ser ut til å bli litt, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød på Meteorologisk institutt til Avisa Oslo søndag kveld.

Den siste prognosen på Yr.no viser et anslag på 14 millimeter regn på tirsdag.

Også onsdag er det ventet nedbør, men da i svært små mengder.

– Det kommer muligens en ettermiddagsbyge eller to, uten at det nødvendigvis blir veldig mye ut av det, sier Granerød.

Demper skogbrannfaren

De siste ukene har det vært stor skogbrannfare på Østlandet, i Telemark og Aust-Agder. Den kan muligens bli justert ned, om regnmengdene er store nok.

– Per nå ser det ut som det kommer såpass mye at skogbrannfaren i hvert fall blir dempet, men vi får se hvor mye som faktisk faller. Det er ikke så mye som skal til før det tørker opp igjen, sier meteorologen.

Det har vært tørt over lang tid. Granerød sitter ikke på tall for hvor sjeldent det har vært så lite regn, men erkjenner de tørre fakta:

– Det har vært tørt veldig lenge, og det kommet ekstremt lite nedbør over lang tid.

Tidligere denne uken kom instituttet med tall som viste at det aldri har regnet så lite på Blindern som de har gjort i mars og april i år.

– I mars og april er det samlet målt 13,3 millimeter nedbør på Blindern. Normalen på samme tid er rundt 85 millimeter. Forrige gang det var så lite nedbør på denne tiden av året var i 1997, sa vakthavende meteorolog Bente Wahl til AO.

Knusktørt i skog og vassdrag

Det er svært tørt i Marka nå.

– Vi følger situasjonen tett, og vil raskt kunne ta grep dersom det er behov for det. Vårt ønske er naturligvis at folk skal være seg sitt ansvar bevisst, slik at vi slipper å stramme inn ytterligere, sa kommunikasjonssjef Sigurd Folgerø Dalen i Oslo brann- og redningsetat til Avisa Oslo for noen dager siden.

Den manglende nedbøren påvirker også vannforsyningen. Kommunen har i flere omganger oppfordret Oslo-folk til å spare på vannet.

– Vi er nå et halvt år inn i en tørkeperiode og fortsetter dette kan det bli kritisk, sa Frode Hult, seksjonsleder i vann- og avløpsetaten, til Avisa Oslo for en snau uke siden.