Gå til sidens hovedinnhold

Oslo får færre vaksinedoser: – Dette er ikke bra

Oslo vil likevel ikke få levert 60 prosent flere vaksinedoser, opplyser helseminister Bent Høie.

– Nå er det mye vingling her, og vi har bare hatt åpen skjenking i Oslo i noen få timer. At denne beskjeden kommer den dagen vi gjenåpner Oslo, er ganske spesielt.

Det svarer byrådsleder Raymond Johansen (Ap) da Avisa Oslo tar kontakt under regjeringens pressekonferanse onsdag.

Der fortalte helseminister Bent Høie at Oslo likevel ikke vil få 60 prosent ekstra vaksinedoser fra og med om to uker, slik planen opprinnelig var.

Vil ha mindre omfordeling enn forespeilet

I stedet vil hovedstaden få 45 prosent ekstra doser. Dette skyldes nye beregninger fra FHI, som viser at kommuner med vedvarende lavt smittetrykk måtte gi fra seg flere enn 35 prosent av vaksinene sine, dersom kommunene med høyt smittetrykk skulle få 60 prosent flere.

– Ingen skal gi fra seg mer enn 35 prosent av vaksinedosene. Konsekvensene blir at de 24 kommunene får færre ekstra doser. Det betyr at det ikke blir omfordeling på 60 prosent, men 45 prosent, sa Høie under seansen.

Under pressekonferansen understreket imidlertid Høie at vaksineleveransene tar seg opp, og vil fortsette å gjøre det utover sommeren.

Les også

Siv Jensen takker nei til stortingsvaksinen

– Dette er ikke bra

Skjevfordelingen starter i uke 23, altså fra 7. juni. Tidligere har helsebyråd i Oslo Robert Steen sagt at med den nye omfordelingsnøkkelen, vil alle Oslos beboere over 18 år ha fått tilbud om første vaksinedose innen første uke i juli. Det er ikke klart om dette fremdeles gjelder, etter dagens nyhet.

Det er 24 kommuner, inkludert Oslo, som får flere vaksinedoser som følge av vedvarende høyt smittetrykk.

– Vi regner nå på hva dette betyr for oss i Oslo, men det gjør selvsagt situasjonen vanskeligere at de områdene med høyest smitte nå får færre vaksiner. Regjeringa brukte lang tid på å få på plass en helt nødvendig prioritering, som vi vet at redder liv, mener Raymond Johansen, før han avslutter med følgende kommentar:

– Dette er ikke bra.

Kommentarer til denne saken