Fungerende kommunikasjonssjef Simen Strand Jørgensen sier til Avisa Oslo at det er vannmagasinene i Maridalsvannet, som forsyner 90 prosent av Oslos befolkning med vann, som har lave nivå.

– Det er ikke på et kritisk nivå, men vi gjør dette for å forebygge og sikre oss en trygg vannforsyning i tiden som kommer, sier Jørgensen.

Hva skjer om folk ikke følger oppfordringen om å spare på vannet?

– Vi vil jo følge meg situasjonen, og håper selvfølgelig på mer nedbør. Men hvis vi ser at det fortsatt vil være lave magasiner, så må vi kanskje sette inn ytterlige tiltak.

Hva kan ytterligere tiltak være?

– Det kan for eksempel være vannrestriksjoner på hagevanning og sånt til våren.

– Sannsynligheten for at vi går tom er liten

Lite nedbør over lang tid og nedtapping for rehabilitering har ført til mindre vann i Oslos vannforsyningsområder. Vann- og avløpsetaten ber nå befolkningen være "nøkterne" med vannbruken.

Hva legger dere i det?

– Ikke bruke for mye vann, ta kortere dusjer, ikke la krana renne mens man pusser tennene, ikke vaske klær med halvfull maskin. Så kan man bruke den lille knappen på toalettet, sier Jørgensen.

Jørgensen sier det er umulig å vite hvor lang tid oppfordringen vil holde seg, og at det handler om hvor mye nedvør som kommer i tiden framover.

Hvor bekymret er dere nå?

– Vi følger godt med på situasjonen. Det er mer et sånt føre var-tiltak slik at vi vet at vi har nok vann på sikt. Sannsynligheten for at vi går tom for vann er veldig liten.

– Sårbar situasjon

Vann- og avløpsetaten har igangsatt tiltak for å sikre mer vann, som blant annet overføring av vann fra Bærum kommune og Nedre Romerike vannverk, henholdsvis 200 og 100 liter i sekundet. Det vil vurderes fortløpende ytterligere tiltak dersom det ikke blir mer nedbør i vinter.

Direktør i Vann- og avløpsetaten, Anna Maria Aursund, mener dette viser at dagens situasjon er sårbar.

– At vi må spare på vannet, belyser nok en gang hvor sårbar dagens vannforsyning er, og hvor viktig byggingen av den nye vannforsyningen fra Holsfjorden er for osloborgernes trygghet i fremtiden, sier Aursund.

Oslo kommunes vannforsyning kommer hovedsakelig fra Maridalsvannet og tilknyttede elver og innsjøer i marka. En av dem er Gjerdingen, som for tiden er tappet ned for å rehabilitere damanlegget. Jevn nedbør om høsten og snøsmelting om våren er avgjørende for en trygg vannforsyning utover våren og sommeren.

– I 2018 hadde vi også lite vann i magasinet. Vi har en veldig sårbar vannforsyning til Oslo fordi vi er avhengig av Maridalsvannet. Det er en av grunnene til at vi er i gang med prosjektet ny vannforsyning fra Holsfjord som er ferdig i 2028, sier kommunikasjonssjef Jørgensen til Avisa Oslo.

LES OGSÅ: