Gå til sidens hovedinnhold

Ordføreren har respekt for Høyres ønske: – Skal la partiene få mulighet til å snakke sammen

Høyres gruppeleder mener partiet trenger tid på å fordøye den politiske situasjonen i Oslo, før de uttaler seg om veien videre. Ordføreren svarer at hun har respekt for Høyres ønske.

– Dette er en ekstraordinær situasjon i Oslo. Vi har et byråd som har blitt kastet av et flertall i bystyret. Det skjer ikke så ofte, så jeg er litt opptatt av å bruke litt tid på å fordøye hva det betyr og så diskutere med mitt parti og andre partier hva det kan bety videre.

Det sier gruppeleder for Høyre, Anne Haabeth Rygg, til Avisa Oslo. Torsdag var hun én av elleve gruppeledere som var kalt inn til ordfører Marianne Borgen (SV) for å diskutere veien videre.

Høyre har bedt ordføreren om å få noe tid til å tenke seg om.

Onsdag vedtok flertallet i bystyret mistillit mot miljøbyråden Lan Marie Berg (MDG) som endte med at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) stilte kabinettsspørsmål.

Ønsker å gå noen runder

– Finnes det noen alternativer der ute til det rødgrønne alternativet?

– Valget i 2019 fant jo sted og bystyret er jo sammensatt som følge av det og det er ikke endret som følge av denne beslutningen, så det preger sammensetningen av bystyret. Men jeg er opptatt av å gå noen runder og behandle bystyrets beslutning skikkelig i den situasjonen vi er i.

– Og det var ordføreren enig i, legger Rygg til.

Rygg mener Raymond Johansen gikk i full konflikt med flertallet i bystyret onsdag.

– Han er helt enig med byråden sin i at informasjonsplikten er overholdt på en god måte, og det er jo flertallet i bystyret rykende uenige i. Og jeg syns det er problematisk at han samme dag varsler at han skal toge rett inn igjen.

– Skal la partiene få snakke sammen

Ordfører Marianne Borgen (SV) bruker torsdagen på en-til-en-samtaler med alle elleve gruppelederne i bystyret for å avklare veien videre. Borgen sier til Avisa Oslo at hun har respekt for for partier som ønsker litt ekstra tid.

– Vi har tenkt til å bruke den tiden vi trenger. Så vi rusher det ikke. Og jeg tror jo det er noen flere partier som ønsker å ha noe mer tid til å snakke med partigruppene sine for noen kom det vedtaket ganske så raskt på dem.

– Nå har det gått halve dagen, så dette tror jeg skal gå bra. Vi har alle et ønske om å få en avklaring så raskt som mulig, men har også respekt for at noen har behov for å snakke sammen.

– Vi skal la partiene få muligheten for å snakke sammen. Vi har veldig gode samtaler, så jeg er veldig godt fornøyd så langt, legger hun til.

Borgen har sagt hun vil lytte til råd og innspill fra de ulike gruppelederne. Hvem de peker på som byrådsleder, blir avgjørende for om dagens byråd fortsetter.

– Jeg har tro på at vi skal finne en løsning snart, med støtte og tillit i bystyret. Viktig at vi får på plass et nytt byråd så fort som mulig, men vi må bruke tiden vi trenger, sa Marianne Borgen til Dagsnytt 18 onsdag ettermiddag.

– Pekt på Raymond som byrådsleder

Frode Jacobsen (Ap) har pekt på Raymond som byrådsleder. Det sier han til Avisa Oslo på vei ut av Rådhuset etter samtale med ordfører Marianne Borgen (SV) torsdag morgen.

– Jeg har gitt ordføreren det råd at det er et byråd ledet av Raymond Johansen (Ap) og bestående av Ap, SV, MDG som er det byrådet som bør styre videre.

– Ut ifra det jeg har lest og sett, så er det et klart flertall i bystyret som uttrykket et ønske om det, argumenterer han.

Les også

Da Odin og Ida giftet seg, fikk de «hele» pressenorge midt i fleisen: – Stas

Ser ut på sentrum

Gruppeleder i Folkeaksjonen Nei til Bompenger, Bjørn Revil, mener Marianne Borgen (SV) bør se ut mot sentrum når hun nå skal stable et byråd på beina.

– Jeg mener det er naturlig at ordføreren snakker med Anne Haabeth Rygg (H) som er gruppeleder for Høyre og hun ønsker å gjennomføre sonderinger.

– Det er fortsatt et rødgrønt flertall, så situasjonen er vanskelig, men jeg mener av parlamentariske grunner så er det lederen for det største opposisjonspartiet som nå skal ha sjansen hvis hun ønsker det, om å prøve å danne et byråd.

– Og hvis Anne Haabeth Rygg tar sjansen og prøver å danne byråd, hvordan stiller FNB seg til det?

– Vi kommer jo til å støtte det så langt som mulig.

– Bør få sjans

Revil får støtte av KrFs Espen Andreas Hasle, som tidligere har skissert Høyre, KrF, Sp, Venstre og MDG, som et realpolitisk alternativ med flertall i bystyre.

Til Avisa Oslo sier han at Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg bør få sjans til å sondere mulighetene til å danne et flertall i bystyre.

