Masseskytingen i Oslo har nok en gang fått folk i det skeive miljøet til å føle på frykt og forfølgelse.

Det er langt fra første gang.

Men under sørgegudstjenesten i Oslo domkirke søndag formiddag, var preses Olav Fykse Tveit svært tydelig om kirkens behandling av skeive da han holdt preken.

– Sorg og skam

– Kjærligheten har ikke alltid fått det rommet det skulle ha. Kirken har heller ikke vært så tydelig som vi burde på det. Vi ser med sorg og skam hvilke sår og skader kirkens handlinger og ord har skapt hos skeive, sa han under sin preken.

Han presiserte viktigheten av kjærligheten flere ganger.

– Kjærligheten tar aldri slutt. Nå er det vår oppgave å vise at det er helt sant. Vi kan og vi skal være oss selv, slik vi er. Og å elske de andre slik vi er. Vi kan, og vi skal, skape liv og glede, talte han videre.

– Veldig stor betydning

Etter gudstjenesten sitter likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) igjen med et godt inntrykk av ordene fra Fykse Tveit.

– Jeg tror det har veldig stor betydning at kirken som en viktig del av samfunnet erkjenner at de ikke alltid har valgt rett side og ikke behandlet alle mennesker med samme menneskeverd. Det er en fin innrømmelse som nok gjør at mange føler at kirken har større takhøyde, sier hun til Avisa Oslo

Samtidig som gudstjenesten kan bety et skritt fram i dialogen mellom skeive og kristne, håper ikke Trettebergstuen at muslimer vil oppleve økt hat i tiden fremover.

Det med bakgrunn i at noen kan trekke linjer mellom islam og at radikal islam, slik PST har meldt er bakgrunnen for skytingen.

– Vi er veldig bekymret for det i kjølvannet av hendelsen. Når vi snakker om at vi alle står sammen i dette, at vi må passe på hverandre, handler det også om at ingen muslimer skal føle på ansvaret for dette. Det er bare en gjerningsmann om har ansvaret for dette. Ingen religion, ingen folkegruppe.