Gå til sidens hovedinnhold

Opposisjonen ut mot Raymonds håndtering: – Umusikalsk

De borgerlige partiene mener det er lite overraskende at Raymond Johansen (Ap) fortsetter som byrådsleder, men reagerer samtidig kraftig på byrådets håndtering.

– Man kan jo si det sånn at han stilte kabinettspørsmål på onsdag og så går på igjen i dag. Det er en rimelig kort periode, sier gruppeleder i FrP Camilla Wilhelmsen til Avisa Oslo.

Mandag ble det klart at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) får fortsette å lede et rødgrønt byråd. Etter samtale med alle elleve gruppeledere pekte ordfører i Oslo Marianne Borgen (SV) på Raymond Johansen som byrådsleder.

– Det var bred enighet blant alle gruppeledere at nytt byråd bør ha forankring i flertallet, sa Borgen på en pressekonferanse.

Wilhelmsen sier hun forstår at det måtte bli utfallet da Høyre kastet kortene.

– Men det blir jo litt umusikalsk, jeg må jo si det, sier hun.

Gruppelederen understreker at hun ønsker at det blir informert bedre fra «det nye» byrådet.

Vi fremmet ikke mistillit mot byrådet, men daværende Lan Marie Berg. Men det jeg forventer av Johansen er at han tar innover seg at det har blitt fremmet mistillitsforslag mot en av hans tidligere byråder. Vi har klarere forventninger om bedre informasjon til det nye byrådet. Det er store prosjekter på gang, blant annet Fornebu og Tøyenbadet. Her må informasjonsplikten overholdes, sier Wilhelmsen.

– Litt dum

Cecilie Lyngby, partileder i FNB, reagerer også på at det nå er det samme byrådet som kommer tilbake.

– Jeg syns det er trist at når først et byråd får mistillit mot seg. Så er det byrådslederen som er øverste ansvarlig. Jeg forstår ikke måten de har gjort dette på. De visste at opposisjonen ikke kom til å få flertall og de visste at de kom til å komme tilbake, sier hun.

Lyngby er ikke nådig i kritikken av det sittende byrådet.

– Jeg syns hele prosessen blir litt dum, sier hun.

Lyngby mener dette var det åpenbare utfallet.

– Alle skjønte dette da han stilte kabinettsspørsmål. Vi skjønte at det var vanskelig for Høyre å danne flertall. Hadde Rødt vippet, så kunne det vært en mulighet, men den var liten, sier partilederen.

Les også

Berg etter avgangen: – Vemodig å slutte

– Forventer at de rydder opp

Hallstein Bjercke i Venstre kommenterer nyheten om at det går mot et nytt rødgrønt byråd slik:

– Venstre forventer at nye byrådet rydder opp i styringen av vannforsyningsskandalen og at de sørger for å holde bystyret orientert om dette og andre saker på en bedre måte enn det forrige byrådet gjorde, sier han til Avisa Oslo.

Bjercke mener det har vært mange problemer knyttet til store investeringsprosjekter i Oslo:

– Herunder brannstasjonen, forsinket utbygging av skoler, Fornebubanen og ikke minst vannforsyningsskandalen.

– Vi forventer at byrådet rydder opp, følger prosjektene tettere og informerer bystyret i god tid når relevant informasjon dukker opp, poengterer han.

Les også

Høyre gir opp å danne byråd: – Raymond har skapt en kløft mellom bystyret og byrådet

– Svekket tillit

På vei inn til møte med ordføreren mandag, sa Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg at tilliten mellom byrådet og bystyret er svekket.

– Jeg mener han har skapt en kløft mellom bystyret, som er byens øverste folkevalgte organ, og byrådet gjennom å si at han mener informasjonsplikten er overholdt. Noe et flertall i bystyret klart mener ikke har skjedd, sa Rygg til Avisa Oslo.

På spørsmål om hvilken kommentar ordføreren hadde til at Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg mener det er et tillitsproblem mellom bystyret og Raymond Johansen, svarte Borgen:

– Det får stå for Anne Haabeth Rygg sin regning at hun mener det. Men jeg vil presisere at et nytt byråd og ny byrådsleder er helt avhengig av tillit i bystyret. Og det mistillitsforslaget som ble vedtatt var et mistillitsforslag mot Lan Marie Berg, svarte ordføreren.

Det er foreløpig uklart når Raymond Johansens byråd vil være på plass og styringsdyktig.

Les også

Raymond Johansen spiller politisk teater på lavt nivå

Kommentarer til denne saken