Gå til sidens hovedinnhold

Oslo politidistrikt inviterer politikerne til møte om trusler

Trusselbildet har ført til forsterket sikkerhet på Oslo rådhus og en konkret etterforskning av trusler mot byråd Lan Marie Berg (MDG). Nå inviterer politiet politikere i Oslo, Bærum og Asker til møte om trusler.

«Trusler og hatefulle ytringer mot politikere, folkevalgte og samfunnsdebattanter er en alvorlig samfunnsutfordring. Det er alvorlig for dem som rammes, deres nærmeste og for demokratiet», heter det i invitasjonen tilsendt Oslos politikere.

Invitasjonen kommer i etterkant av at politiet åpnet etterforskning av trusler mot miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG). Samtidig har også sikkerhetsbildet ført til at byrådet har satt av ekstra ressurser til sikkerhetstiltak på Oslo rådhus. Politiske partier i Oslo, Asker og Bærum er invitert.

Les også

Etterforsker hets mot Lan Marie Berg – vet ikke hvor stort omfanget er

Nettmøtet finner sted onsdag 9. juni og er en del av det politiet kaller et forebyggingsprogram.

«Hatkriminalitet er og trusler mot politikere og folkevalgte er gitt særlig prioritet både fra Riksadvokaten og Politidirektoratet. Oslo politidistrikt ønsker med denne invitasjonen å styrke dialogen med våre lokalpolitikere. Vi ønsker en varig felles innsats som er egnet til å beskytte demokratiet og ytringsfriheten», skriver Oslo politidistrikt i invitasjonen.

Oslo politidistrikt kommer til å redegjøre for politidistriktets helhetlige håndtering av trusler, opplyse om kommunikasjonslinjer, gi innsikt i begrepet hatkriminalitet og snakke om råd og tiltak.

«Formålet er at deltakerne får økt kunnskap om hvordan de kan bidra til å forebygge trusler, og hvordan de bør forholde seg dersom de selv blir truet. Håpet er at kunnskapen hjelper deltakerne til å være en aktiv del av demokratiet», skriver politiet i invitasjonen.

Les også

Hetsen mot Lan Marie Berg er uakseptabel, motbydelig, feig, uintelligent og en skam for Oslo

Trusler mot lokalpolitikere er et omfattende problem.

I en Ipsos-undersøkelse fra 2019 svarte fire av ti lokalpolitikere at de hadde opplevd trusler og hatefulle ytringer, og Kommunesektorens organisasjon (KS) har omtalt tallene som skremmende overfor Avisa Oslo.

Bystyrerepresentant Aina Stenersen (Frp) er svært fornøyd med initiativet fra politiet.

– Det er noe vi trenger, og det blir godt å ha litt tettere kontakt med politiet. Jeg ser fram til å delta på dette, og synes det er fint at vi i bystyret har fokus på å bekjempe netthets.


Stenersen har selv erfaring med tematikken. I 2016 anmeldte hun en person for grove trusler, og vedkommende ble i 2017 dømt for dette.

– Vi har en god tradisjon for å stå sammen i bystyret, uavhengig av hvilken person eller hvilket parti som blir rammet. Det er bedre å stå i det sammen, så slipper vi å stå alene om det.

Les også

KS slår alarm om skremmende trussel-tall: Vil ha inntil ti års straff og PST-oppfølging

Kommentarer til denne saken