Gå til sidens hovedinnhold

Oslo venter med koronapass

Nye regler for testing, oppfordring om vaksinering, tilbud om en 3. dose til alle voksne, og mulighet for bruk av koronasertifikat er det som kom fram under pressekonferansen om koronasituasjonen fredag.

– Vi snakker ikke om nedstengninger. Det er enkle nasjonale råd, som å være hjemme når vi er syke. Det er først og fremst kommunene som må komme med lokale tiltak. Men vi gjør også endringer nasjonalt, vi strammer inn reglene for når folk må teste seg, blant annet, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Oslo vil begynne å planlegge innføring av lokalt koronapass, men det kommer ikke til å skje med det aller første, sier helsebyråden til VG.

– Vi kommer ikke til å innføre koronapass umiddelbart, slik Tromsø nå har varslet. Vi vil starte en planlegging av koronapass og senere komme tilbake til når det eventuelt vil bli innført, sier helsebyråd Robert Steen til avisa etter regjeringens pressekonferanse fredag.

En ny forskrift skal gi kommunene mulighet til å ta i bruk koronasertifikat lokalt. Tromsø har allerede bestemt at de vil bruke ordningen.

Steen sier at smittesituasjonen i Oslo er annerledes enn i Tromsø.

– De har nok en litt annen situasjon i Tromsø og Trondheim nå. Vi har ikke rekordhøye smittetall i Oslo nå. 31. august var de oppe i 680, mens tallene i går var 415, sier han.

Nye regler for testing

– Fra onsdag neste uke får alle uvaksinerte nærkontakter som bor sammen med smittede personer eller tilsvarende, plikt til å teste seg, utdyper helseminister Ingvild Kjerkol.

Dette gjelder alle uvaksinerte nærkontakter over 18 år fra og med 16. november. For vaksinerte anbefales testing.

– Dersom du er uvaksinert og bor sammen med en som får påvist korona, må du teste deg hver dag med selvtest eller annenhver dag med PCR-test i 7 dager. Testplikten gjelder helt til det har gått 7 dager etter siste gang de hadde nærkontakt. Dette er ikke bare en anbefaling, men en plikt, sier Kjerkol.

Hvis den som bor sammen med en smittet er vaksinert, anbefales det to tester (selvtest eller PCR-test) i samme periode. Det anbefales også at alle under 18 år som bor med en som er smittet, følger det samme testregime som for uvaksinerte, sier regjeringen.

Råd og regler som gjelder nasjonalt nå

  • Krav om isolasjon hvis man får påvist covid-19 (de som bryter dette risikerer bot).
  • Vask hendene ofte.
  • Bruk papirlommetørkle eller albukroken når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet og vask hendene etterpå.
  • Hold deg hjemme og test deg ved nyoppståtte luftveissymptomer.

Kilde: Regjeringen

Tilbud om 3. dose til alle over 18

Alle over 18 skal få tilbud om en tredje vaksinedose, en såkalt oppfriskningsdose, opplyser regjeringen.

Folkehelseinstituttet (FHI) har planene klare for å gi en tredje vaksinedose til alle mellom 18 og 64 år, men så langt avventet en beslutning fra regjeringen.

Regjeringen planlegger for at alle mellom 18 og 64 år får tilbud om oppfriskningsdose neste år, når det har gått minst 6 måneder etter andre vaksinedose.

– Vaksinasjon er den viktigste beskyttelsen vi har mot korona. Smitten vil være blant oss i flere år fremover, og det er mye vi sammen kan gjøre for å hindre at viruset sprer seg, men vi trenger også den beskyttelsen vaksinene gir. Regjeringen lytter til FHIs vurdering og planlegger for at hele den voksne befolkningen får tilbud om en oppfriskningsdose, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Oppfriskningsdose for voksne vil kunne bidra til bedre beskyttelse mot sykdom og til at færre smitter videre. Men vi trenger mer kunnskap om dette. Derfor har vi bedt FHI om å gjøre løpende vurderinger av nytte og risiko ved oppfriskningsdose for voksne, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Det er tidligere besluttet at personer med svakt immunforsvar skal tilbys en tredje vaksinedose, og at personer over 65 år og helsepersonell skal få oppfriskningsdoser.

