Tidligere denne uka ble det klart at Statsbygg mener at Bredtvet er det beste tomtealternativet for Oslo fengsel.

Det liker beboerne i området dårlig. Søndag har flere hundre har møtt opp for å protestere mot fengselsutbygging i Bredtvedtskogen.

«La skogen stå» ropes det på stedet, også fra fengselsvinduene fra det som nå er begrenset til et kvinnefengsel.

Siste sjanse

Caroline Ringstad Schultz er en av dem som har engasjert seg mest i kampen mot et fengsel på Bredtvet i bydel Bjerke i Groruddalen.

– Vi demonstrerer for å vise at vi vil beholde skogen vår. Vi startet for to år siden, vi er helt vanlige folk, og vi håper at vi blir hørt. De vil ta grøntområder, akebakkene, trehyttene, turmuligheter... Det er skikkelig synd.


Hun peker på blokkene rundt, hvor det skorter på hageflekker og andre grøntområder.

– Dette er grøntområdene mellom Rødtvet, Kalbakken og Veitvet. Skal det ligge et stort fengsel her?, spør hun seg.

De har diskutert saken i to år, påpeker Ringstad Schultz.

– Mange av oss føler at i dag er siste sjanse for å vise hva vi mener om saken.

Mari Sanden har også lenge engasjert seg mot utbyggingen.

– Det er åpent og vakkert her, med en helt utrolig botanikk her, forteller hun.

Pål Ruud fra Veitvet forteller at han bruker skogen mye, gjennom alle årstider.

– Man burde høre på de som bor i området, og på lokalpolitikerne. Heller ikke Plan- og bygg anbefaler et bygg her. Det burde veie tungt.

Han synes det er synd hvis utbyggingen realiseres.

– Det blir mer trafikk, og vi får innskrenket mulighet til å gå ut i skogen.

Politikere stiller seg bak

– Du har andre gode alternativer, da er det det som må videreføres, og vi kan ikke tillate Statsbygg å stoppe den prosessen og etablere fengselet her, sier stortingsrepresentant Ola Elvestuen (V) til Avisa Oslos reporter på stedet.

Han mener at naturverdiene har større verdi enn et fengsel «når vi har andre gode alternativer».

– Hadde det vært private som foreslo å bygge her ville de aldri fått lov til det, fordi dette er et viktig naturområde. Da kan det ikke være sånn at det vi ikke tillater at andre gjør, det skal staten gjøre som den første selvfølgelighet. Det går ikke.

Også Oslos ordfører Marianne Borgen (SV) er på stedet.

– Jeg er her fordi dette har vært en viktig sak for meg og SV i mange år, og også SV.

Borgen har selv vokst opp på Veitvet like i nærheten.

– Bredvetskogen er noe jeg husker fra jeg var barn. Jeg synes det er veldig viktig at vi forsøker å bevare denne grønne lungen i Groruddalen. Det finnes andre alternativer som de må se nærmere på når de ser den voldsomme motstanden som er her, forteller hun til Avisa Oslo.

Ifølge en tellerapp har over 650 mennesker møtt opp utenfor Bredtvet fengsel søndag.

En rekke politikere står på talerlista, blant andre Jan Bøhler (Sp) og Eivind Trædal (MDG). Protestaksjonen avsluttes med fakkeltog gjennom skogen.

Valgt igjen

Statsbygg fikk inn 51 tomteforslag til nye vurderinger, men landet nok en gang på Bredtvet etter å ha gjort ytterligere vurderinger av seks alternativer.

I rapporten fra Statsbygg er tomter på Haugenstua, Mastemyr i Nordre Follo, Heggedal i Asker, Solvang i Lier, Kroksrud i Ullensaker og Bredtvet i Oslo vurdert.

I sin begrunnelse skriver Statsbygg at siden det da vil samlokaliseres med dagens kvinnefengsel, er det også det eneste alternativet som bedrer soningsforholdene for kvinner.

Statsbygg skriver også at det er mulig å ta viktige hensyn til nærmiljøet, som å ivareta store deler av friområdet på tomten selv om dagens fengsel utvides, heter det.

En lang kamp

Bredtvetskogens venner har i flere omganger protestert mot utbyggingen av det som i dag er et kvinnefengsel med 50 plasser.

– Vi har ikke noe imot å ha et fengsel i nabolaget. Dette handler om å ta vare på grøntområdene, har Cristina Olsgaard, som bor på Veitvet, tidligere uttalt til Avisa Oslo.

– Denne skogen er bjørkeskog, og den bruker lang tid på å vokse seg stor og tett. Det er ikke bare å plante om. Du kan ikke så lett angre deg når det gjelder natur.

Oppropet «Bevar Bredtvetskogen!» har i skrivende stund fått over 2000 signeringer.

– Det er helt uaktuelt med noen utbygging her. Verdien er kjempehøy for lokalbefolkningen her. Dette er et område med få grønne kvadratmeter per innbygger, så de kan ikke ta av friluftsområdet på Bredtvetskogen, har Helge Braathen, leder i Naturvernforbundet i Groruddalen, tidligere uttalt.

Flere etater fraråder utbyggingen:

Plan- og bygningsetaten har har skrevet at området «ikke tåler slik utvikling», mens Vann- og Avløpsetaten advarte mot overvannsproblematikk hvis grønne arealer reduseres. Bymiljøetaten frarådet de daværende forslagene fordi de «ville ha for store negative konsekvenser for områdets friluftsverdier».

LES OGSÅ: