Gå til sidens hovedinnhold

Oslo Høyres leder advarer mot «mistillit hver gang»: – Blir å rope «ulv, ulv»

Folk i Oslo kan bli lei av gjentatte mistillitsforslag mot byrådet. Det tror Oslo Høyres leder Heidi Nordby Lunde, som ber opposisjonen løfte fram saker hun mener byrådet ikke leverer.

– Det er ikke overraskende at det byrådet vi har nå bruker mye penger. De har verken kontroll på brudd på arbeidsmiljøloven eller overskridelser, men vi må ikke dra mistillitskortet hver gang vi skal kritisere.

Det er Heidi Nordby Lundes beskjed til resten av opposisjonen.

Oslo Høyres leder og stortingsrepresentant tar kontakt i etterkant av Avisa Oslos artikkel om det nye og svært høye prisanslaget for stamnettet til Oslos nye vannforsyning. Ifølge NRK blir dette nå anslått koste 9 milliarder kroner – 7 milliarder mer enn forventet.

– Pengene bare renner ut i strie strømmer. Det er trist å se en så vanskjøttet hovedstad. For oss som bor i Oslo betyr det ekstra kostnader. Vi vurderer nå å fremme mistillit mot Raymond Johansen. Han evner rett og slett ikke å styre byen vår, sa Cecilie Lyngby (FNB) i den aktuelle saken.

Les også

Vurderer Raymond-mistillit og krever at byrådet tar regninga: – Pengene bare renner ut i strie strømmer

– Tror folk i Oslo er litt lei

Det nye prisanslaget kommer i tillegg til de 17,7 milliardene for den første delen av prosjektet med Oslos nye vannforsyning.

Dette tallet inkluderer en kostnadssprekk på 5,2 milliarder.

Det opposisjonen mente var hemmelighold og forsinket informering om kostnadssprekken førte til et mistillitsforslag mot daværende miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg, som gikk av for en halvannen måned siden etter å først ha overlevd et annet mistillitsforslag i vinter.

– Jeg tror folk i Oslo er litt lei, mener Nordby Lunde om mistillitsforslagene fra opposisjonen i Oslo.

Oslo Høyres leder understreker at hennes parti selvsagt også i framtida skal vurdere om det er grunnlag for mistillit mot byråder. I dette tilfellet har ikke saken om det nye prisanslaget vært oppe til behandling i bystyret.

Hun kan ikke se at det finnes grunnlag for å gå til mistillit mot byrådsleder Raymond Johansen (Ap) eller sittende miljø- og samferdselsbyråd Sirin Stav (MDG) på nåværende tidspunkt.

– For det første undergraver det mistillitsordningen. Det blir å rope «ulv, ulv» og man mister troverdighet, sier Nordby Lunde, som trekker fram at mistillitsforslag er ment for tilfeller der byrådet kommer med feilinformasjon eller misbruker demokratiske prosesser og spilleregler.

Mener et skifte ikke er realistisk

– For det andre finnes det ikke et reelt grunnlag i bystyret for å skifte ut byrådet, fortsetter Nordby Lunde.

Stortingskandidaten Berg hadde uansett planlagt å gå av måneder etter avgangen i juni og de samme partiene har fortsatt makta i Oslo, selv om Raymond Johansen stilte kabinettsspørsmål.

Et eventuelt nytt byråd måtte vært avhengige av at enten Ap, SV eller MDG bestemte seg for å ikke lenger ville sitte. Eventuelt måtte støtten fra Rødts fire representanter forsvunnet.

– Jeg har vanskelig for å se for meg at et borgerlig byråd skulle fått støtte fra Rødt, sier Nordby Lunde.

Hun ber alle i opposisjonen må konsentrere seg mer om å få fram viktige saker for folk, som byrådet underpresterer på. Selv mener hun at boligkrisen, resultater i Oslo-skolen og økende sosiale forskjeller er eksempler på dette.

– Det holder å kritisere. Vi kan ikke sette i gang mistillit hver gang man er uenig, sier Heidi Nordby Lunde til Avisa Oslo.

Les også

Her renner milliardene ut: – Kan ikke ha tillit til at hun kan styre

Står for at mistillit må vurderes

– Vi har ikke brukt det kortet unødvendig. Aldri i verden, sier Cecilie Lyngby (FNB) til Avisa Oslo.

Hennes parti var med på å skrive mistillitsforslaget mot daværende byråd Lan Marie Berg (MDG) i vinter i forbindelse med et stort antall brudd på arbeidsmiljøloven i Energigjenvinningsetaten. Høyre og resten av de borgerlige partiene støttet forslaget, men et flertall i bystyret bestående av Rødt og byrådspartiene sa seg fornøyd med byråd Bergs oppfølging av bruddene.

Les også

Lan Marie Berg overlevde mistillitsforslag

Deretter støttet både de og Høyre Frps mistillitsforslag, som endte med at Berg måtte gå i juni.

Når hennes parti nå igjen på nytt skal vurdere mistillit, er det på grunnlag av et større bilde av byrådets pengebruk og styring av prosjekter, forklarer Lyngby overfor Avisa Oslo.

– Jeg mener at Raymond Johansen ikke er flink til å styre prosjektene til Oslo kommune. Vi har også sett en linje der byrådet bruker penger ufornuftig – både i de årene FNB har vært inne i bystyret og i tida før, sier Lyngby, som trekker fram bruken av 120 millioner kroner på å feire at Oslo var Europas miljøhovedstad i 2019.

Videre understreker FNB-lederen hvor viktig vannforsyningsprosjektet er og hvor store ekstrakostnader som foreligger. Hun viker følgelig ikke på at mistillit må vurderes.

– Det finnes mange hundre viktige saker i Oslo, men vannforsyning og vann til folket er helt grunnleggende. Vi er selvfølgelig klar over at saken ikke er behandlet i bystyret, men vi kommer til å sette oss ned og vurdere en mistillit, sier Cecilie Lyngby.

Les også

Høyre gir opp å danne byråd: – Raymond har skapt en kløft mellom bystyret og byrådet

Kommentarer til denne saken