Gå til sidens hovedinnhold

Oslo Høyres leder: – Høyre sentralt må anerkjenne at flesteparten av våre velgere og Norges befolkning bor i byene

Om Høyre skal vokse til å bli et bredt folkeparti, bør partiet spisse budskapet sitt inn mot urbane og liberale velgere. Det mener stortingspolitiker og Oslo Høyres leder Heidi Nordby Lunde.

– Høyre sentralt må anerkjenne at flesteparten av våre velgere og Norges befolkning bor i byen, sier Lunde til Avisa Oslo.

Budskapet fra stortingsrepresentanten kommer i kjølvannet av et valg der Høyre mistet regjeringsmakten etter en valgkamp i stor grad preget av Sp-framgang og distriktsdebatt.

I Oslo tapte partiet 2,9 prosent av velgerne sammenlignet med 2017, og endte med en oppslutning på 23,5 prosent.

Det er en mindre tilbakegang enn 4,7 prosents nedgang på landsbasis, men Nordby Lunde er tydelig hvor det store vekstpotensialet ligger foran framtidige valg.

– Det å ta opp konkurransen med Sp om Sp-politikk ... Det tror jeg vi taper på. By og land skal gå hand i hand, sånn skal det være, men jeg skulle gjerne sett at vi hadde en tydeligere byprofil og bypolitikk, understreker Heidi Nordby Lunde.

– Vi er et liberalt og urbant byparti

Til VG sa Nordby Lunde på slutten av valgkampen at Høyre «har et stykke å gå for å komme tilbake som det liberale, urbane partiet som jeg følte at jeg meldte meg inn i». Avisa Oslo har snakket med flere kilder i Høyre som har bitt seg merke i dette sitatet.

Da AO plukker opp denne tråden, sier Oslo Høyres leder følgende:

– Jeg mener jo at vi er et liberalt og urbant byparti, og alltid har vært det. De siste årene har vi hatt en utfordring med å kommunisere det tydelig nok i Oslo. Jeg mener Oslo Høyre må profilere oss på å være et liberalt og urbant byparti på lag med innbyggere og næringsliv. Der opplevde jeg at vi var sterkere før, og vi skal jobbe med å spisse den politikken og det budskapet.

Les også

Opphetet krangel om beryktet boligfenomen: – Lunde skyter seg selv i foten med en hagle

På spørsmål om hva som er konkrete eksempler på hva som kan gjøres annerledes i Oslo, peker fylkeslagslederen på de mange parkeringsplassdebattene i bystyret.

Nordby Lunde mener det er helt riktig av Oslo Høyre å protestere når byrådet legger opp til å fjerne parkeringsplasser unødvendig – og uten å erstatte plassene med noe som kommer folk til gode.

Men – tilføyer hun:

– Hvis vi protesterer for mye på fjerning av parkeringsplasser, høres det ikke ut som om vi også ønsker gode byrom. Det handler om balansen mellom å si ja til endringer og å samtidig gjøre det en smidig måte. Det må vi lokalt i Oslo jobbe med.

– Blir litt fremmedgjorte

Nordby Lunde forteller at Oslo Høyre valgte å fokusere mer på sosiale forskjeller og klima enn partiet sentralt på sosiale forskjeller og klima under valgkampen.

Likevel mistenker hun at budskapet ikke nådde helt frem.

– Jeg tror ikke vi er gode nok til å bygge broer mellom problembeskrivelsene og våre løsninger. Vi blir litt fremmedgjorte i kommunikasjonen, også tror jeg det å sitte i regjering gjør oss litt utydelige. Man kan ikke være like hard på en del budskap, fordi man kanskje har kunnskap om ting internt, sier hun, og fremhever at det er lettere å være tydelig når man er i opposisjon.

– Vi kommer til å fortsette å jobbe med dette. Med et rødgrønt byråd i Oslo og regjeringsskifte, så vil det bli veldig tydelig om venstresiden klarer å løse disse problemene. Jeg har liten tro på at venstresiden sitter med nøkkelen til det.

Les også

Dette mener folk i Oslo om valgresultatet: – Rystet og lei meg på vegne av det norske folk

Nå tror Nordby Lunde at de rødgrønne vil høste godt fra prosesser de borgerlige har satt i gang – akkurat som hun mener Raymond Johansen-byrådet har gjort i Oslo. Som eksempel nevner hun at tidligere byråd Lan Marie Berg kunne avbildes mens hun klemte på de nye trikkene det forrige borgerlige byrådet bestilte.

Det samme gjelder klimaresultater nasjonalt fremover.

– Vi ser jo at utslippene går ned – ikke fort nok, men de går ned. Vi har klart å frikoble økonomisk vekst og klimautslipp, og det er en forutsetning. Man kan faktisk ha økonomisk vekst på en bedre og mer bærekraftig måte, og det har vi klart. Jeg tror vi kommer til å få en mye raskere nedgang i utslippene, fordi teknologi og tiltak begynner å spille sammen. Jeg kommer til å bli så forbanna om de rødgrønne får æren for det, sier Lunde.

Les også

– Nå står Lan og klemmer på trikkene vi bestilte

– Sterkere driv og mobilisering tidligere

Hun opplevde at det tok tid å tråkke i gang organisasjonen før valget. Hun viser blant annet til at Høyre tidligere har banket på 100.000 dører under valgkampen, mens de på grunn av pandemien i år valgte å fokusere på å ringe velgere direkte.

– Selv om det er en terskel for våre frivillige å ringe fremmede folk, så ringte vi 53.000 velgere og rakk også ha rundt 5.000 husbesøk, forteller hun.

Hun medgir at Høyre – til tross for å bli Oslos største parti – ikke skal si seg fornøyde med en oppslutning på 23,5 prosent i hovedstaden, kun 0,5 prosentpoeng mer enn Arbeiderpartiet.

– Det handler om å bygge organisasjonen opp igjen. De større partiene kom jo litt ut av pandemien uten å ha greid å bygge opp en skikkelig lagfølelse før valget. Det har vært sterkere driv og større mobilisering tidligere.

Les også

Dette er Oslo-benken

Kommentarer til denne saken