Det aktuelle initiativet kommer fra Rødt-gruppeleder Siavash Mobasheri og representanten Ylva Holm Torsteinson.
– Menneskerettighetsaktivister over hele verden markerer motstand mot den uholdbare situasjonen som palestinerne står i, sa Torsteinson under bystyrets debatt.
Rødt foreslo opprinnelig at Oslo rådhus skal flagge for Palestina årlig, men dette fikk de ikke flertall. Byrådspartiene fremmet i stedet et alternativt forslag der det flagges i 2022.
I det vedtatte forslaget heter det følgende:
«Bystyret ber byrådet forplikte seg til å flagge med det palestinske flagg den 29. november i år i sammenheng med FNs internasjonale solidaritetsdag for det palestinske folk».
Bystyrets flertall har ved flere anledninger stemt vist til at Oslo kommune normalt ikke bedriver utenrikspolitikk.
– Denne argumentasjonen er en avledning. Vi som kommune har en mulighet, rett og plikt til å uttrykke støtte til folkegrupper som blir utsatt for grove brudd på folkeretten, mente Torsteinson.
Motstand fra Frp og Venstre
Torsteinson møtte motargumenter fra Frps Lars Petter Solås. Han mente at debatten
– Igjen diskuterer Midtøsten-konflikten som en fotballkamp. Det blir feil – både av hensyn til palestinerne og israelerne. Konflikten går inn på mange av oss, man kan ha sympati med både palestinerne og israelerne, sa Lars Petter Solås.
– Jeg håper at alle i bystyret kan ha sympati med alle som blir rammet av vold i konflikten, sa Solås.
– Vi stemmer imot. Det handler ikke om at Oslo kommune ikke skal markere utenrikspolitikk, men fordi bystyret ikke bør brukes til å markere i detalj hvilke flagg vi skal bruke i borggården. Det klarer bystyrets sekretariat og ordføreren helt fint selv, sa Venstres Haakon Riekeles.
– Støtter palestinernes kamp
Rødt Maria Qureshi (Ap), Arne Olav Haabeth (MDG) og Ingrid Wergeland (SV) fulgte opp innlegget hennes med støtteerklæringer.
– Vi støtter palestinernes kamp mot israelsk undertrykkelse, sa Wergeland i sitt innlegg.
– Vi driver stadig vekk med utenrikspolitikk i bystyret. Også sier noen at det er en symbolsak. Jeg tenker ikke at det er noe motargument, sa Haabeth, som foreslo at bystyret i framtida vedta flagging for andre grupper enn palestinerne, eksempelvis det tibetanske folk.
Da det skulle stemme, fikk Rødt støtte fra byrådspartiene og flertall.
Reagerer kraftig på låneforslag - Oppleves som stigmatiserende
