ONSDAG, KL 23.30: Musikken dunker. Piping fra døra forteller at flere er på vei inn. To veltrente menn med skinnvest og jockstrap trer forbi gardinen som skiller barområdet fra inngangsdøren. Praten går lett før paret går ned trappa til kjelleren. Musikken dunker videre. Man hører ikke hva som foregår der nede.

TIDLIGERE:

– Duften av lær er så fantastisk, sier Guðmundur Helgi Arnarson (29).

– Å gå inn i en skinnbutikk hvor som helst er deilig. Å bare føle duften av alle de potensielle gledene, fortsetter han.

Islandske Helgi er utdannet kunster og har de siste fem årene bodd i Oslo. Da han var 15 år kom han ut som homofil. Siden har han vært åpen om det meste. Han er også polyamorøs og har tre kjærester.

– Det er unaturlig for meg å holde noe som helst hemmelig, så det var ikke noe vanskelig for meg å komme ut som skinnhomse, sier han til AO.

Vi er hjemme hos han på Kjelsås.

Rundt oss ligger pisker, støvler og harnes i ulike fasonger. Alt er svart og alt er lær.

Det knirker fra tøyet når Helgi beveger seg.

– Det er viktig å høre den deilige og grusomme skinnlyden, sier han. 

Senere skal vi bli med ham på «klubben».

Scandinavian Leather Men

SLM Oslo står for Scandinavian Leather Men og er landes eneste fetisjklubb for menn som har sex med menn.

Etablert i 1976, holdt klubben tidligere til på Grønland. De siste årene har den holdt til i Kvadraturen i Nedre Slottsgate. På utvalgte kvelder samles cismenn, transmenn og maskulint presenterende ikke-binære for sosialisering og fysisk aktivitet.

Organisasjonen er ideell og drevet av frivillige, og står for ulike arrangementer. Deriblant SLM Ung som er en samling for de mellom 18 og 35 år, dit vi skal være med i kveld.

«Har du ikke vært innom klubben før, da er dette en god kveld for et første besøk», beskriver arrangørene SLM Ung på hjemmesiden.

Strenge regler

For at alle skal føle seg trygge har klubben husregler som alle må følge. Blant annet er det nulltoleranse for ulovlige rusmidler, telefoner skal bli igjen i garderoben, og all fotografering er forbudt. I kveld har AO fått noen unntak fra sistnevnte regel.

Å respektere andres intimsone, ta et nei for et nei, og ikke betale eller ta betalt for sex er også en selvfølge.

Hvis det ikke er spesifikk temakveld, er du ikke nødt til å bruke lær. Klubbens kleskode inkluderer også gummi, lateks, uniformer, skinhead, arbeidstøy og sportstøy, for å nevne noe. På noen klubbkvelder kan du være helt naken.

Sex eller samtale

Kleskoden for i kveld er som en vanlig klubbkveld, men mer avslappet. En sort t-skorte og mørke jeans er innafor på SLM Ung.

– Man kan kle seg i de fetisjklærne som man har lyst til og finne folk som tenner på det samme som deg. Man kan snakke med hverandre, drikke øl og leke med hverandre. Det er åpent en til to ganger i uka, sier Helgi.

Å leke med hverandre betyr i SLM-sammenheng det den enkelte ønsker at det skal bety, forklarer Helgi.

– For noen er det sex, for andre spanking. For noen er det sosialisering og samtale. Hva lek kan være er opp til hvert enkelt menneske, slår han fast.

LES OGSÅ: Slik er det å være swinger: – Vi har ikke sex med alt og alle

– Få den nye generasjonen involvert

På vorspielet vi joiner før SLM Ung er stemningen spent. Noen kjenner hverandre godt, andre er med for første gang. Noen er for gamle for eventet og får ikke blitt med videre.

– SLM Ung er en sjanse for å få den nye generasjonen involvert. Vi som skeive oppdrar ikke våre egne. På SLM Ung kan unge komme og prøve klubben, sier Helgi.

