– Jeg synes bare det er trist og litt latterlig. Man får en følelse av at de har bestemt seg for å fortsette å feie alt som er vanskelig under teppet, sier Harald Eia til Avisa Oslo.

Den kjente komikeren og Oslo-mannen var nylig gjest i podkasten PartiPressa, som ledes av Arbeiderparti-politikerne Cecilie Myrseth, Åsmund Aukrust og Mani Hussaini. I podkasten diskuterer de tre aktuelle temaer fra den siste tiden, fra politikernes perspektiv.

De tre er alle stortingsrepresentanter, mens Aukrust og Myrseth i tillegg sitter i gruppestyret i Aps stortingsgruppe. Hussaini var frem til 2018 leder i AUF.

På forhånd ba Eia om å bli tilsendt råfilen fra innspillsengen av podkasten etter de var ferdige. Eia snakker også om hendelsen i siste episode av podkasten Tore og Haralds podkast.

Snakket om Giske

Med seg til studio hadde Eia et lydklipp fra den nye dokumentarfilmen Trond Giske – Makta rår der den tidligere AUF-eren Sunniva Andreassen forklarer hvordan hun opplevde det å varsle om opplevelser med daværende statsråd Trond Giske som fant sted i 2008 og 2009, da hun var 18 år.

I filmen forteller Andreassen om hvordan hun opplevde at varslene hennes ble feid under teppet, og at hun fikk beskjed om at dette var noe hun måtte regne med.

– Da vi skulle snakke om aktuelle saker, spilte jeg av klippet og spurte hvordan dette kunne skje i Arbeiderpartiet, og hvordan det kunne bli så dårlig håndtert, sier Eia.

I og med at hele seansen ble tatt opp, skulle man kanskje tro at det bare var å høre på podkast-episoden for å få vite hvordan samtalen gikk, men den gang ei.

– Da vi var ferdige, fikk jeg beskjed av kommunikasjonsrådgiveren om at delen om Trond Giske ikke ville tas med, i og med at podkasten handler om ukeaktuelle ting, og at forholdene i Giske-saken ligger tilbake i tid. Jeg forsøkte å argumentere med at dokumentaren nylig har hatt premiere, men det hjalp ikke, forteller Eia.

Greit nok, tenkte Eia, men selv om det ikke passer inn i PartiPressas konsept, passer det inn i konseptet til hans egen podkast Tore og Haralds podkast.

– Jeg spurte derfor om jeg kunne få råfilen til lydopptaket slik vi hadde snakket om på forhånd. Det skulle hun sjekke, men noen timer sener fikk jeg en tekstmelding om at det jeg kunne få tilsendt det som ville bli sendt, men ikke råfilen til hele podkasten.

Altså vil det ikke være mulig å høre hva som ble sagt om Giske under innspillingen av podkasten.

– En annen tid

Eia er derfor nødt til å gjengi samtalen etter beste evne slik han husker den.

– De ville ikke kommentere om de visste om dette da det foregikk, men det ble sagt at det var en annen tid, og at samfunnet så litt annerledes på slike ting den gangen, forteller Eia.

Dette premisset gikk han imidlertid ikke med på.

– Jeg argumenterte med at det ikke var en helt annen epoke. Om en jente på 18/19 hadde kommet til meg i NRK i 2008/2009 og sagt at hun hadde hatt lignende opplevelser med en godt voksen mellomleder i NRK-systemet, så kan jeg nesten garantere at jeg ville sagt fra i NRK. Jeg forsto ikke egentlig forklaringen.

Eia understreker at dette kun er sånn han husker samtalen.

– Gjør de samme feilene

Grunnen til at Eia reagerer på hvordan dette ble håndtert, er at han opplever at Arbeiderpartiet fortsetter å unngå å snakke om ting som er vanskelig, noe han mener er en dårlig idé.

– Dette er jo liksom den nye generasjonen i partiet, også opplever jeg at de gjør de samme feilene som førte til at det gikk så dårlig etter MeToo.

Han mener også at diskusjonen om Giske-saken i podkasten var så å si ukontroversiell.

– Jeg tror ikke folk hopper i taket av den forklaringen de kom med – det skjedde ikke noe oppsiktsvekkende i studio. Det gjør det enda mer spesielt at de har valgt å fjerne det fra episoden.

Han tror heller ikke noe på begrunnelsen om at samtalen om Giske ikke passet inn i podkasten.

– Hvis grunnen er at det ikke passet inn i konseptet, burde det jo ikke være noe problem å sende meg råfilen, for det passer godt inn i konseptet vårt. Så den forklaringen skjønner jeg ikke.

– Helt normalt

Avisa Oslo har sendt en rekke spørsmål til kommunikasjonsavdelingen til Arbeiderpartiets stortingsgruppe. I et generelt svar sier programleder Åsmund Aukrust følgende:

– Det er ikke vanlig å dele ut uredigert og upubliserte opptak, og det var ikke avtalt denne gang heller. Når det gjelder klippingen er det helt normalt at programlederne/redaksjonen velger ut hva man tar med og ikke.

Han utdyper:

– Formatet til PartiPressa er ukas nyheter, og vi ønsket at hovedtemaer for podden denne uka skulle være krigen i Ukraina, og ikke den for lengst avsluttede Giske-saken.

Planla å ta opp innspillingen

PartiPressa er en relativt nyoppstartet podkast, og har foreløpig ikke for vane å ta inn gjester. Grunnen til at Eia – som hittil eneste person – ble invitert som gjest, er at han gjentatte ganger har kritisert PartiPressa i sin egen podkast.

– Jeg har gjort litt narr av den, for den skal liksom fortelle ting slik det er, litt sånn uten filter, men så opplever jeg den som ganske tannløs.

Dette har PartiPressa tatt opp selv i sin egen podkast, og etter et par runder frem og tilbake, endte PartiPressa opp med å invitere Eia til å snakke ut om det.

– Det syntes jeg var gøy, men jeg hadde samtidig en mistanke om at deler av det kom til å klippes ut, så jeg hadde med en iPhone i lomma, og var klar for å gjøre mitt eget opptak i tilfelle dette skulle skje.

Han bestemte seg imidlertid for å droppe dette, og spurte heller på forhånd om han kunne få råfilen etter opptaket.

– Det kunne de ikke svare på der og da, men sa noe sånt som at «det skal vi nok få til, men det må avklares med sjefene». Det er altså ikke snakk om noen løftebrudd, men det fremstår fortsatt rart.