Gå til sidens hovedinnhold

Overgrepstiltalt fastlege i retten: – Tar sterkt avstand fra det jeg er anklaget for

Den tidligere fastlegen erkjenner at det var galt av ham å innlede et forhold med sin kvinnelige pasient, men nekter for å ha dopet henne ned og voldtatt henne.

Denne uken fortsatte rettssaken mot ekslegen i Oslo tingrett. Her står mannen i 60-årene tiltalt for å ha voldtatt en kvinnelig pasient på legekontoret sitt sommeren 2018, etter at han ifølge påtalemyndigheten hadde injisert henne med morfin.

Mannen er også tiltalt for gjentatt seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighets- eller tillitsforhold overfor samme kvinne, i en periode der han var fastlegen hennes.

Han skal også ha sendt en rekke meldinger til fornærmede, der han skal ha delt seksuelle tanker og fantasier om kvinnen og hennes mindreårige datter. I tillegg omfatter tiltalen overtredelse av helsepersonelloven.

– Jeg tar sterkt avstand fra det jeg er anklaget for. Jeg tar avstand fra det NN (fornærmedes navn, journ.anm.) har forklart i retten om mine handlinger. Det kjenner jeg meg ikke igjen i, sa mannen da han avga sin forklaring i retten torsdag.

– Vil ta sterk selvkritikk

I utgangspunktet hadde Oslo tingrett besluttet lukkede dører – også for pressen – under forklaringen til både tiltalte og fornærmede. Etter anke fra Norsk Presseforbund, Avisa Oslo og TV 2 omgjorde imidlertid Borgarting lagmannsrett beslutningen, slik at pressen fikk anledning til å være til stede og referere fra mannens forklaring.

I retten nektet han ikke for at han og fornærmede, som hadde vært pasienten hans i en årrekke, hadde et seksuelt forhold over en periode på et halvt års tid i 2018.

Han sto imidlertid fast ved at det var frivillig fra begges side.

– Jeg vil ta sterk selvkritikk for at jeg kom inn i et upassende forhold med en pasient. Jeg vil også ta sterk selvkritikk for at jeg ved det skadet meg selv, min familie og kanskje også helsevesenets omdømme, sa mannen i retten.

Les også

Skoleansatt i Oslo tiltalt skal ha forgrepet seg på elev

Han tok også «selvkritikk» for at fornærmedes datter ble involvert i tekstmeldingskorrespondansen mellom dem.

Samtidig gjentok han flere ganger at kvinnen ikke hadde forklart seg sant, verken overfor politiet eller i retten.

– Jeg sitter her på grunn av hennes historier, som er usanne, men også min egen naivitet og svikt, sa mannen.

Kvinnen ønsket ikke å være til stede i rettssalen sammen med mannen, men fulgte forklaringen hans fra et tilstøtende tolkerom.

Fratatt autorisasjonen

Ifølge tiltalen skal fastlegen flere ganger ha injisert fornærmede med beroligende middel. Selv forklarte han at det var ut ifra et behandlingsperspektiv etter at hun hadde en traumatisk opplevelse vinteren 2018.

Påtalemyndigheten mener på sin side at det er en del av mannens tilbakevendende misbruk av kvinnen, som til slutt opphørte ved at hun oppsøkte politiet 14. september 2018.

To dager senere ble mannen pågrepet av politiet og varetektsfengslet. Han har siden mistet legeautorisasjonen, noe hans forsvarer Oscar Ihlebæk gjorde et poeng av i sitt innledningsforedrag for retten.

– Vi snakker om en fastlege som kanskje var en av landets mest populære fastleger. Så opplever han å bli pågrepet i denne saken, og da kan man vel si at verden på sett og vis faller sammen, sa Ihlebæk i forrige uke.

Les også

Tidligere OUS-ansatt tiltalt: Skal ha utnyttet pasient til seksuell omgang

– Det var mitt ansvar

I retten beskrev mannen seg selv som omsorgsfull, pliktoppfyllende, sosial og energisk i sin utøvelse av legegjerningen.

– Jeg har satt stor pris på jobben, sa han.

Flere ganger gjentok han at det var feil av ham å innlede et forhold til kvinnen, men han hevdet også at det hun som initierte det.

– Jeg ble veldig overrasket over den oppmerksomheten. Jeg kom meg ikke ut av situasjonen og greide ikke å rive meg løs, selv om det var mitt ansvar.

Det er satt av hele 12 dager til rettssaken, som etter planen avsluttes fredag i neste uke.

Les også

Lege tiltalt: Skal ha injisert pasient med morfin og voldtatt henne

Kommentarer til denne saken