Noen på vorset vil aldri bli å se igjen, mens kvelden for andre kan bli den første av mange. Helgi mener arrangementet spiller en viktig rolle i form av å tilby en trygg plass å oppleve fetisjer for første gang.

– Vi prøver å få folk til å snakke med hverandre og gjøre forskjellige aktiviteter for å få folk engasjert. Jeg tror det har vært ganske vellykka. Da vi hadde de andre nordiske klubbene på besøk for en årssamling tidligere i år var Stockholm veldig nysgjerrig på hvordan vi gjør SLM Ung-kveldene våre. De har nettopp hatt sitt første slike event.

– Hvorfor aldersgrensen?

– Det er så det blir en litt tryggere plass for unge som kan være sårbare og nervøse. Det er gjerne en generasjonsforskjell i at eldre forventer at voksne menn kan si nei og uttrykke samtykke. Men unge har kanskje ikke lært å håndtere hele den voksne kutymen. Ofte har yngre menn ikke lært at de må snakke for seg selv, forsvare seg selv, lære å ta vare på seg selv og fortelle hva de liker og at det er lov å si nei. Men det er også lov å si ja, sier Helgi.

På vorset går folk hovedsakelig med vanlig klær. Helgi sier det er på grunn av varmen at folk ikke skifter helt ennå.

– Lær og gummi puster ikke så mye, sier han og ler.

Skifte kan de gjøre på klubben.

Flere er her uten at de ønsker at andre skal vite om det. Dette er deres friareal. Her slipper de å stresse om hva kollegaer, familie eller andre tenker om dem. Det snakkes om løst og fast, flere er misfornøyd med Oslo Pride sin inkludering av ytterpunktene av skeiv kultur.

Lukten av gummi

Klokka nærmer seg 21 og vi begynner avreise til klubben.

På trikken titter øyne på Helgis antrekk. Langs fortauet på vei mot klubben er det også flere som kaster blikk. Det er ingen sjikane, ingen velger å gå på andre siden av fortauet, ingen roper, ingen sier noe, men folk ser nysgjerrig på Helgi.

– Det er ikke mitt ansvar, så jeg ignorer dem for det meste. Om de smiler, smiler jeg tilbake. Jeg tenker bare jeg skal gå hvor jeg skal og går så fort som mulig, sier han med et smil.

Vi er kommet fram og går inn. 

Forbi dørvakta befinner vi oss i bardelen av lokalet. Det er mørkt med røde leddlysdetaljer.

Omkring står diverse apparater man kan ta i bruk eller bindes fast i. Lokalet er lite og trangt. Helgi sier det er meningen fordi man kommer fort i kontakt med folk på den måten. 

– Ja, men om man går med gummi kan man fort bli hengene fast i hverandre, uansett, sier en og får de andre til å humre. 

Langt fra alle er like åpne om å dra på fetisjklubb som Helgi. Av hensyn til deltagernes privatliv er alle på klubben utenom Helgi anonymisert.

Stemningen er avslappet og folk prater om alt fra å være offentlig trans i mediene, hvor vanskelig det er å bruke riktig pronomen og mer hverdagslige ting som blomster på balkongen og hobbybrygging av øl.

Ingen er klengete eller pågående. Stikk motsatt av uheldige hendelser en kan se på «vanlige» barer en sen kveld byen. Her er folk riktignok mer avkledd enn vanlig.

De fleste går i jockstraps med harness over skuldrene. Andre går i full gummi og noen med hundemasker. Kjetting rundt halsen og lærdetaljer er normalt her. Det er også tillatt å gå naken, som noen har valgt å gjøre.

Lokalet lukter gummi. Selv om stemningen ved baren er mer eller mindre lik andre barer, foregår det spennende ting i etasjen under.

