– Til sommeren håper jeg at vi har et tilbud til alle.
Det sier Magne Brekke, generalsekretær i Oslo idrettskrets (OIK) til Avisa Oslo.
– Spesielt for barn er det å få en tilhørighet i lokalsamfunnet helt avgjørende for at de skal trives her. Vi håper de evner å få nye venner og tilhørighet gjennom idretten, sier Brekke.
Den siste måneden har de vært i dialog med kommunen, Røde Kors og Redd Barna om hvordan de best kan hjelpe de nyankomne ukrainske flyktningene.
Oslo Idrettskrets (OIK)
- Oslo Idrettskrets (OIK) er et organisasjonsledd i Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) og organiserer samtlige idrettslag i Oslo.
- Ved utgangen av 2020 hadde OIK 299.895 medlemskap fordelt på 951 idrettslag.
Kilde: Idrettsforbundet.no
Organiserer aktiviteter
For tiden befinner de fleste flyktningene seg på midlertidige mottakssentre, deriblant i Oslo.
LES OGSÅ: Flyktningene bor på «venterommet» i sentrum i ti dager: – Aner ikke hvor lenge vi skal være her
De siste ukene har OIK blant annet jobbet for at idrettslag som holder til i nærheten av mottakssenteret på Scandic Helsfyr, organiserer seg og samarbeider om å gi barna fra Ukraina et aktivitetstilbud, forteller Brekke.
– Vålerenga Fotball, Oslo turn, Oppsal basket og Tøyen sportsklubb var tidlig ute med å rekke opp hånden om å bistå. De arrangerer aktiviteter og sørger for at aktivitetene ikke blir satt opp samtidig.
16. mars var AO med i gymsalen til Valle Hovin videregående skole. Stiftelsen Vålerenga Fotball Samfunn står bak tiltaket der de prøver å skape et lysglimt i hverdagen til flyktningene som er blitt plassert på Scandic-hotellet rett nedenfor Vålerengas hjemmearena.
LES SAKEN HER: Anastasia (30) og sønnen Kiril (6) kom til Oslo etter sju dager på flukt: – Vi vil bare hjem
Skal kartlegge
Mottakssentrene er kun midlertidige. Brekke sier at det er «fryktelig viktig» for dem at bydelene samspiller med dem og resten av frivilligheten, slik at de får info om når de ukrainske flyktningene er bosatt.
– Det viktigste vi gjør er å sørge for at vi vet hvor disse barna skal bli boende og hjelpe dem med å finne riktig idrettslag. Dette er litt matchmaking, sier Brekke.
FIKK DU MED DEG? Slik fordeles flyktningene på bydelene
I disse dager er de i gang med å rekruttere aktivitetsguider – et bindeledd mellom bydelen, idretten og familien.
– Bydelen vet hvor barna bor og familien kan fortelle at barna vil delta i idrett. Vi sender da ut en aktivitetsguide som snakker med familien om hva de vil gjøre. Men da må de kunne språket.
LES OGSÅ: Dette gjenstår før ukrainere kan få et hjem i Oslo
LES OGSÅ: Vil du åpne hjemmet ditt for flyktninger? Dette må du vite
OIK har hatt konseptet i flere år, og har i dag aktivitetsguider som behersker totalt 20 språk.
– Men ukrainske barn i Oslo er noe nytt. Derfor må vi ha aktivitetsguider som kan russisk eller ukrainsk. Vi har nettopp vært ute og søkt om det, og har fått 15 søknader. Vi ønsker minst en i hver bydel, sier Brekke som har full tro på at de vil klare å skaffe nok folk innen kort tid.
Første dag etter påske vil kvalifiserte aktivitetsguider bli kurset i jobben. Brekke understreker at det fortsatt knapt er bosatt noen ukrainere, og det er først da jobben til aktivitetsguidene starter.

Raymond Johansen: – Må forberede oss på å ta imot tusenvis av ukrainske flyktninger i ukene og månedene som kommer.
Stor velvilje
Videre sier Brekke at de opplever at veldig mange idrettslag ønsker å hjelpe til.
– Det er fryktelig mange. Vi har rundt 600 idrettslag i Oslo og jeg vil anta at i hvert fall et par hundre av dem har åpne dører. Jeg tror egentlig at alle har åpne dører, men noen har mer ressurser enn andre til å kunne inkludere flyktninger.
Hittil har 50 idrettslag i Oslo sagt ja til å ta med ukrainske flyktninger på laget og strekke seg litt ekstra, ifølge Brekke. Det synes han er fantastisk, men ikke overraskende.
Nå er han spent på hvilke idretter ukrainske barn og unge vil vise interesse for.
– Det kan være noen idretter som er mer populære i Ukraina enn her. Det er lett å tenke at alle vil spille fotball, men det kan like gjerne være at de vil drive med judo, bordtennis eller fekting, som jeg vet er stort i Ukraina. Da trenger man hjelp til å finne fram.
Gir støtte
I forbindelse med engasjementet trengs det utstyr. Dette gir OIK støtte til. Utover midlene som de har til disposisjon forventer de at kommunen bistår med nødvendige midler, slår generalsekretæren fast.
I tillegg forventer Brekke at idrettslagene strekker seg langt i å gjøre det billigst mulig.
– Men samtidig kan vi gi støtte til ekstrakostnadene klubbene har, understreker han og fortsetter:
– Det skal ikke stå på fotballsko, badedrakt eller basketball. Vi kan også bistå med lønn til en ekstra trener dersom det trengs. Men det er viktig å sørge for at dette ikke skal bli en inntektskilde for idrettslagene.
Brekke håper at de kan begynne å inkludere flere flyktninger i Oslo-idretten etter påske, men realistisk sett tror han først alle vil være bosatt og rullert inn i aktiviteter til sommeren.
OIK planlegger å bruke sommeren på åpne tilbud så idrettslagene får bedre muligheter til å bli kjent med nyankomne flyktninger, slik at de kan være med i konkurranseidrett fra høsten av, forteller Brekke.
– Vi har et sommerprosjekt som vi forventer at kommunen støtter økonomisk. Da kan lagene ha åpne tilbud og lettere kunne inkludere dem i nærmiljøet.
Her kan du «skyte» Putin for 200 kroner: – Pengene går til en god sak
Vil også hjelpe voksne
OIK ønsker også etter hvert å hjelpe de voksne og skape et tilbud for dem.
– Vi tror at de mange mødre som kommer alene også trenger et sosialt nettverk, og håper vi også kan skape det gjennom lagene. Hele nøkkelen er å bli kjent med flyktningene og snakke med dem.
Men fokus er først og fremst barn og unge, understreker Brekke.
FÅTT MED DEG DISSE UKRAINA-SAKENE?
- Slik hjelper du best flyktningene i Oslo nå
- Der nabohuset til familien sto er det nå et krater: – Etter bombene er jeg ikke redd for noen ting lenger
- Her kan over 4000 søke tilflukt. Bli med inn i bomberommet ved Akerselva
- Full forvirring om levering av klær og ting til flyktningene: – Fungerer ikke slik det er nå
- Bydelen er klar for å ta imot over 40 barnehagebarn fra Ukraina
- Krigen i Ukraina har gitt en strøm av henvendelser: 161 i Oslo har meldt seg som fosterhjem