– Fordi nå har det forrige byrådet blitt kastet av et flertall i bystyret og da bør det største partiet, og det største opposisjonspartiet, får muligheten til å undersøke om det finnes et parlamentarisk grunnlag for et annet byråd enn det byrådet flertallet i bystyret har sagt de ikke har tillit til.

– Selv om det er usannsynlig?

– Ja, det er noe med respekten for bystyrets flertall som bør gi de muligheten, tenker jeg. Men jeg kan også lese og se at det er lite sannsynlig, men jeg tenker likevel man bør gå den runden av respekt for det parlamentariske vedtaket som ble fattet i går.

Anbefaler nytt rødgrønt byråd

Gruppeleder i Venstre, Hallstein Bjercke, sier hans råd til ordføreren er todelt.

– Venstre gikk til valg på et nytt blågrønt byråd i Oslo i 2019. Vi mener det vil være det beste styret for byen, men skal det skje må både Høyre og MDG også ville det og være villig til å få det til.

Slik situasjonen er nå, ser han imidlertid ikke at det er noe grunnlag for det, sier gruppelederen videre:

– Så om ikke noen av de endrer standpunkt, så anbefaler jeg ordføreren å gi Raymond Johansen (Ap) oppdraget med å danne et nytt rødgrønt mindretallsbyråd.

Bjercke legger til at ordføreren må ta den tiden som er nødvendig for danne nytt byråd.

– Men vi trenger ikke å dra det ut. Det å få på plass et trygt og stabilt styre av byen bør vi få på plass så raskt som mulig, men ikke rushe mer enn nødvendig.

– Ikke grunnlag for et Høyrebyråd

SVs Sunniva Holmås Eidsvoll peker i likhet med Arbeiderpartiet på Raymond Johansen (Ap) som byrådsleder.

- Jeg sa også at SV og MDG bør sitte i byrådet, sier Eidsvoll til Avisa Oslo etter samtalen med ordføreren.

- Høyre har bedt om at det brukes tid. Hva tenker du om det ønsket?

- Det har jeg veldig respekt for. Det er viktig å respektere at det i går var et flertall i bystyret som stemte for mistillitsforslag. Så sånn er det parlamentariske systemet at når de ønsker sonderinger, så må vi gi dem tid til det.

Eidsvoll peker likevel på at det fortsatt er et rødgrønt flertall i bystyret.

- Men jeg tror det raskt vil komme for en dag at det ikke er grunnlag for et Høyrebyråd.

Senterpartiet sjokkert over gårsdagen

Etter samtalen med ordføreren torsdag, uttrykker Bjørg Sandskjær i Senterpartiet, at det er viktig å ta et skritt av gangen.

- Kommer Sp til å ta initiativ til å finne muligheter for et alternativt byråd?

- Nå er det først et skritt om gangen. Vi har jo ikke gjort dette før. Men det er klart at det å stakle sammen på kryss og tvers nå for å løse opp i situasjonen som ble skapt i går er nok så naturlig.

I samtalen med Marianne Borgen sier Sandskjær hun la vekt på at det er viktig med en god prosess fremover.

- Jeg syns det var ganske sjokkerende det som skjedde i går. Altså at man har en byråd som har mistillit mot seg i bystyret, men som nekter å trekke seg. Og at det da måtte bli stilt kabinettspørsmål og at vi måtte stemme for mistillit mot et helt byråd er ganske voldsomt. Tror det er viktig å få snakka godt sammen. Tror vi ikke skal forhaste oss.

- Er din tillit til MDG tynnslitt?

- Først og fremst er det jo tilliten til Lan Marie Berg (MDG). Men jeg opplever jo at det at hun i går gjentok og gjentok at hun mente at hun fikk et grunnløst mistillitsforslag mot seg og fikk støtte av sine partimedlemmer, da lurer jeg på om det er en holdning MDG har, altså at de har så lite respekt for hva flertallet i bystyret mener.

FrP ber ordføreren henvende seg til Høyre

FrPs Camilla Wilhelmsen rådet ordfører Borgen om å henvende seg til Høyre.

- Det er det naturlig for Høyre er det største opposisjonspartiet som har vært med på å vedta mistilliten.

- Hvorfor er det riktig fremfor å henvende seg til Raymond Johansen?

- Raymond Johansen (Ap) stilte kabinettspørsmål og valgte selv å gå av. Da er det ikke naturlig å henvende seg til ham nå.

- Lan Marie Berg (MDG) er fortsatt den øverst ansvarlige for samferdselspolitikken i Oslo. Hun har begrensninger, men de er frivillige. I hvilken grad er det i tråd med mistilliten?

- Det er et paradoks, men hele byrådet har gått av. Og Lan Marie Berg (MDG) er en del av det forretningsministeriet og det er vanskelig å forstå for folk. Hun har ikke tillit til fra et flertall, men det er sånn reglene er.

Avisa Oslo oppdaterer saken...

Les også

Politisk drama i Oslo: Dette skjer i dag

Les også

Frps Wilhelmsen om seieren: – Glad vi fikk gjennomslag

Kommentarer til denne saken