– Her bygger vi det som kommer til å bli en av Oslos flotteste skøytebaner. Den bygges på historisk grunn, der medaljer er tatt og historie er skapt, og det skal den fortsette å være, sier byråd for kultur, idrett og frivillighet Omar Samy Gamal.

Gamal og byrådsleder Raymond Johansen har tatt turen til gamle Valle Hovin stadion, som har vært åsted for både skøyte- og bandy-VM, men som akkurat nå er et stort hull der anleggsmaskiner jobber for å bygge en splitter ny skøytebane.

– Dette blir et ordentlig skøyteanlegg for hurtigløp og bandy. Det blir kjempebra og det er godt å se at vi er i gang, sier Gamal.

Bygger breddeanlegg

Førstkommende onsdag skal byrådet i Oslo legge frem sitt forslag til budsjett for 2023, samt en plan for den økonomiske perioden 2023–2026.

Her planlegger byrådet å bruke 4,9 milliarder kroner på nye anlegg og rehabilitering av eksisterende anlegg. Siden det rødgrønne byrådet tok over styringen av byen i 2015, har 4,7 milliarder kroner gått til det samme formålet.

Det innebærer blant annet at følgende prosjekter er ventet ferdigstilt i løpet av 2023:

  • Rehabilitering av 13 kunstgressbaner
  • Valle Hovin kunstis
  • Bjøråsen kunstgress med undervarme
  • Manglerud kunstgress for sjuerfotball
  • Mortensrud landhockeybane, midlertidig kunstgressbane, klubbhus og fritidsklubb

– Da vi overtok i 2015 lå Oslo langt bak med tanke på antall anlegg per innbygger – hvis vi skulle ligget på landsgjennomsnittet måtte vi bygget 500 anlegg. Det klarer vi ikke, men vi har tatt et stort jafs, sier Raymond Johansen.

Han påpeker viktigheten av å spre idrettsanlegg utover hele byen.

– 10 milliarder kroner fra 2015 og nå fire år fremover er en enorm sum, som kanskje ikke sier folk så mye, men det er så viktig å vise folk at vi satser på flere områder og sier «her skal folk bo, her skal det være tilgang på ulike idretter.»

Viktig for flere

Idrettsbyråden mener det er viktig å bruke penger på samlingssteder for lokalmiljøer, og da særlig for de unge.

– Vi ser hvor viktig idretten er for unge – det var det for meg også, da jeg vokste opp. Bare det at fotballtreneren følger opp og spør hvor du var da du var borte fra forrige trening kan være en positiv ting, sier han og utdyper:

– Med tanke på de utfordringene vi har knytta til ungdom og ungdomskriminalitet er dette viktigere enn noen gang. Det kan bidra til å dra deg inn i et positivt miljø, spesielt kanskje i den delen av livet der du kan dras inn i et negativt miljø.

Samtidig mener han det også kan være samfunnsøkonomisk lønnsomt å bruke mye penger på idrettsanlegg.

– For folkehelsa er det viktig å gi innbyggerne mulighet til å holde seg fysisk aktive. Om du trener og er aktiv, vil det kunne bidra til å holde deg frisk, og da får vi mindre utgifter til helseutfordringer. Jeg tror det er riktig og lurt å investere såpass mye i idrett.