Gå til sidens hovedinnhold

Om lag 50.000 fossilbiler innenfor ring 2 – om fire år kan hele området bli fossilfri sone

Nylig åpnet samferdselsminister Knut Arild Hareide for prøveprosjekter i Oslo og Bergen, der kommunene selv kan innføre fossilfrie soner. Innen 2026 kan denne sonen utgjøre hele Ring 2, der det eies om lag 50.000 fossilbiler, ifølge en interesseorganisasjon.

Avisa Oslo har en rekke ganger omtalt de kommende fossilfrie sonene i hovedstaden. Dette innebærer områder i hovedstaden der det skal være forbudt å kjøre med diesel- og bensinbiler.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide ga nylig grønt lys til pilotprosjekter for dette i Oslo og Bergen, og i første omgang er det snakk om å opprette slike soner innenfor Ring 1. Dette skal etter planen tre i kraft i løpet av 2022 eller 2023. Deretter har byrådet, som består av Arbeiderpartiet, MDG og SV, et ønske om å utvide dette til å gjelde innenfor Ring 2 i løpet av 2025, ifølge Aftenposten.

Les også

Byråd overrasket over effekten av fossilfritt sentrum i Oslo

Tall fra den samferdselspolitiske interesseorganisasjonen Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV), som Nettavisen har presentert, viser at det i bydelene som berøres, eies 58.000 diesel-, bensin- og hybridbiler. Samtidig ligger ikke alle de berørte bydelene innenfor Ring 2 i sin helhet, så tallet er trolig noe lavere.

Innføringen av fossilfrie soner har flertall i bystyret, der det blant annet støttes av partiene Venstre og Høyre, i tillegg til byrådspartiene. Det er imidlertid ikke full enighet om detaljene i hvor store disse sonene skal være, og hvor fort de skal innfases.

Kommentarer til denne saken