Avisa Oslo møter ham helt tilfeldig på Torshov sport. Han kan melde at han er et kroneksempel på det vi er der for å spørre butikken om: Merker de økt pågang fra folk som kjøper løpesko under pandemien?

– Jeg pleier vanligvis å spille fotball, men siden det ikke er lov lenger, må jeg finne en annen måte å trene på. Etter hjemmekontor i åtte måneder, må jeg bevege litt på ræva. Da må jeg ha noe å løpe i, forteller han med et smil.

Måtte ta grep

– Hvor avgjørende har nedstengningen vært for at du gjør dette?

– Ett hundre prosent! Jeg liker egentlig ikke å løpe, men det er noe jeg bare må gjøre, svarer Riga-Johansen.

– Hvordan har du merket perioden med hjemmekontor på kroppen?

– Det er vel rundt ti kilo, sånn cirka.

– I hvilken retning?

– Det sier seg selv, svarer han og ler hjertelig.

– Hvor motivert er du til å ta i et tak med løpingen nå?

– Hun er veldig motivert, svarer han og ser på en lattermild kone som er med ham til butikken.

– Salget har skutt i være

Butikken der han handler sko, bekrefter inntrykket. Torshov sport har sett enorm salgsøkning innen kategorien «løp». Salget har doblet seg i 2020, sammenlignet med 2019.

– Salget og etterspørselen har skutt i været. Vi er en liten, lokal løpebutikk på Torshov og ser spesielt at folk her bruker sine lokale butikker enda mer. I tillegg har nettbutikken gått veldig bra, sier daglig leder Kaja Garden ved Torshov sport.

Hun kan ikke gå ut med tall, men forteller at den enorme etterspørselen kunne ha gitt dem enda flere salg, men at det er begrenset hvor mye de har kunnet få inn fra sine leverandører. Torshov sport retter seg også inn mot breddeidrett, som har blitt mer rammet av nedstengningen.

Derfor er de er glade for utviklingen de ser på løpeprodukter.

– Det er veldig positivt og vi håper at vi kan beholde mange av kundene videre ved at de får øynene opp for oss videre, avslutter hun.

– Fantastisk utvikling

Löplabbet – med sine tre butikker i Oslo – har også opplevd enorm pågang.

– Vi har hatt en fantastisk utvikling gjennom hele 2020. Med årets vinter med lite snø, startet året med en solid vekst. Vi fikk en liten dupp to uker fra lockdown i mars og frem til påske. Etter det har Löplabbet hatt en vekst på i hele kjeden på nesten 50 prosent i antall par solgte løpesko, forteller daglig leder Tor Fauske i Löplabbet.

Heller ikke han kan melde om konkrete salgstall.

Det er hovedsakelig de to butikkene utenfor bysentrum – der folk bor – som har hatt størst vekst. Tidvis har det vært så stor pågang at butikkene har hatt hatt det krevende med å organisere avstand og sørge for kø. Kundene har heldigvis vært tålmodige i situasjonen, påpeker han.

– Vi ser at det er en miks av gjengangere som gjerne kjøper flere par og mange nye løpere som har startet opp i våres. Og også mange som nå må løpe ute fremfor inne. Vi får også mange spørsmål om råd og tips på hvordan en skal komme i gang med løpingen med en fornuftig progresjon.

Joggerne: – Passer på

Langs Akerselva i sentrum tar det ikke lang tid før Avisa Oslo møter på flere joggere.

Marianne Røst forteller at hun har løpt mye i hele perioden, men har merket seg at det har blitt stadig flere som løper i byen.

– I den første perioden, da alle fikk beskjed om å være hjemme, var jeg blant dem som var ute og løp. Jeg følte meg litt redd for at folk skulle se på meg og hva de tenkte om meg, men det går fint nå.

Nå går det helt fint, opplever hun.

– Jeg passer på å holde avstand til andre. Jeg merker at det er flere som er ute og går og jogger nå og ikke alle er like flinke til å holde avstand. For eksempel når man møter noen som jogger sammen, kan det være vanskelig å vite hvem som skal vike.

Røst anbefaler Akerselva eller Botonanisk hage for folk som skal ut på løpetur i bykjernen.

– Jogger oftere nå

Avisa Oslo møter andre løpere som har merket seg at det er blitt mange flere av dem i gatene.

– Jeg jogger mye oftere nå. Kanskje dobbelt så mye, sier Annette Kristiansen under en løpetur.

– Hvordan oppleves det å løpe i byen med tanke på smittetrykket?

– Jeg synes det går greit. Jeg vet at risikoen når jeg passerer noen i to sekunder er forsvinnende liten, og jeg prøver å holde avstand, svarer hun.

– Det er litt både òg. Jeg bruker gjerne en buff som jeg løfter opp hvis jeg møter store menger og slakker litt ned. Noen steder kan det være litt ubehagelig, sier Marthe Utgård Dimmen – en annen jogger i byen.

Ole-André Riga-Johansen ser også for seg at flere løpeturer vil skje langs Akerselva. Han har også et klart inntrykka at han føyer seg inn i rekken av nye løpere i Oslo.

– Ja, herregud! sier han med et smil.

Vi er relativt ofte nede ved elva med datteren vår og har sett at det er markant økning i folk som er ute og løper og går tur. Det er ingenting å lure på.