Endelig! Det er meldt knallvær i helgen og badesesongen kan begynne.

Mulighetene for å ta seg en dukkert rundt om i byen er mange, men det kan være frustrerende å planlegge lange stranddager med piknikkurven full av deilig mat og leskende drikker, uten å ha tilgang til et toalett.

Avisa Oslo har derfor laget oversikten du trenger. Vi har sett på 39 badesteder i Oslo og undersøkt om kommunen tilbyr toalett. 25 av badeplassene tilbyr minst ett toalett, mens 14 av stedene ikke har dette oppgitt.

Der det er aktuelt har vi også tillagt om det er lovlig å for eksempel grille, sette opp telt eller er tilrettelagt for funksjonshemmede.

Ett toalett

Badedammen på Grorud. I tillegg til mobil kiosk og demning med stige ned til vannet finnes det ett tørrklosett som er åpent hele året.

Bråten badeplass. Badeidyll i Østmarka. Det er stupebrett, badebrygge, baderampe, bord, benker og ett HC-toalett. Badestedet oppfyller kravene til universell tilgjengelighet. Itilegg er dette et godkjent ildsted hvis du kunne tenke deg å grille.

Lutvann. Her er det både urinal og ett HK-tørrklosett. Godkjent ildsted og baderampe er det også. Kommunen skriver at badeplassen er «delvis tilrettelagt for bevegelseshemmede».

Fikk du med deg reportasjen om isdykking på Lutvann? – Alle har mareritt for ikke å komme opp igjen

Les også

Våkne til soloppgang og saltvann? Her er øyperlene du kan telte på i Oslofjorden

Trollvann. Dette godkjente ildstedet har bord, benker, to badebrygger og ett HC-tørrklosett som er åpent hele året.

Ulsrudvann. Også godkjent ildsted med ett HC-tørrklosett som er tilgjengelig året rundt.

Vesletjern. Enda et godkjent ildsted som er «delvis tilrettelagt for bevegelseshemmende» med ett HC-tørrklosett (alltid åpent) og trasé. Det finnes også benker å sette seg ned på her.

To toaletter

Gressholmen, Rambergøya og Heggholmen. Gressholmen kommer du enkelt til via ferge fra Aker Brygge.

Fra Gressholmen har du Rambergøya og Heggholmen lett tilgjengelig. Alle tre steder er det flere steder du kan bade. Det er restaurant, kafé og kiosk på gressholmen kro, og utedoer på Rambergøya i sommermånedene. Det er også mulig å grille på sand- eller grusgrunn.

Nordstrand bad. I tillegg til brygge med stupemuligheter, badebrygge med trapp ned til vannet og benker, er det to utedoer på badeplassen – ett ordinært og ett HC som er tilgjengelig fra rundt 15. mai til 15. september.

Solvikbukta på Malmøya. Dette blir beskrevet som eneste kombinerte bade- og campingplass for funksjonshemmede i Oslo. Det er badebrygge, drikkevannsanlegg, dusj, bord, benker. Butikk og kafé finner du på Solvik camping. Der har de også et HC-toalett.

I tillegg har kommunen satt opp vannklosett på parkeringsplassen fra rundt 15. mai til 15. september. De poengterer at håndvask er mulig på dette toalettet.

Stensrudtjern. Her har du tilgang til to utedoer mellom rundt 15. mai til 15. september. Det er også benkebord med fastgrill og flytebrygger på badeplassen.

Svarttjern. Lekeplass, bord, benker, baderampe og Boccabane. I sommersesongen (15.5 til 15.09) er det åpent ett HC-toalett og ett ordinært toalett.

Badeplassen tilfredsstiller kravene til universell tilgjengelighet, opplyser kommunen. Det er tilpasset gangvei og lekeplass for bevegelseshemmede.

Fem toaletter eller mer

Brekkedammen ved Frysja. Mange sin favoritt om sommeren med Oslos reneste badevann. Her finner du fem utedoer som er åpne fra rundt 15. mai til 15. september. Det er butikk i området og benker tilgjengelig. Området er godt tilrettelagt for bevegelseshemmede.

Bogstadvannet. Her kan du velge mellom urinal, tørrklosett eller en av de seks vannklosettene. På den store badeplassen finner du tre badebrygger, baderampe og parkering for bevegelseshemmede. Det er også sykkelparkering og parkeringsplass for bil ikke langt unna.