Flere finner tonen mens de prater i første etasje og velger å gå sammen ned til kjelleren. Her er det flere slynger, det er glory holes og badekar. Det er tilgjengelig kondomer og glid flere steder. Langs de trange gangene i kjelleren står folk og «leker», som Helgi kaller det.

Ingen ting er for drøyt her, men samtykke er viktig.

– Ekstremt frigjørende

– Når du er her med folk som liker det samme som deg. Hva føler du på da?

– Dette er et rom for menn, hvor det er lov å være seksuell. Det er ekstremt frigjørende. Ingen kommer til å like alt du liker, men du kan finne noen som har noe til felles med deg, eller som utfordrer deg til noe du kanskje aldri hadde tenkt å utforske. Det er ekstremt givende å prøve nye ting, mener Helgi.

Han utdyper hva som kan gå gjennom hodet hans når han står midt i det.

Jeg tenker «YES», faen, han er kjekk. Jeg tenker at jeg får sjansen til å gjøre dette! Jeg tenker hvor heldig jeg er som kan leve et så fint liv. At for en generasjon tilbake kunne jeg ha dødd av AIDS. Og at jeg er ekstremt heldig. Det føles godt etterpå og gir et beriket liv.

Ingen snakket om det

Helgi forteller at han tidlig skjønte at han var kinky.

– Jeg kjente ingen andre skeive da jeg var liten. Det var en liten verden som jeg hadde fått øynene opp for på nettet, men ingen andre rundt meg snakket om det. Jeg følte ar det var så spennende å oppdage det for min egen skyld da jeg var yngre. Også er det sexy, sier han og ler.

Han mener man aldri kan snakke for mye om kink.

Vi trenger ikke å late som sex alltid må være ekstremt emosjonelt og rørende. Dette er bare sexy og gøy. Det er ikke noe galt i å bare ha glede av sexy ting. Det var noe som falt i smak hos meg da jeg var yngre. Jeg har hatt det veldig hyggelig og har mange morsomme opplevelser på grunn av det.

Helgi

Som 18 åring kjøpte han sitt første lærutstyr i utlandet. En skinndrakt. Den ble brukt på det store fetisjarrangementet i London kalt Fetish Week – Helgis første.

Arrangementet ble en åpenbaring.

Fant SLM

Det var først etter tre år i Bergen at Helgi «endelig» oppdaget Oslo og SLM Oslo som 23-åring. Da han flyttet til hovedstaden ble han umiddelbart medlem og frivillig i baren, forteller han.

– Delvis fordi jeg hadde lyst til å besøke klubben veldig mye, og fordi det er gratis når du er student og medlem. Det var veldig bra for lommeboken min, sier han og ler.

I tillegg bodde han i kollektiv og kunne ikke ta med seg noen hjem for å ha sex, forteller han.

– Da kunne jeg dra dit nesten hver eneste helg, møte noen hyggelige mennesker, ha gode opplevelser og pule der.


– Endelig funnet et samfunn

Fellesskapet i klubben ble svært viktig for ham på den tiden, forteller han.

– Jeg likte egentlig alle, og følte at jeg ble integrert. Endelig hadde jeg funnet et samfunn for meg, sier han.

Han forteller SLM-klubben har hjulpet ham med alt fra å finne plassen han bor nå, til å huse sin første solo kunstutstilling. Til gjengjeld har Helgi vært aktiv og gjort mye for klubben, blant annet i forbindelse med Pride.

I dag er han en del av styret og ønsker at andre også skal føle seg velkommen til fellesskapet som har vært så viktig for ham.

– Folk snakker om «det skeive miljøet», «det skeive samfunnet» og «homsesamfunnet» og det er en hyggelig idé, men i praksis oppstår ikke et slikt samfunn ut av ingenting: Man må lage det for seg selv, og jeg føler i organisasjoner, klubber, frivillighetsaktivitet kan man finne og lage slike samfunn. Man finner også masse gode folk og vennene sine der.

