Gå til sidens hovedinnhold

Omkranset av alt annet enn hva Fretex vil ha: – Har ikke noe i en tøyboks å gjøre

Konteineren som egentlig skal motta tøy til gjenbruk var omkranset av avfall, ovnsrist, koffert og kurver. Alt annet en hva Fretex ønsker å motta.

– Jeg synes det er forferdelig. At det går an. Jeg skjønner ikke at folk er så uansvarlige at de setter slikt fra seg. Det skjer veldig ofte på natta. Det var også en episode i våres da det ble kasta flasker og to toaletter ti meter unna. Det er mye lettere for noen å dumpe det på natta enn å dra på gjenbruksstasjonen, sier Anne Schatten.

Hun bor et steinkast fra Fretexs tøyboks i Edvard Munchs vei ved bussholdeplassen på Ellingsrud og oppdaget forsøplingen på tirsdag.

Schatten har bodd i nabolaget i 40 år og trives veldig godt, men enkelthendelser som dette synes hun ikke noe om.

Derfor delte hun bildet på Facebook-gruppen for nabolaget med teksten: «Ikke mye pent dette her.» Flere reagerer på forsøplingen der.

– Jeg håper at folk vil reagere og at det ikke gjøres mer, men jeg tviler på det. Jeg har sett alle kommentarene på Facebook og det er mange som er forbanna. Jeg vil ikke ha det sånn her; at det forsøples i området hvor jeg har bodd i 40 år, avslutter Schatten.

Les også

Stor oversikt. Så mange er vaksinert i din bydel nå

Skjønner frustrasjonen

Fretex synes heller ikke noe om bildet.

– Her er det blant annet en grillrist eller en stekeovnsrist. Det har ikke noe i en tøyboks å gjøre. Det ser også ut som det ligger en ventilator der. Mye av dette er ting folk skal kjøre på Haraldrud gjenbruksstasjon for å kaste. Jeg skjønner at beboere blir frustrerte og irriterte over sånne ting. Det blir vi også, svarer Frode Harsjøen, transportleder for Fretex i Oslo.

Harsjøen forteller at Fretex har investert i sensorer som befinner seg på innsiden av alle tøybokser. På den måten blir de automatisk varslet når de fyller seg opp slik at de kan tømmes til rett tid og unngå at de blir overfylt. Mens han snakker med Avisa Oslo kan han fortelle at tøyboksene på Ellingsrud er 55 prosent fulle.

Forsøpling på utsiden av boksene er det vanskeligere å fange opp. Når det heller ikke er snakk om tøydonasjoner, er det ikke Fretex sitt ansvar å rydde opp.

Les også

Nathan åpner nytt og spennende matkonsept på Tøyen: – Tror vi treffer en ny kategori

Varsler renovasjonsetaten

Likevel varsler de renovasjonsetaten i kommunen når de blir oppmerksomme på forsøpling. Det hender også at sjåførene til Fretex plukker med seg søppel for å tømme det på riktig måte. Da kan det gå på bekostning av kapasiteten deres til å tømme tøybokser på sine planlagte ruter.

– Dette burde være unødvendig. Det er en enkel måte å kvitte seg med eget søppel på. Jeg synes det er trist at vi er kommet dit at man gjør det for å spare de kronene det koster på Haraldrud, fortsetter Harsjøen.

Dersom man mot formodning skulle komme over en overfylt tøyboks, har transportlederen et klart råd.

– Hvis tøyboksen er full, står det plakater på alle med et SMS-nummer hvor man kan sende en melding. Når vi får melding vil vi sørge for at boksen blir tømt dagen derpå.

Harsjøen håper at søkelys på slik forsøpling kan bidra til å forebygge mot at det fortsetter å skje. Han oppfordrer beboere til å være sitt ansvar bevisst når det kommer til å kaste eget avfall.

Les også

Her har regnvannet fosset inn i gangene: – Man forventer jo at Stortinget skal være vanntett

Les også

Spisested etter spisested fikk Mattilsynet på døra – slik gikk kontrollene

Kommentarer til denne saken