Gå til sidens hovedinnhold

Oslos hjørnesteinsbedrifter i fare

Hvordan skal Oslo se ut etter pandemien? Hvor mange av våre unike serveringssteder vil overleve de neste månedene? Jeg kommer med et innstendig nødrop til regjeringen: still opp for våre hjørnesteinsbedrifter. Still opp for de bedriftene som gir byen kvalitet, mangfold, puls og liv.  Still opp for tusenvis av arbeidsfolk som står i fare for å miste jobben.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forrige uke gjennomførte mange uavhengige bedrifter på Grünerløkka en tankevekkende aksjon. «Her åpner snart Starbucks, McDonalds eller KFC» sa plakatene på butikker, restauranter og kafeer som i dag er unike, uavhengige og eid av lokale ildsjeler. Multinasjonale selskap kan lett gå med underskudd i noen måneder, i bytte mot å sikre seg de mest attraktive lokalene. Det kan ikke alle de hjørnesteinsbedriftene som gjør Grünerløkka og resten av byen vår unik.

Kompensasjonsordningene må være gode nok til at lønnsomme bedrifter kommer seg gjennom krise. Slik som situasjonen er nå treffer ikke kompensasjonsordningene Oslos serverings- og skjenkebransje like godt som landet for øvrig. Bedriftene får kompensert faste uunngåelige kostnader, slik som husleie, kommunale avgifter og forsikring. De får ikke kompensert for lønnskostnader. De får ikke kompensert for all mat og drikke som de har måttet kaste eller alle økte kostnader for å drive i tråd med smittevernreglene. Kostnadene blir ekstra høye og inntektene ekstra lave i Oslo fordi vi har hatt de strengeste tiltakene og kommer til å ha det til pandemien er over.

Les også

Full krise for utelivet: – Har gått fra stort til fullstendig tap

Regjeringens respons på situasjonen er nedslående. Kommunalminister Nikolai Astrup sa forrige uke at regjeringen gjør nok, og at kommunen selv burde ta det økonomiske ansvaret og kutte eiendomsskatten. At kommunalministeren tror at denne næringen vil reddes av at gårdeierne får noen få tusenlapper i redusert eiendomsskatt, er jo i seg selv oppsiktsvekkende. At kommunalministeren ikke har fått med seg at Oslo kommune selv er i en svært krevende økonomisk situasjon, er om mulig enda mer oppsiktsvekkende. Redusert eiendomsskatt vil ha store konsekvenser for Oslo kommunes mulighet til å håndtere koronasituasjonen, samtidig som vi skal opprettholde et anstendig tjenestetilbud til innbyggerne våre. Det er heller ingen grunn til å tro at kutt i eiendomsskatten vil treffe den delen av næringslivet som faktisk er i krise. Eiendomsskatten betales av gårdeierne. Serveringsbransjen er nesten utelukkende leietagere. Det er ikke akkurat Ivar Tollefsen, Christian Ringnes og co. som står i fare for å gå konkurs.

Regjeringen ser ut til å være villig til å ta stor risiko på vegne av bedrifter og arbeidsplasser i våre hardest rammede næringer. De er åpenbart så trygge på at ordningene er gode nok, selv om bransjene selv er desperate, at de bruker anledningen til å gi et politisk stikk til byrådet heller enn å tas situasjonen på alvor.

Oslo har en serveringsbransje og et kulturtilbud som mange større byer kan misunne oss. De stedene som gjøre Oslo så unikt må reddes fra konkurs, før det er for sent.

Kommentarer til denne saken