Gå til sidens hovedinnhold

Oppsal-drapet: 56-åring hevder at han skjøt eks-kjæresten ved et uhell

Mannen ladet hagla med to patroner. Da han klappet geværet sammen, gikk det av – med fatalt utfall. Selv mener han at det hele var et uhell, men påtalemyndigheten er av en annen oppfatning.

Tirsdag morgen startet rettssaken mot en 56 år gammel mann, tiltalt for å ha drept eks-kjæresten på Oppsal på Østensjø 26. september 2018.

I tiltalen er det gjengitt hvordan mannen ladet et haglgevær med to patroner, før han deretter skjøt kvinnen i 40-årene. Skuddene traff henne i høyre overarm, gikk videre inn i brystet og førte til umiddelbar død.

Mannen nekter straffskyld og har hele tiden hevdet at våpenet gikk av med et uhell da han klappet det sammen.

I sin forklaring i Oslo tingrett omtalte han saken som «dypt tragisk».

– Det er jeg som har forårsaket det, men det har ikke vært noen vilje eller tanke om å avfyre hagla. Jeg ønsket ikke det overhodet, sa han i retten.

Erkjente vold

Mannen forklarte at forholdet mellom ham og kvinnen kunne være turbulent. Han erkjente også å ha vært voldelig mot henne ved flere anledninger.

Kvelden de fatale skuddene falt, hadde han og fornærmede drukket alkohol da det igjen oppsto en krangel. Han følte seg truet og ble redd, hevdet han i retten.

Det endte med at hentet hagla han hadde stående i gangen – og ladet den med to patroner.

– Det er det dummeste jeg har gjort. Når jeg knekker geværet sammen, smeller det momentant. Det sier bare pang – et øredøvende smell. Jeg får panikksjokk. Jeg ser at hun ligger nede. Jeg fatter det ikke, jeg har ikke pekt mot henne og har ikke ønsket at hun skulle dø. Jeg ville bare markere at hun skulle gå ut av mitt hjem, forklarte 56-åringen.

– Det var totalt ubegripelig, fortsatte han.

Skal ha følt seg truet

I strid med hva 56-åringen har forklart, skal kvinnen ha gitt uttrykk for at hun var redd for ham den aktuelle kvelden. Det skjedde i tre telefonsamtaler hun hadde med sønnen – kun minutter før hun ble drept. Det kom fram i innledningsforedraget fra statsadvokat Alvar Randa, aktor i saken.

– Sønnen har gitt uttrykk for at moren viste frykt i disse samtalene. Hun skal ha gitt uttrykk for at tiltalte var voldelig og tok fram et gevær. Hun skal ha sagt at sønnen måtte komme, at han måtte ta med seg noen. Hun sa også at han måtte ringe politiet. Det gjorde sønnen, sa Randa i retten.

Les også

Kvinne tiltalt for å ha drept moren og ha forsøkt å drepe tilfeldig kvinne på Oslo S

Den tiltalte mannen satt i varetekt i fem måneder etter drapet. I januar 2019 ble han imidlertid løslatt av domstolen etter at Kripos hadde ferdigstilt sine våpentekniske undersøkelser av det aktuelle haglgeværet.

– Haglen er funksjonstestet. Den går av når man smekker den sammen. Det er også på linje med hva tiltalte har forklart. Det er selvfølgelig en sentral opplysning – og midt i kjernen for hva retten må følge med på av bevisførsel, sa Randa.

I sin forklaring hevdet 56-åringen at han ikke visste at våpenet, som han beskrev som arvegods, var defekt. På spørsmål fra aktor beskrev han også sin egne våpenkunnskaper som dårlige.

Brudd på våpenloven

Kripos' våpenundersøkelser er årsaken til at domstolen – først Oslo tingrett, senere Borgarting lagmannsrett – besluttet å løslate mannen fra varetekt for to år siden.

– Tingretten fant det ikke tilstrekkelig bevist at tiltalte hadde utført handlingene. Det opprettholdt lagmannsretten, sa Randa.

Han la til at påtalemyndigheten, som har altså har tiltalt mannen for forsettlig – ikke uaktsomt – drap, er uenig i det.

– Til tross for at tiltalte har vært konsistent i sine forklaringer om at var snakk om et uhell, mener påtalemyndigheten at det kan bevises et forsettlig drap.

I tillegg til drapet er mannen tiltalt for flere brudd på våpenloven, ved at han skal ha vært i besittelse av en salongrifle, det aktuelle haglgeværet og ammunisjon på adressen på Oppsal, uten å ha godkjent våpenskap. Videre skal han ha oppbevart flere våpen på en hytte et sted på Østlandet, blant annet en armbrøst. Han skal også ha gått til anskaffelse av diverse ammunisjon uten nødvendige tillatelser fra politiet.

Disse tiltalepostene erkjente har han erkjent straffskyld for.

Det er satt av syv dager til rettssaken mot 56-åringen, som etter planen avsluttes neste torsdag.

Les også

Løsnet en rekke skudd midt i boligfelt – slapp unna med mildere straff

Kommentarer til denne saken