«For mange i aldersgruppen 18-64 år har det enda ikke gått seks måneder siden andre vaksinedose. Før kommunene kan tilby oppfriskningsdose til denne gruppen, må de prioritere å gi første og andre vaksinedose, tredje dose til personer med svakt immunforsvar, oppfriskningsdose til personer som er 65 år og eldre, samt helsepersonell. I tillegg kommer vaksinering mot influensa», skriver regjeringen i en pressemelding.

Koronasertifikat

Regjeringen vil legge til rette for innenlands bruk av koronasertifikat uten andre tiltak, og varsler derfor at de vil se nærmere på mer utstrakt bruk av koronasertifikat nasjonalt.

– Vi vil vurdere om koronasertifikat kan være aktuelt som et tiltak for å holde smitten nede, for eksempel på utsteder, konsertsteder, idrettsarrangementer, kinoer og teater. Nå som alle har fått tilbud om vaksine, er det lettere å se for seg at man kan bruke koronasertifikatet for å forhindre stor spredning av smitte, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Helse- og omsorgsministeren vil innføre forskrift som gir kommuner mulighet til å vedta lokal bruk av koronasertifikat.

– Det er et ønske i flere kommuner og i næringslivet om å kunne bruke koronasertifikat for å unngå nedstengning, avstandskrav og antallsbegrensninger. Vi vil raskt innføre en forskrift som gjør at kommunene kan bruke koronasertifikat for å lempe på lokale koronaregler, sier Kjerkol.

– Flere må vaksinere seg

Statsministeren påpeker at flere må vaksinere seg, til tross for at vaksinasjonstallene er høye i Norge.

Til dem som er usikre om vaksinen, sier han:

– Spør legen, og les om vaksineringen på myndighetenes sider. Min oppfordring: Ta vaksinen. Vaksinen er vårt aller viktigste våpen i kampen mot denne pandemien.

Kjerkol påpeker det samme: – Brett opp ermene, og ta det lille stikket.

Hun sier at regjeringen vil «ta ytterligere grep for å beskytte sårbare pasienter fra smitte.»

– Derfor ønsker vi testing av uvaksinert personell to ganger i uka og klar beskjed om at de må bruke munnbind. Helsedirektoratet vil sende ut retningslinjer om dette til kommunene, sier helseministeren.

Statsministeren påpeker at de ikke har planer om å innføre obligatorisk vaksinering.

Regjeringen ønsker også mer målrettet bruk av testing i skolene for å fange opp og forebygge smittespredning der smitten er høy og presset på helsetjenesten stort.

FHI har nylig endret rådene om testing på skoler i kommuner med høyt smittetrykk.

Smitten øker

Gahr Støre åpnet pressekonferansen med å fortelle om bekymringer for økte smittetall som igjen har ført til økte sykehusinnleggelser:

– Vi følger situasjonen fortløpende og ser med alvor på at tallet på innleggelser øker, opplyser regjeringen.

Statsministeren forklarer at «vaksinen ikke har stoppet pandemien»:

– Den beskytter oss ikke hundre prosent, og det er fortsatt en del som ikke er vaksinerte. Den siste uka har vi hatt flere nye smitterekorder; I Trondheim, Tromsø og Oslo blant annet. Smittetallene i seg selv er ikke så viktig som før, for vaksinene beskytter oss mot alvorlig sykdom.

Men regjeringen er altså bekymringer for at helsetjenesten skal bli overbelastet.

Det er registrert 416 nye koronasmittede i Oslo siste døgn. Det er 186 flere enn samme dag forrige uke, og 81 flere enn onsdag.

De siste to ukene har det i snitt blitt registrert 257 smittede per dag i hovedstaden.

Fredag var 190 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på seks pasienter fra dagen før.

28 av pasientene får respiratorbehandling, og 58 ligger på intensivavdeling.

Det er to flere på respirator og åtte flere på intensivavdeling enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt fredag.

124 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst, 23 er innlagt i Helse nord, 22 er innlagt i Helse vest, og 21 er innlagt i Helse Midt-Norge.

40 av pasientene på intensivavdeling er innlagt hos Helse sør-øst, åtte er innlagt hos Helse nord, seks er innlagt hos Helse vest, og fire er innlagt hos Helse Midt-Norge.

Kommentarer til denne saken