– Vi er i en vanskelig situasjon. Jeg tror at mange av våre medlemmer skulle ønske seg hjemmeskole, sier Therese Thyness Fagerhaug, leder i Utdanningsforbundet i Oslo.

Folkehelseinstituttet (FHI) betegner nå koronasituasjonen i Norge som alvorlig. Den siste uken har omikronsmitten skutt i været – med 660 bekrefte tilfeller av den nye mutasjonen av koronaviruset, mot 293 tilfeller uka før.

De har derfor gitt regjeringen råd om å innføre ytterligere tiltak. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har invitert til pressekonferanse klokken 20 mandag kveld.

Redde for julen

Enn så lenge er det uklart hvilke tiltak som blir innført, men kommunene deltok mandag i et korona-toppmøte med FHI, statsforvalterne og Helsedirektoratet. Etter møtet uttalte Rita Ottervik (Ap), ordfører i Trondheim, at vi må forberede oss på inngripende tiltak.

Utdanningsforbundet er spente på hvilke tiltak som blir satt inn i skolene og barnehagene.

– Hva burde skje i kveld?

– Jeg tror ikke at jeg vil mene noe om det, men vi står i en veldig vanskelig situasjon. Det er ikke ønskelig å sende elevene hjem, men smitten er høy. Elever, foreldre og lærere er redde for julen. Det er så mye sykdom nå at det er vanskelig å få hverdagen til å gå opp, sier Therese Thyness Fagerhaug.

750 elever sendt hjem

Hun forteller at situasjonen i osloskolen varierer fra bydel til bydel, men gjennomgående er det høyt sykefravær og store bemanningsproblemer.

Dette gjelder også i barnehagene, om mulig i enda større grad enn i skolen, opplyser hun Fagerhaug videre.

– Betyr det at hjemmeskole er ønskelig fra deres side?

– Det er ikke en ønskelig situasjon i seg selv. Vi har hatt mye av det, og ser at det ikke er godt for elevene å være hjemme. De trenger sosialt samvær, å møte hverandre og være sammen med lærerne sine. Samtidig ser vi jo den voldsomme smitteutviklingen, sier Fagerhaug og fortsetter:

– Nå er vi spente på hva som kommer i kveld.

Hun legger til at en begrensing av tilbudet i barnehager og skoler nok er nødvendig, gitt situasjonen vi står i.

Mandag ble det klart at bydelsoverlegen i Bjerke har besluttet å innføre hjemmeundervisning for 750 elever på Løren barneskole, etter smitteutbrudd på skolen.

Helseetaten i kommunen kan ikke svare på hvilke andre skoler som nå vurderer å sende elevene hjem.