Gå til sidens hovedinnhold

Oslo var en av Europas varmeste hovedsteder mandag - men nyt været mens du kan

Også tirsdag får du bruk for solkremen, men fra onsdag må du finne frem leveggene.

Oslo var en av de varmeste hovedstedene i Europa mandag, viser tall Meteorologisk institutt i Oslo har fått tak i. De la selv ut en Twitter-post der de grafisk viste frem temperaturene i utvalgte hovedsteder mandag formiddag, hvor det kom frem at Oslo var på varme-toppen med over 17 varmegrader.

– Det var varmt og fint i Oslo i dag, men det var nok noen hovedsteder i Europa hvor det var enda varmere. Vår målestasjonen ved Blindern i Oslo viste så vidt over 18 grader på maksimaltemperaturen, sier Per Egil Haga, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt til Avisa Oslo.

–Vi har ikke fått inn oppdaterte tall fra alle hovedstedene ennå, så det er litt tidlig å skulle si nøyaktig hvor Oslo havner hvis vi skal rangere etter maksimaltemperatur, men vi har uten tvil belegg for å si at Oslo var en av de varmeste hovedstedene i dag. I Nord-Europa er det København og Oslo som har hatt de høyeste temperaturene, fastslår Haga.

Les også

Den nye, gigantiske utelivsdestinasjonen får ikke åpne dørene. Bli med inn for en smakebit

– Væromslag i vente

Ifølge Haga kan Oslos beboere også tirsdag forvente fint vær med høye temperaturer, men deretter må vi smøre oss med tålmodighet - og ikke solkrem.

– Det er et væromslag i vente. Solkremen kan være grei å ha i morgen, hvor vi venter at det blir ganske så lettskyet og pent vær store deler av dagen, der høytrykket holder stand en liten stund til. Så vil vi se en liten endring tirsdag ettermiddag eller kveld, der det kommer et forvarsel om en værendring, sier meteorologen.

– Fra onsdag av blir det mer kjølig vær, da er det ikke noe poeng i å se etter solen. Det blir nok litt regn, men ikke så store mengder. Vi ser vel for oss at den nedbøren som kommer rundt byen kanskje kommer som sludd og snø. I Oslo ser det ut til at det blir ganske så kjølig utover kvelden, da vil vinden øke fra en nordlig retning, så det blir surt vær og litt sterk vind, men ikke noen skadelig vind.

– Deretter blir det lettere igjen fra torsdag og frem mot helgen, men det blir nok kjølig med en sur nordavind. Det ser ikke ut til at det skal bli noen byger, men heller perioder med sol inn mot helga - men gradestokken vil nok ligge på rundt 7-8 grader i maksimumstemperatur.

– Når kan vi forvente å få slike temperaturer som i dag igjen?

– Det vil nok ikke skje igjen før i mai, slik det ser ut nå. Resten av april vil nok være ganske kjølig, med en maksimumstemperatur på 10 varmegrader. På natten vil det være rundt 0 grader og kanskje under det, og slik ser det ut til at været skal holde seg en stund.

Les også

Her bader Jostein (30) for 365. dag på rad: – Det verste var da det lå is på elva

Brannfaren avtar

I 17-tiden mandag ettermiddag viste tallene til Meteorologisk institutt at Spanias hovedstad Madrid har 18,6 varmegrader, i Lisboa i Portugal viser gradestokken 21,3 varmegrader, mens det er ganske nøyaktig 22 varmegrader i Athen i Hellas, men meteorologen er sikker på at Oslo er høyt på lista når de får den endelige oversikten.

– Vi ser at det har vært enda høyere temperaturer i de vestlige middelhavslandene enn i Oslo og Nord-Europa, og vi må nok anta at det har vært enda varmere der tidligere i dag, enn de tallene vi har nå, sier Per Egil Haga til Avisa Oslo.

Meteorologen opplyser også om at det kommende været vil gjøre at gress- og lyngbrannfaren vil avta, i hvert fall enn så lenge.

– Det er fare for gress- og lyngbrann nå, men den ser ut til å avta når vi får den varslede nedbøren på onsdag. Frem til nedbøren kommer vil vi fortsatt ha det varselet ute, og så får vi se om vi må varsle om det på nytt, etter at den ventede nedbøren tørker opp, forteller Haga til Avisa Oslo.

Tidligere mandag har politiet i Oslo rykket ut til flere gressbranner, hvor de mistenker at en av brannene skal være påtent.

Kommentarer til denne saken