Gå til sidens hovedinnhold

Oslo-mann skal ha forfalsket covid-test for å forlenge permisjonen fra bedrageridom. Nå er han siktet for grov frihetsberøvelse

To menn ble i romjula pågrepet, og etterforskes nå for grov frihetsberøvelse og grovt bedrageri. Den ene av dem var på permisjon fra en annen bedrageridom.

Det var 26. desember at de to mennene ble pågrepet etter tips til politiet. To dager senere ble begge to varetektsfengslet for en periode på fire uker.

I fengslingskjennelsene mot de to framkommer det at politiet etterforsker dem for grov frihetsberøvelse, som har en strafferamme på inntil ti års fengsel, subsidiært for grovt bedrageri.

Den ene av de to ble i 2019 dømt til fire og et halvt års fengsel for bedragerier av til sammen 14 millioner kroner. Da de to ble pågrepet i romjula var han på permisjon fra fengsel.

– Svært alvorlig

Det er ennå svært tidlig i etterforskningen, forklarer politiadvokat Anne Cathrine Ingulstad Aga. Hun vil derfor ikke gå nærmere inn på etterforskningen.

– På generelt grunnlag ser vi svært alvorlig på denne typen saker, sier Aga.

De to mennene er siktet for grov frihetsberøvelse, subsidiært grovt bedrageri.

Les også

Mistet «bevillingen» i 2017, men fortsatte å jobbe som før. Nå er mannen (70) dømt til fengsel

– Etterforskningen startet med en melding til politiet. Vi brukte mye ressurser på å finne den fornærmede, sier hun.

Hun ønsker ikke å gå ytterligere inn på omstendighetene bak forholdene som gjør at politiet har valgt å sikte de to for grov frihetsberøvelse.

– Å etterforske dette som en potensiell grov frihetsberøvelse er absolutt riktig vurdering nå. Etterforskningen vil være konsentrert om å avklare dette, sier hun.

Relasjon

Det er en relasjon mellom den fornærmede i saken og minst én av de to siktede.

Avisa Oslo har fått innsyn i en dom mot den ene av de to fornærmede fra 2019. Den gang ble han dømt til fengsel for en lang rekke bedragerier. Han svindlet i løpet av flere år en rekke personer og bedrifter for til sammen 14 millioner kroner.

Bedrageriene foregikk ved å blant annet forlede privatpersoner og bedrifter til å låne ham penger han ikke betalte tilbake.

Han ble i Oslo tingrett dømt til fem år i fengsel, som senere ble redusert til fire og et halvt år i Borgarting lagmannsrett.

Mannen som skal være utsatt for den kriminelle handlingen, var også fornærmet i den ovennevnte rettssaken. I dommen fra 2019 framkommer det at han lånte en av de to nå siktede to millioner kroner, som altså ikke kom til rette igjen.

De to beskrives som kamerater i denne dommen.

LES OGSÅ: Død kvinne (94) forklarte seg i retten om grov voldshendelse hun ble utsatt for

Var på permisjon

Forholdene i denne nye siktelsen har skjedd i en permisjon fra fengselsstraffen han sonet i forbindelse med den ovennevnte dommen. Den siktede skal ha unnlatt å møte til fortsatt soning 20 dager før han ble pågrepet i romjula.

Det mistenkes ifølge kjennelsen at han har forfalsket en koronatest for å forlenge permisjonen fra fengsel.

«Slik retten ser det var soningsregimet siktede var underlagt ikke tilstrekkelig til å forhindre ham fra å pådra seg en ny alvorlig bedragerisiktelse», står det i fengslingskjennelsen.

I kjennelsen framkommer to teorier politiet tar høyde for. Enten er den fornærmede utsatt for en grov frihetsberøvelse, ellers har fornærmede vært benyttet som et instrument i forbindelse med et bedrageri av sin far.

Millionbeløp

Totalt 1.650.000 kroner er ifølge kjennelsen overført fra fornærmedes far til en av de to siktede i tidsrommet mellom 20. og 26. desember.

Det skal ifølge fengslingskjennelsen være et større persongalleri involvert i saken.

Avisa Oslo har vært i kontakt med siktedes forsvarere Tor Kjærvik og Helene Elness. De vil ikke kommentere saken på nåværende tidspunkt, utover at de begge opplyser at deres respektive klienter ikke erkjenner straffskyld.

Les også

Fredag er dommens dag for Laila Anita Bertheussen

Les også

Tiltalt for å bestille overgrep av barn på nett – yngste offer var seks år da misbruket begynte

Kommentarer til denne saken