SLM Oslo ga ham akkurat det han lette etter.

– Jeg har fått så mye ut av å være aktiv og medlem. Det er så mange som snakker så mye negativt om så mye, men ikke løfter en finger for å endre det. Jeg føler jeg gjøre noe. Om det bare er å ha en gøy fest annenhver uke, eller legge til rette for at folk kan møte hverandre. Det er ekstremt viktig for meg. Særlig nå når så mange barer har måttet stenge ned. Å se at vi klarer å holde åpent på grunn av frivillighet, er jeg ekstremt glad for.

– Prøve alt minst to ganger

– Hvor viktig vil du si det er for unge å bli medlem av en klubb eller organisasjon som denne som de er interessert i?

– Ingen trenger å være medlem av noen ting, men prøv det! Prøv å delta i noe. Det er en forferdelig synd å ha ideer elle ønsker om å gjøre noe, men aldri gjøre det.

Han legger til at han da ikke nødvendigvis tenker på en fetisjklubb:

– Livet er så mye fint. Man bør prøve alt minst to ganger for å sjekke om man liker det. Rett og slett fordi det kan gi glede i livet, og det er viktig å finne det som gir deg den gleden. Om det er å stelle i hagen eller se på fotball. Vær så god. Om det gir noen glede å bli pult i kjelleren av en fetisjklubb? Det er deilig det også, og de får lov til å gjøre det. Og vi tilrettelegger for at de skal få kunne gjør det.

For mye klær

– Det er noen som kanskje tenker at det som skjer på soverommet burde forbli på soverommet. Under Pride dyttes gjerne seksualiteten fram og blir displayet. Hva tenker du om det?

– Vi har kjempet hardt for å få de rettighetene vi har, stolthet. For meg handler Pride om være der synlig og åpen; vise fram det jeg har gjort som jeg er stolt av. Og jeg er stolt av å leve det gode livet jeg lever.

Han legger til:

– Jeg synes det er litt trist hvor lite seksuelt Pride er nå. Jeg husker på forrige Pride da jeg var med på en TV-sending som ble tatt opp i Pridepark. Da var jeg den eneste i jockstrap. Det var en fin varm dag, alle hadde massevis av klær på seg. Hvorfor?.

– SLM Oslo går i Pride paraden. Noen mener at de som pusher grensene gjør det mer behagelig for de som kanskje ikke er helt i ytterkanten. Har du gjort deg noen refleksjoner rundt det?

– Absolutt. Da vil jeg trekke frem en veldig hyggelig og fin konsekvens fra jeg var på forsiden av Blikk.

Blikk er et skeivt magasin som blir levert til nesten alle grunnskolebibliotekene i landet. Helgi forteller athan var kledd i gummidrakt på forsiden og mottok en melding av en 17-åring som hadde lest artikkelen.

– Han sa at han var veldig glad for å oppdage noe nytt som han ville prøve når han ble 18 år. Det syne jeg var fantastisk. Det var den første ordentlige meldingen hvor jeg følte: «Shit, at jeg er åpen om dette hjelper faktisk noen, og kan kanskje gjøre verden litt tryggere, litt blidere og litt hyggeligere». Jeg synes det er en fantastisk ting, og ble veldig glad for å høre det.

– Det er derfor det er viktig å gå i jock strap og lær og ...?

– Ja, jeg føler ingen bryr seg om hva jeg gjør. Jeg er en hvit mann i 20-årene. Hvem bryr seg? Min kjæreste som er trans og transaktivist, han får ekstremt mye hets. Alle de drapstruslene som han får; det er tøft og vanskelig. Livet mitt er shit det samme til sammenligning. Jeg tenker ikke at jeg pusher noen grenser. Jeg føler dette er veldig vanlig. Jeg er bare veldig interessert i fetisj, og bevarer den delen av skeiv historie.

Les også

Slik endret koronapandemien «Silvias» sexsalg