– Mange bruker varselblinken som om det skulle gjøre en ulovlig parkering lovlig. Det gjør det ikke, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

Menn, folk fra Oslo og folk med høy inntekt er på Norges-toppen i å synes at feil bruk av nødblink er greit. Der landssnittet er 13 prosent, mener 27 prosent av Oslo-folk at det er innafor. Det er tilsier hver fjerde person som bor i Oslo.

I tillegg mener én av fem under 40 år på landsbasis at det er greit å gjøre korte stopp og sette på nødlys der det ikke er lov.

Mer enn hver femte som tjener mer enn 800 000 kroner i året – 22 prosent – svarer det samme. Langt flere menn enn kvinner svarer at det er greit.

Tallene er hentet fra en undersøkelse Norstat har gjort for NAF.

– Tiltrekker seg oppmerksomhet

Braadland tror det å bruke varselblinken når man parkerer ulovlig kan virke mot sin hensikt:

– Nødlysene blir rett og slett et varsel om en ulovlig parkering. Det fremhever den ulovlige parkeringen og tiltrekker seg oppmerksomhet.

Nødblinken er en forlengelse av varseltrekanten, opplyser Braadland, og skal kun brukes til situasjoner hvor du er i nød.

– De tilfellene man skal bruke nødlys er ganske opplagte: Man må være i nød, og man må stå der uten praktiske alternativer. Det er et varsel om at her skal jeg ikke stå, og at jeg vet jeg ikke skal stå her.

Risikerer bøter

Dersom du parkerer ulovlig, kan du risikere 900 kroner i bot. Satsen kan øke med alvorlighetsgrad, som hvis du hindrer kollektivtrafikken.

I tillegg risikerer man en enda større bot hvis man i tillegg setter på nødblinken:

– Ved å sette på nødlys bruker du lysene feil. Det mange ikke tenker på er at politiet faktisk har mulighet til å gi deg bøter for ulovlig lysbruk, slik de for eksempel gjør ved ulovlig bruk av tåkelys, sier Braadland.