– Her får man en unik mulighet til å bli med inn hos kunstneren og se hvordan de jobber, sier Frida Karina Rusnak som er daglig leder for festivalen.

Under Oslo Open åpner profesjonelle bildekunstnere og kunsthåndverkere i Oslo, dørene for publikum inn til sine atelier.

– Folk får se hvilke verktøy kunstneren bruker og arbeidet som ligger bak. Her kan man se hvordan kunsten blir til før den havner på veggen på et galleri eller på et museum, sier Rusnak.

Gratis festival

I år blir det festival lørdag 23. og søndag 24. april. Festivalen er åpen for alle og har gratis inngang.

Ifølge Rusnak er det flere spente kunstnere.

– Det er mange kunstnere som gleder seg til årets festival. Under pandemien kunne ikke Oslo Open arrangeres som vanlig og vi måtte ha digitale visninger.

De tar imidlertid med seg erfaringen med fjorårets digitale løsninger, inn i årets festival.

– Vi skal både ha fysiske og digitale arrangementer - blant annet direktesendinger via Instagram, sier Rusnak.

Om Oslo Open

  • En selvstendig kunstnerstyrt og ideell organisasjon etablert i år 2000 av kunstnere og en rekke nasjonale og lokale kunstinstitusjoner, med det mål å gi kunstnere mulighet til å vise kunst utenfor de etablerte institusjonene.
  • Årlig åpner rundt 400 profesjonelle kunstnere dørene til sine atelier for å gi publikum et uformelt og personlig møte med kunsten.
  • Ideen bak festivalen ble introdusert av kunstner og kurator Gavin Jantjes i 1998, og arrangementet har vokst frem gjennom 22 års innsats fra mange ulike aktører på kunstfeltet.
  • I dag finner man også lignende initiativer i Bergen, Trondheim og Malmø.

Deler byen i to

I år er 395 kunstnere påmeldt festivalen.

– Det eneste kravet vi har til kunstnerne er at de må ha eget atelier i Oslo, og at de må være en profesjonell kunstner.

Siden det er mange kunstnere som deltar, deles byen i to, forklarer Rusnak.

– Vi har så mange kunstnere at det er umulig å besøke alle på en dag. Ved å dele byen i to får kunstnerne sjansen til å besøke sine kollegaer på andre siden når de ikke har åpent selv.


Publikum kan også velge guidede vandringer der man er innom flere kunstnere.

– Det blir åtte skreddersydde turer som går til atelierer over hele byen. Turene tar mellom 1,5 og 2,5 time, og går til blant annet Gamlebyen, Grünerløkka, Hovedøya og Ekely.

Oslo Open foregår med andre ord over hele byen, fra øst til vest. Her kan du se hele programmet.

Les også

Ny utstilling om Oslofolks forhold til kjærlighet og forelskelse: – Kjappe relasjoner har kanskje blitt en trend