Gå til sidens hovedinnhold

Oslobudsjettet: Kostbare kulturbygg

Det nye Munchmuseet og Deichmann bibliotek legger beslag på 31 prosent av det totale driftsbudsjettet for kultur og idrett i Oslo kommunes budsjett for 2022.

2022 blir første hele driftsår for Munchmuseet, og det er satt av 300 millioner kroner til å drifte det. Deichmann bibliotek har flere filialer i byen, men nybygget i Bjørvika er det nok det mest kostbare å drifte. Bibliotekene vil bruke 417 millioner kroner på drift for 2022.

Til sammenligning har byrådet satt av 720 millioner kroner for å drifte hele idretten. Det er 32 prosent av budsjettet.

Som Avisa Oslo har omtalt tidligere har Oslo kommune bedt staten være med å bidra til driften av det nye Munchmuseet. De mener kunstneren er så viktig for landet, og internasjonalt, at det er på sin plass at staten stiller opp. Oslo kommune har flere ganger bedt staten om hjelp, men har så langt blitt møtt med en kald skulder. Målet er at regjeringen skal stå for 30 prosent av driftskostnadene ved museet. Det er snaut 100 millioner kroner for neste år. Svaret får kommunen når statsbudsjettet legges fram 12. oktober.

Les også

Trygler staten om Munch-støtte

Totalt for 2022 bruker Oslo kommune 2,28 milliarder kroner på å drifte kultursektoren. I tillegg til de to kulturinstitusjonene og idretten koster kulturetaten 260 millioner kroner. Tilskudd til kultur er budsjettert med 320 millioner kroner. Den norske kirke får 150 millioner kroner og gravferdsetaten koster 80 millioner kroner.

I budsjettinnstillingen skriver byrådet at de ønsker at Oslo skal være en viktig kulturby som kan være med å inspirere barn og unge til å finne sitt eget uttrykk. I tillegg er de bekymret for at mange private kultur og idrettsaktiviteter er opp mot fire ganger så dyrt som kommunale tilbud.

Kultur- og idrettsbyråd, Omar Gamal (SV), har uttalt at de ønsker lave priser på Munchmuseet for at alle som ønsker det skal ha råd til å besøke museet.

Kommentarer til denne saken