Gå til sidens hovedinnhold

Oslo-folk har aldri brukt mer penger på klimatiltak

Klima- og energifondet til Oslo kommune betalte ut over 67 millioner kroner til ulike tiltak i 2020, noe som er ny rekord. Søkerne brukte samtidig minst 230 millioner kroner på tiltak som sparer klimagassutslipp og energibruk.

Det mest populære tiltaket var oppgradering eller etablering av ladeinfrastruktur i borettslag og sameier, som gjør det mulig å legge til rette for etablering av ladestasjoner. Det var også mange som søkte om støtte til isolasjon, vinduer og dører.

I tillegg har folk montert solceller, bygd sykkelparkering, skaffet seg ellastesykler, begynt med utleie av elbåter, kuttet dieselbruk på byggeplasser og mye mer, heter det i en artikkel på KlimaOslo.

Kjøp av elbil er ikke med i regnestykket.

Reduserer utslippene

– Samlede klimainvesteringer på over 230 millioner kroner på ett år er et betydelig bidrag til å gjøre Oslo til en bedre by uten utslipp. De vil også bidra til å nå målet i klimastrategien om redusert energiforbruket i byen, sier direktør i Klimaetaten, Heidi Sørensen.

Les også

Skjermer Tøyen og Grønland: Her vil Ap ha det bensin- og dieselfritt

Innbyggerne kan søke om tilskudd på nettsiden klimatilskudd.no. Det blir gitt tilskudd til klima- og energitiltak i borettslag og sameier, næringsvirksomheter og privatboliger.

Totalt fikk 8.203 søkere tilsagn om utbetalinger fra fondet.

– Alle søknadene viser at Oslo-folk ønsker å investere i løsninger for framtida. Vi er glade for at tilskuddsordningene våre er til hjelp, slik at vi får den nødvendige omstillingen i byen, sier Heidi Sørensen.

Les også

Mindre kjøring av fossile biler drar ned Oslos klimagassutslipp, men MDG-Lan er ikke fornøyd: – Det går ikke raskt nok

Dette var de mest populære tilskuddsordningene

Ladeinfrastruktur

Over 280 borettslag og sameier fikk støtte til ladeinfrastruktur i garasjer og på parkeringsplasser. Dette klargjør for 10.000 ladeplasser for elbiler. Denne ordningen er blant de mest populære klimatilskuddene, og siden tilskuddsordningen ble innført i 2017 er det muliggjort for hele 56.000 ladeplasser.

Isolasjon og nye dører og vinduer

24 borettslag og sameier fikk tilsagn til isolasjon og utskiftning av dører og vinduer.

Solceller

I 2020 ble det gitt seks tilsagn til solceller i næringsbygg, borettslag og sameier.

Piggdekk og elsykler

5.000 Oslo-borgere har fått sponset halve beløpet på kjøp av piggdekk til sykkelen. På tampen av året fikk også 1.100 støtte til kjøp av ny elsykkel.

Lastesykler

Flere enn 200 bedrifter fikk støtte til kjøp av lastesykler. Det er ny rekord.

Innovasjon i næringslivet

I 2020 mottok Klima- og energifondet flere søknader om tilskudd til FoU og pilotprosjekter enn noen gang tidligere. Formålet med tilskuddet er å prøve ut og kommersialisere ny teknologi i Oslo.

Kommentarer til denne saken