Inne på rommet oppdaget han store mengder hvitt pulver fordelt på tallerkener og i beholdere på badet.

Pulveret viste seg å være amfetamin, og i enorme mengder: Politiet fant snaut 15 kilo ferdigprodusert amfetamin på hotellrommet da de tok seg inn dit, og da var pulveret fordelt på bakepapir på badegulvet.

Politiet pågrep like etterpå, den 14. desember i fjor, en nederlandsk 38-åring som hadde leid hotellrommet.

Det viste seg at mannen hadde produsert amfetamin på rommet og at det ikke var første gang det hadde skjedd.

Nå er mannen dømt til fengsel i ni år og tre måneder.

«Oppdrag»

38-åringen forklarte i retten at han hadde fått i oppdrag å passe på narkotikaen på rommet. Han skulle deretter vente på at narkotikaen ble hentet.

Den 12. desember 2020 trasket nederlenderen over grensen til Norge, langt fra toll- og politikontroll. Han hadde på forhånd søkt på nettet etter hvor grensekontroller ble utført. Da han hadde kommet seg ulovlig over grensen, tok han taxi videre til Oslo.

Beslagla flasker

Mannen hadde booket to hotellrom i Oslo, og på kjøkkenbenken på det siste hotellet fant politiet 13 iste-flasker. I disse flaskene var det ikke iste, men rester av amfetaminolje.

Oslo tingrett fant det bevist at mannen hadde skaffet seg flere liter amfetaminolje som han kom til landet med og at han hadde produsert amfetamin på hotellrommet.

Det ble beslaglagt en flaske med svovelsyre som er nødvendig for den kjemiske prosessen som omdanner olje til sulfat.

En fryser er også nødvendig i fremstilling av amfetamin, noe som befant seg på hotellrommet uten at hotellet hadde kjennskap til den.

Produserte mer amfetamin

På nederlenderens mobiltelefon fant politiet en videofilm som viste en rekke tallerkener og en beholder med hvitt stoff på et badegulv – identisk som funnet på hotellrommet.

Filmen var fra november i fjor, og tiltalte erkjente at filmen var tatt opp på det samme hotellet. Han nektet for at det var amfetamin, men hevdet det var krem.

Politiet rekonstruerte derimot situasjonen som var filmet, benyttet de samme tallerkenene og beholderen som var filmet, fylte disse med amfetamin og veide det. I alt kom politiet til at videoen fremviste minst 3,7 kilo amfetamin.

– Tiltalte har hatt omfattende kommunikasjon om narkotika, penger og våpen med ukjente personer, skriver retten, som legger til at dette underbygger at tiltalte er dypt involvert i kriminelle forhold.

Stor kontantsum

En video som ble fremlagt i retten, tatt 31. oktober i fjor, viste en stor mengde kontanter som var lagt ut på en seng og på gulvet. Dette var norske 500- og 1000-lapper. Pengene ble ikke funnet da politiet pågrep 38-åringen på hotellet.

Mannen forklarte at videoen var tatt på et annet hotell i Oslo sentrum, og var laget fordi han skulle tøffe seg. Mannen forklarte at han alltid betalte kontant når han var i Norge.

Dømt

Mannen ble nylig dømt for innførsel av minst 12 liter amfetaminolje, produksjon og oppbevaring av 18,5 kilo amfetamin på hotellet.

Han er også tidligere dømt i hjemlandet for befatning med narkotika og medvirkning i en drapssak.

Påtalemyndigheten hadde lagt ned påstand om inndragning av 1,3 millioner kroner fra den straffbare virksomheten, men nådde ikke frem med sine beregninger. I stedet kom retten til at det kun skal inndras 96.500 kroner, etter at politiets beregninger fra videofilmen viste at kontantsummen dreide seg om denne summen.