Gå til sidens hovedinnhold

Opprettholder flomvarsel for Oslo – fra onsdag blir det tørrvær

Flomvarselet opprettholdes i Oslo fram til tirsdag. Mandag morgen var Akerselva fortsatt oversvømt flere steder og sandsekker var lagt ut ved Vøyenfallene.

Kraftig nedbør i helgen førte til at det flommet over vannkanten flere steder langs Akerselva også mandag.

Søndag sendte Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) ut oransje flomvarsel for deler av Østlandet, inkludert Oslo.

Mandag formiddag er flomvarselen er på gult nivå, som innebærer det NVE beskriver som en «utfordrende situasjon som krever oppfølging og kan medføre skader lokalt». Det nåværende flomvarselet står oppført til å gjelde fram til tirsdag klokken 7.00.

BAKGRUNN: Her flommer nesten Akerselva over – så mye har det regnet i dag

NVE råder folk å holde seg oppdatert om situasjonen på varsom.no, samt holde god avstand til elver og bekker med stor vannføring.

Ifølge NVE vil vannføringen imidlertid minke framover:

– Etter mye nedbør og flomvannføring i enkelte vassdrag, vil vannføringen nå synke. I elver hvor det tar tid før vannføringen synker under flomnivå kan det fortsatt være flom på gult nivå første del av mandag, skriver NVE på sine hjemmesider.

SE BILDENE AV AKERSELVA MANDAG FORMIDDAG HER:

Bildeserie

Fortsatt store vannmengder i Akerselva mandag

– Mindre enn vi hadde fryktet

Søndag ettermiddag hadde Tryg Forsikring og If registrert til sammen 180 skadesaker etter uværet i Sør-Norge. I Sørkedalen opplevde Øyvind Bakk (58) søndag å måtte pumpe ut vann fra kjelleren med en lensepumpe.

  • Se video fra Sørkedalen nedenfor:

Vaktkommandør i brannvesenet, Glenn Gulbrandsen, sier mandag morgen til AO at det totalt sett har vært mindre flom enn de hadde fryktet.

– Samtidig er det nok noen kjellere og butikklokaler som har fått kjenne på det. Så nå får vi vente og se hva som skjer utover, sier Gulbrandsen.

– Vi hadde nok forventet at helga skulle bli mye striere enn det har blitt. Så håper vi at det er fordi det faktisk ikke har skjedd noe, og ikke fordi folk ikke har oppdaga det ennå.

Les også

– Mange regnskader meldt inn de siste timene

Store nedbørsmengder i marka

Allerede lørdag ble det satt flere rekorder for døgnnedbør i oktober i Oslo. På målestasjonen i Ljabruveien ble det målt 58,3 millimeter. På Disen kom det 41,3 millimeter og på Hovin kom det 36,1 millimeter.

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt forklarer AO at nedbøren som faller i Oslomarka er den som renner ut i bekker og elver som Akerselva.

På værstasjonen Bjørnholt falt det til sammen 133 millimeter nedbør i løpet av fredag, lørdag og søndag. Tar man en representativ værstasjon inni byen falt det til sammen nesten 90 millimeter nedbør på Furuset de samme dagene, ifølge Haga.

– Alt bidrar til å øke vannføringen i bekkene og elvene som vi har her. Det er veldig høye verdier, sier meteorologen.

Han forteller Meteorologisk institutt har 27 målestasjoner rundt i byen, og at 17 av dem målte over 30 millimeter nedbør frem til midnatt søndag kveld.

– Det er ganske mye, sier Haga.

Tørrvær fra onsdag

– Hvordan blir været resten av uka? Er regnværet over for en stund?

– Nei, ikke helt. Det har kommet noen regnskurer allerede lokalt i dag som vil fortsette utover dagen og morgendagen. Men det er ikke kraftige byger og de blir lokale.

Haga sier de forventer 5–10 millimeter nedbør spredt utover byen, og at et så lavt tall innebærer at vannføringen i elvene sannsynligvis vil avta.

– Fra onsdag ettermiddag er det mindre sannsynlig at det blir nedbør. Da blir det en periode med lite nedbør i Oslo-området.

Når det gjelder temperaturer vil de ifølge Haga bli «ganske fine til å være oktober».

– Jeg vil nok tro at temperaturene vil ligge på rundt 13–14 grader de første dagene. Når vi kommer til helgen kan temperaturene kanskje krype opp en grad eller to til. Noe frostnetter ser vi ikke i våre værprognoser for denne uken, sier han.

Kommentarer til denne saken