– Det ser ut til at Oslo aldri får kontroll på smitten. Jeg merker meg at det stadig er et høyt smittetrykk i Oslo, som forplanter seg ut i landet, sier han til VG.

Fredag ble det registrert 245 nye koronasmittede i Oslo. Det er det høyeste smittetallet på ett døgn i hovedstaden siden pandemien startet. Lørdag var tallet 138 nye koronasmittede, som er nesten dobbelt så mange som lørdag uken før.

Dahl mener at den politiske ledelsen i Oslo ber om en «slags omvendt premiering» når de uttrykker at de bør få flere vaksiner som følge av smittetrykket.

Gjør jobben skikkelig

– Da er det naturlig fra mitt perspektiv å spørre byrådet i Oslo om de ikke klarer å gjøre jobben sin skikkelig eller om innbyggerne ikke klarer å følge reglene, sier han.

Kritikken faller ikke i god jord hos byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

– Oslo er en av storbyene i Europa som har håndtert koronapandemien best. Dahl burde benytte anledningen til å takke Oslo-folk for den innsatsen de har gjort og den tiltaksbyrden de har båret for å bremse smittespredning til resten av landet, skriver byrådslederen i en epost til VG.

Feil at Oslo skal få vaksiner først

Også Høyres førstekandidat i Nordland, Bård Ludvig Thorheim, fra Bodø, er kritisk til Oslos krav om å flere vaksiner på bekostning av andre deler av landet.

– Vi har risikogrupper over hele landet, og det er ikke slik at risikogrupper i Oslo er mer verdt enn risikogrupper i andre deler av landet, sa Thorheim til Kveldsnytt på NRK lørdag kveld.

Han mener Oslo nå bør fokusere på egne tiltak.

– Det er feil at Oslo skal forfordeles for vaksiner når de ikke klarer å slå ned smitten. Det er tydelig at dette er isolert til noen bydeler, og da må de som har ansvar i Oslo sette inn hard lut der, slik man har klart andre steder, sier Thorheim.

(©NTB)