Bydel Alna trenger nye omsorgsboliger. Vi ofrer gjerne litt inntekter for å bygge dem, men Oslo kommune ser ut til å foretrekke at vi tyner ut mest mulig fortjeneste.

På Haugerud i bydel Alna er det planer om å rive eksisterende omsorgsboliger, samtidig som bydelen allerede har for få slike boliger tilgjengelig. Boligene som skal vekk er naboer til Haugerud Senter, som jeg og familien eier. Sammen med bydelen har vi utarbeidet planer for nye omsorgsboliger på senteret, så beboerne bare trenger å flytte over parkeringsplassen.

Husbanken har godkjent prosjektet, boligene er ønsket av miljøarbeidertjenesten i Alna og bydelen har sendt søknad om leieavtale til byrådet.

Likevel stopper prosjektet opp på mystisk vis i kommunen. Plan- og bygningsetaten (PBE) sier nei, og fra ansvarlig byråd får jeg ikke en gang et svar.

Delta i Oslodebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Mer fra Oslodebatten: Et skrekkens eksempel på oppdeling av leiligheter

Dette handler om å ta samfunnsansvar

Et nei vil gå utover innbyggere som i dag bor i et omsorgsfellesskap rett ved siden av senteret. Det finnes ingen planer for dem som bor der nå, etter at området blir boligfelt. Fellesskapet de har risikerer å gå i oppløsing når de spres rundt i byen. Det syns jeg er uansvarlig og kjipt gjort mot folk som trenger ekstra støtte, og som har vært naboer med hverandre og oss i årevis.

For meg handler dette om å ta samfunnsansvar, noe vi i næringslivet ofte blir bedt om av nettopp politikerne. Og jeg prøver, på mer enn én måte.

I mitt hode er denne saken ganske opplagt: 50 meter unna boligene som skal rives på Haugerud senter har vi lokaler som kan bygges om til flotte fasiliteter. Beboerne i omsorgsboligene får beholde nærmiljøet sitt og ha tilgang til apotek, legetjenester, tannlege, fysioterapi, dagligvarebutikk, restaurant og mye annet.

Det er mer verdifullt for oss enn høyest mulig avkastning per kvadratmeter.

Byråkratisk lydmur

Vi har betalt advokater, arkitekter og rådgivere av egen lomme for å trenge gjennom den politiske og byråkratiske lydmuren. Lokalene har vi latt stå tomme, med unntak av at de en kort periode ble benyttet som vaksinesenter under pandemien. Hittil har denne kampen resultert i fem år med tapte inntekter og en hel del utgifter.

Egentlig burde jeg tatt hintet. PBE er mer opptatt av en 30 år gammel reguleringsplan for området enn av innbyggerne som har behov for å ivaretas. De som kjenner Haugerud vet at det aller meste har endret seg siden da, og PBE har ikke tatt turen opp for å se lokalene engang.

Mail til ansvarlig byråd forblir ubesvart. Rådet for funksjonshemmede har ikke ringt tilbake.

Vi tjener mer hvis byråkratiet får viljen sin

Men håpet består. James Stove Lorentzen, leder av byutviklingsutvalget, er kjent med saken og jeg er blitt lovet et møte med byråd for helse, eldre og innbyggertjenester, Marthe Scharning Lund. Jeg tror at når de setter seg inn i saken, så forstår de at det egentlig ikke trenger å være så vanskelig. Hvis byrådet likevel mener at det er viktigere å holde seg strengt til den gamle reguleringsplanen, så kan det jo hende at bystyret tenker litt annerledes.

På den annen side, hvis flertallet i Oslos byråd og Oslo bystyre er enig med superkapitalisten Milton Friedman om at næringslivet ikke har noe samfunnsansvar utover profittmaksimering, så bør de absolutt stå på et nei til omsorgsboliger på Haugerud senter, og fortsette å sitte stille i båten frem mot lokalvalget 2023.

Vi tjener noen ekstra kroner hvis PBEs byråkrati får viljen sin, og lokalene istedenfor må leies ut til private næringsinteresser. De betaler mer enn kommunen, og vi får lavere utgifter. Oss er det ikke synd på, uansett utfall, men dersom man spør de som rammes av PBEs nei, så tror jeg de vil være mer bekymret for egen fremtid.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Hvem skal betale for bilene som støver ned på en parkeringsplass?

Les også

«Ikke lyv og skap falske bilder i salgsprospektet»

Les også

Disse områdene i Oslo gjør folk lykkeligst

Les også

Telefonen kirurgisk festet i hånden. Fornuften ut av vinduet