Hovedøya. En annen favoritt. I sommersesongen er fem toaletter og ett HC-toalett åpent for publikum. Restaurant og kiosk i nærheten, samt tilrettelagt grilling flere steder på øyen. Blir du lei av å bade kan du sjekke ut kulturminnene rundt om på den historiske øyen.

Huk. Denne stranden er blant Oslos aller mest brukte. Her har det vært sju toaletter, tre urinaler og ett HC-toalett. Til sommeren åpner imidlertid 20 nye toaletter og flere andre severdigheter på badeplassen. Les mer om dette i saken nedenfor.

Hvervenbukta. Gress og svaberg – og sju utedoer, tre vannklosetter, urinaler og ett HC-toalett. Her er det også dusj, drikkevannsanlegg og benker. «Noe tilrettelagt for bevegelseshemmede», skriver kommunen. Mellom siste del av juni til siste del av august er det livreddere på badeplassen mellom klokken 12 og 20.

Katten. På Katten er det til sammen fem toaletter åpne mellom rundt 15. mai til 15. september. Fire toaletter og ett HC-toalett. Du finner også stupebrett, dusj, bord, benker, drikkevannsfontener og kiosk på badeplassen, i tillegg til trapp ned til vannet.

Skraperudtjern. Ved dette markavannet finnes det badebrygger, urinal og seks tørrklosetter.

Langøyene. Langøyene har vært stengt på grunn av forurensing, men åpner til sommeren. Fra før skal det være 22 utedoer og en utedo tilpasset handikap. Kommunen har opplyst at flere av toalettene vil ha dusj når badeplassen åpner igjen 1. juli.

Her er det fotballbaner, volleyballbaner, kiosk, badebrygge og badeflåte, i tillegg til benker og bord. Kommunen opplyser «delvis tilrettelagt for bevegelseshemmede».

For dem som liker å bade lettkledd er strand for naturister på sørsiden av øya. På nordsiden er det mulig å telte, og du kan grille på tilrettelagte plasser.

Sognsvann. Kjent badeplass med kiost, godkjente ildsteder, volleyballbane, fiskebrygge, bord, benker og baderamper. Det er seks tørrklosetter, fire HC-tørrklosetter, samt urinal.

Det er trasé rundt vannet og badeplassen oppfyller kravene til universell tilgjengelighet, opplyser kommunen.

Les også

Fikk laks på åtte kilo under Norges mest trafikkerte vei. Dette er Oslos urbane fiskesteder

Steinbruvann. Urinal og seks tørrklosetter på badeplassen. I tillegg til badebrygger, bord og benker er det flere badebrygger og i sørenden en demning der du kan komme ned i vannet med stige.

Sørenga sjøbad. Hva er vel sommeren uten bilder av et overfylt Sørenga. Til tross for stor popularitet er det ikke mer enn tre toaletter, to urinaler og ett HC-toalett å finne. Disse er åpne mellom klokken 6 og 22.

Mellom 22. juni til 21. august er det badevakt til stede mellom klokken 12 og 22.

I tillegg til å hoppe i Oslofjorden, enten via badebryggen, stupetårnet eller stige, har du 50 meter langt svømmebasseng og sandstrand. Kafé i nærheten.

Operstranda. På den splitter nye stranden som åpner mellom Operaen og Sukkerbiten i sommer, vil det være en mengde toaletter tilgjengelig. Den er lovet å være en tilrettelagt strand for alle og vil blant annet ha tilhørende servicebygg på 200 kvadratmeter med toaletter og dusj.

Her er det ikke toalett

På disse badeplassene oppgir kommunen ikke noe toalett-tilbud. Avisa Oslo tar forbehold om at det likevel kan være toalettmuligheter i området som ikke er nevnt av kommunen.

 • Bekkelagsbadet. Badebrygge, stupetårn og volleyballbane. Men ingen toalett.
 • Bygdøy sjøbad
 • Fiskevollbukta
 • Grinidammen
 • Hydrostranda
 • Isdammen på Årvoll
 • Kapteinsputten. Godkjent ildsted, men ingen toalett.
 • Nydalsdammen
 • Paradisbukta
 • Sollerudstranda
 • Strømsdammen
 • Tjuvholmen
 • Ulvøya
 • Årvolldammen

Kilde: Oslo kommune