Tirsdag morgen møtte justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) blant andre Beate Gangås, politimesteren i Oslo, på politistasjonen på Stovner.
Bakdekket for møtet er alvorlig: Over en periode på ti uker har det vært seks skyteepisoder i Oslo der til sammen åtte unge menn er skutt. Én av dem, 20 år gamle Hamse Hashi Adan, døde på sykehus etter at han ble skutt på Mortensrud 7. oktober.
De øvrige syv fornærmede er alle skadet – noen svært alvorlig, noen mindre alvorlig.
Felles for alle skytingene er at de har skjedd i det offentlige rom.
– Det er svært alvorlig at det skytes på offentlig sted. Vi skal ikke ha det sånn. Vi gjør det vi kan for å ta ut våpen. I dag har vi vist justisministeren hvordan vi jobber med dette – for å ta ut aktører som driver med kriminalitet og ta beslag i våpen, men også ramme kriminelle miljøer ved å ta ut verdier, sier Beate Gangås til Avisa Oslo.

Tatt beslag i 50 skytevåpen siden nyttår: – Helt uakseptabelt
– Oslo er en trygg by
Mandag i forrige smalt det igjen – denne gangen i en fotgjengerundergang under Fossumveien, kun et steinkast unna politistasjonen på Stovner. Da ble en tenåring truffet av et skudd i magen. Han er utenfor livsfare. Foreløpig er en 23 år gammel mann siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk.
Fredag ble han varetektsfengslet i fire uker.
– I lys av hendelsene som har vært i Oslo de siste månedene, er det viktig for meg som forholdsvis ny justis- og beredskapsminister å få komme ut til oslopolitiet, for å høre om situasjonen og hvordan de jobber med disse utfordringene, sier Emilie Enger Mehl.
Hun har følgende budskap til innbyggerne i Oslo i kjølvannet av de mange skytingene:
– Det er viktig å ha med seg at Oslo er en trygg by. Dette dreier seg om konfliktlinjer i kjente kriminelle miljøer, men det er ingen grunn til at folk i Oslo ikke skal føle seg trygge, sier Mehl.
Fra politimesteren i Oslo er ønsket til den nye regjeringen tydelig:
– Vi må ha et forutsigbart ressurstilfang. På den måten har vi handlingsrommet til å finne en god balanse mellom riktig aktivitetsnivå på forebygging, patrulje og etterforskning, men også bruk av skjule metoder. Det er viktig å ha en sammenheng mellom et nært og godt nært, samtidig som vi kan samhandle med de spisse miljøene våre. Når de får lov til å virke sammen, lykkes vi, sier Gangås til Avisa Oslo.

Rohats (23) «real talk» tar av på Instagram: – Det er nok kriminalitet nå
Strid om politiposter
I etterkant av regjeringsskiftet har det igjen oppstått en diskusjon om fysisk tilstedeværelse i Oslo via såkalte politiposter i bydelene. Tidligere har justisministeren antydet overfor Avisa Oslo at sentralisering av politiet kan ha gjort det vanskeligere å drive forebyggende arbeid i bydelene.
Hun vil derfor vurdere å etablere flere politiposter, slik hennes partikollega og oslopolitiker Jan Bøhler har tatt til orde for i en årrekke.
Feil medisin, mener Sveinung Stensland, Høyres justispolitiske talsperson.

Dramatisk situasjon: – Løsningen ligger ikke i flere politiposter
På spørsmål om flere politiposter er løsningen, svarer Gangås:
– Vi skal ha en fysisk tilstedeværelse som er hensiktsmessig. Vi er i dialog med kommunen når det gjelder å vurdere hvordan vi kan treffe best fysisk, men at flere politibygg gir større trygghet, mener vi at ikke treffer så godt i Oslo. Vi har korte avstander. Det vi trenger, er nok politifolk. Det er vår viktigste ressurs. Vi har allerede mange lokaler, men trenger dedikerte, flinke politifolk.