(Nettavisen)

Volvat advarer på hjemmesidene om svindelforsøkene og ber de som er utsatt for forsøkene, om å ta kontakt med senteret.

Senteret skriver på hjemmesidene at de er gjort oppmerksom på at det har vært tilfeller der noen ringer i deres navn. Svindlerne ber om at man møter opp på et Volvat-senter for å få covid-19-vaksine.

«De ber om forhåndsbetaling. Dette er svindel! Volvat setter ikke koronavaksiner», advarer Volvat (se skjermdump under).

Markeds- og kommunikasjonssjef Mille Celine Henriksen ved Volvat er knapp i kommentarene til det som har skjedd.

I en e-post til Nettavisen bekrefte hun at de har hatt tre pasienter som har kontaktet oss vedrørende svindelforsøket.

«Saken er politianmeldt, og vi følger utviklingen tett», skriver Henriksen i e-posten.

Ikke overraskende

Det er ikke overraskende at slike svindelforsøk skjer i kjølvannet av den nå snart ett år lange pandemien.

Nettavisen skrev rett før jul i fjor om svindeltruslene som en IT-ekspert advarte mot i 2021. IT-eksperten Kai Roer advarte blant annet mot såkalte phishing-budskap i forbindelse med COVID-19-vaksine.

Det kunne skjer form av en melding som ser ut til å komme fra helsemyndighetene. Her får du beskjed om at du kan trykke på en lenke og få vite når du kan få vaksine.

- Vi tror mange vil bli lurt av slike meldinger, uttalte Roer til Nettavisen for en drøy måned siden.

Sensitivt

Phising er ofte e-poster for å lure mottakeren til å dele sensitive personopplysninger, eller til å klikke på lenker og laste ned skadelig programvare. I dette tilfellet er det altså snakk om forhåndsbetaling for en tjeneste som ikke er reell.

Roer advarte i desember nordmenn om å være ekstra skeptisk til e-poster og andre meldinger du mottar om COVID-19-vaksinen.

Helsedirektoratet varslet i august i fjor om koronasvindel over telefon. Den gang rettet advarselen seg mot et ukjent anrop som forteller at man skal ha vært i nærheten av noen som har testet positivt for koronaviruset.

Les også: Storbanker slår korona-alarm: - Veldig skummelt

Gratis testing

Deretter krever innringeren kortinformasjon for å få sende test-sett hjem i posten til offeret.

– Dette er svindel. Testing i Norge er gratis. Kommunehelsetjenesten gjør sporing og vil aldri be deg om å oppgi kortinfo, informerte direktoratet på Twitter.