Av 11 nominerte er det Nasjonalmuseet som stikker av med prisen som Norges styggeste bygg.

Saher Sourouri i Arkitektopprøret sier til Avisa Oslo at Nasjonalmuseet ble nominert flest ganger og fikk flest stemmer med hele 23,3 prosent, nærmere en fjerdedel av stemmene.

Museumsbygget ved Aker Brygge i Oslo har kostet 6,15 milliarder kroner og huser Norges mest omfattende samlinger av kunst, arkitektur og design. Med sine 54.600 kvadratmeter i bruttoareal er det Nordens største kunstmuseum.

Dette er juryens begrunnelse:

– Gode materialer og en lavmælt utforming har ikke vært tilstrekkelig for å lage et museum som fungerer i byen. Hensyn til sikkerhet og sårbare kunstverk begrenser hvor åpent et kunstmuseum kan være, men her er det gjort ekstra lite for å henvende seg til omgivelsene, på bekostning av en skulpturell og monolittisk virkning som ingen har bedt om, skriver Ao på sine hjemmesider.

– Helt naturlig, svarer Nasjonalmuseet

At det er mange sterke meninger om det nye Nasjonalmuseet, er helt naturlig, sier kommunikasjonsdirektør Eirik Kydland.

– Det er et bygg man legger merke til og et bygg med særpreg. Det sier seg selv at det blir diskusjon og debatt. For oss er det viktig å understreke at vi synes bygget er uovertruffent. Å få et bygg som er reist ene og alene for å ta vare på og vise frem vår felles samling av kunst, arkitektur og design, er et privilegium for oss som jobber her, og for hele nasjonen. Over 600.000 mennesker har besøkt museet etter at det åpnet 11. juni og vi mottar daglig en rekke begeistrede tilbakemeldinger.

– Ikke den verste, men skammelig

Arkitektopprøret har intervjuet flere profiler på deres Instagram, og spurt hvilket av de nominerte byggene de mener er styggest.

Kunstner Öde Nerdrum synes Nasjonalmuseets bygg er helt unødvendig, men ikke verst.

– Nasjonalmuseet er ikke den verste, men det er skammelig at staten bygger et slikt bygg, og at det erstatter et bygg som var fenomenalt. Helt unødvendig, mener kunstneren.

Influencer Stina Eline Brandåstrøs sier hun blir uinspirert av å se på Nasjonalmuseet.

– Det minner om et brutalt fengsel. ingenting er innbydende med det. Det vekker kanskje oppmerksomhet, men ikke god oppmerksomhet. Man blir totalt uinspirert av å se på det.

Martin Danielle, bedre kjent som CLMD, mener det er umulig å velge mellom de nominerte.

– Om jeg må velge, så blir det Nasjonalmuseet, basert på hvor stor innflytelse det har på bybildet i Oslo. Nok en grå boks som blokkerer sjøutsikten.

Influencer og makeupartist Ragnhild Margrethe synes det var vanskelig å nominere bare en.

– Nasjonalmuseet har vært et personlig sår i øyet siden jeg ser det hver gang jeg kommer til Oslo. I likhet med Munch-museet gjør det Oslo om til en av Europas mest grå og uinspirerende byer å besøke.

98 kandidater

Ifølge Sourouri ble hele 98 forskjellige bygg sendt inn som kandidater til å bli Norges styggeste bygg. Juryen i Ao valgte deretter ut elleve til hver kategori. De nominerte var:

 • Skir, Tromsø

 • Strømsbu torg, Arendal

 • Nasjonalmuseet, Oslo

 • Vestby kulturkvartal

 • Fylkeshuset i Bergen

 • Middelthunet, Oslo

 • Dovrekvartalet, Lillestrøm

 • Nye Valentinlyst, Trondheim

 • «The Storm», Bodø

 • Linnomgrenda, Tønsberg

 • Quadrum, Kristiansand

Vinneren av hedersprisen

Arkitektopprøret deler samtidig ut en hederspris som skal gis til et vakkert og veltilpasset nybygg som innbyggerne verdsetter.

Vinneren av hedersprisen er Ramme Fjordhotell på Vestby.

Dette er juryens begrunnelse:

– Denne bebyggelsen fortsetter tradisjoner fra 1800-tallets industriarkitektur og bondebygninger, og viser at funksjoner som museum og moderne hotelldrift kan lages i en gjenkjennelig og tiltalende drakt.

LES OGSÅ:

Les også

Bygårdsleiligheten på Tøyen er helt unik. Velkommen inn i Pawels futuristiske verden

Les også

Auste (33) bor i minihus midt i sentrum: – Idealistisk