Gå til sidens hovedinnhold

Oslo Høyres leder ut mot regjeringen: – Jeg er skikkelig lei dette kjøret mot Oslo

Heidi Nordby Lunde, leder av Oslo Høyre, kritiserer regjeringens ønske om å flytte statlige arbeidsplasser ut til distriktene. Hun har sett seg lei av det hun mener er en Oslo-fiendtlig politikk.

– Jeg er skikkelig lei dette kjøret mot Oslo, både fra resten av landet og regjeringen, sier Heidi Nordby Lunde til Avisa Oslo.

Lederen av Oslo Høyre tar til motmæle mot det hun mener er en Oslo-fiendtlig politikk. Regjeringen opplyste tidligere denne måneden opplyste at de ønsker å ta statlige arbeidsplasser ut av Oslo og til distriktene: De vil etablere «hubs», eller arbeidsfellesskap, der statlige ansatte kan sitte på offentlige kontorfellesskap i distriktene og jobbe for statlige etater som har kontor i Oslo.

– Det er som om både sentrale politikere og distriktspolitikere tror at folk bor i hovedstaden mot sin vilje. Som om folk ikke vil bo i Oslo, sier hun, og legger til:

– Det er bare tull. Folk strømmer til Oslo, ikke bare for arbeid, men for kulturen og fellesskapet her. Det snakkes mye dialekt på homsebarene her, for å si det sånn.

Ideen om å etablere distriktshubber tas ikke varmt imot av den Oslo-fødte politikeren, selv om den kommer fra eget parti:

– Nå er det på tide at Oslofolk tar til motmæle, mot distriktspolitikerne og også regjeringa.

Selv om Lunde understreker at hun er for at etater og statlig virksomhet legges der det finnes eksisterende kompetansemiljøer, mener hun argumentene som har blitt fremmet for å flytte arbeidsplasser ut av byen er for dårlige.

– Politikerne argumenterer for dette med at folk skal kunne bo og jobbe der de vil. Hvis det argumentet skal holde vann, så må vi kunne bo på Løkka og jobbe i Nordfjordeid kommune også. Og det tror jeg ikke de som bor i Nordfjordeid ønsker heller. De arbeidsplassene som er i distriktene burde være for folka som bor der, ikke for noen som bor på Løkka.

Les også

Der ingen skulle tru at nokon ville bu

Frykter kompetanseflukt fra etatene

Nordby Lunde hevder at etableringen av «distriktsarbeidsplasser» krever mer enn arbeidsplasser i Oslo, og kan føre til kompetanseflukt.

– Hva mener du med det?

– Hele landet tjener på at vi har effektive etater med kloke hoder. Og selv om vettet er fordelt jevnt over hele landet, så er det nå en gang sånn at Oslo-regionen er et arbeidsmarked på 1,5 millioner mennesker, svarer Lundby og legger til:

– Og her i Oslo oppstår og legges det ned arbeidsplasser hele tiden. Det er et mye mer dynamisk arbeidsmarked.

– Frykter du at folk vil flytte fra byen?

– Nei, det tror jeg ikke. Folk bor i Oslo fordi de er glade i byen, men det er tullete ressursbruk å kreve at folk pendler frem og tilbake i timevis, eller at de skal ha arbeidsplassen sin på et sted de ikke har tilknytning til, svarer Lunde, og legger til litt syrlig:

– Et annet alternativ er jo at folk finner seg andre jobber, i Oslo. Og for det private er det jo supert om det lekker kloke hoder fra offentlig sektor, men det er kanskje ikke like stas for etatene.

Duell på Tøyen: – Oslo er i en boligkrise

– Det er på tide med et Oslo-opprør

Hun har sett seg lei av at man «alltid angriper» hovedstaden, og at politikere i landet snakker om Oslo som om ingen vil bo her:

– Folk i Oslo skal liksom bare ta imot all kritikken. Oslo er alltid under angrep.

Det vil hun ha en slutt på:

– Det er på tide med et Oslo-opprør, utbryter Lunde og ber folk ta til motmæle:

– Det er fint i distriktene, men det er søren meg fint i Oslo også. Folk trives i Oslo. Noen vil faktisk ha den kaffe-latten som senterpartiet latterliggjør, avslutter Lunde.

Koronaen kan være godt nytt for noen: – Det vil være vinn-vinn

Partifelle er ikke bekymret: – Det kommer nok til å være plenty med hubs i Oslo også

Stortingsrepresentant fra Hordaland og partifelle i Høyre, Liv Kari Eskeland, er uenig i Lundes karakteristikk av regjeringas politikk:

– Vi er på ingen måte ute etter å angripe Oslo. Det er masse folk som vil bo her, og det forstår jeg godt: Oslo er en flott by, og jeg forstår godt at.

Hun medgir at regjeringen har flyttet arbeidsplasser ut av hovedstaden, men understreker at det har vært bevisst politikk:

– Koronapandemien har lært oss at vi helt fint kan jobbe hjemmefra, eller fra «hubs». Dette er noe bedrifter over hele landet gjør, og vi vet at det fungerer bra både for dem og for statlige etater. Det er masse kompetanse i distriktene, og Høyre vil at vi skal ta hele landet i bruk. Da må det finnes arbeidsplasser i distriktene også.

Eskeland forstår at Lunde er kritisk, men er uenig i partifellens konklusjon:

– Heidi er ifra Oslo, og taler for sin by, det er helt fair og en del av jobben hennes, akkurat som jeg snakker distriktenes sak. Men her kan man ha to tanker i hodet samtidig: Vi trenger en sterk og god hovedstad, men også sterke, gode distrikter.

– Så du er ikke bekymret for at arbeidsplassene skal forsvinne fra hovedstaden?

– Det kommer nok til å være plenty med hubs i Oslo også, svarer Eskeland.

Hun avfeier at regjeringen angriper hovedstaden:

– Vi fører ikke en Oslo-fiendtlig politikk, tvert imot.

– Er dette en del av en by-land polarisering?

– Jeg opplever ikke at det knives mellom by og land, og tolker ikke Lundes utspill dit hen heller. Samtidig registrerer jeg at andre partier forsøker å lage et slikt skille: Det er trist å se Senterpartiet lage motpoler mellom by og land. Jeg er mye mer opptatt av å bygge oss sammen. Vi trenger sterke regioner og distrikter, og en sterk hovedstad. Oslo vil også tjene på at vi i distriktene blir sterke.

Kommentarer til denne saken