(Nettavisen)

I normale år avholdes det årlig en rekke festivaler og arrangementer for mat og drikke. Ofte er det lokale bønder som viser frem produktene, og Norge har vunnet en rekke konkurranser på internasjonalt nivå.

Lars Madsen har siden 2015 arrangert Norges første ginfestival. Siden har det vært en suksess, med utsolgte festivaler i Oslo. Han har senere utvidet til flere steder i landet.

Les mer: Langer ut mot miljøer som ikke følger opp smittevern og vegrer seg mot vaksinering

Refunderte 700.000

Men da koronaviruset slo innover Norge, måtte festivalene stenge dørene. Kundene skulle ha tilbake pengene, og Madsen refunderte 84 prosent. Resten var folk som ville støtte festivalen. Det blir han nå straffet for.

– Jeg tok sist ut lønn i 2019. Det er riktig, og regjeringen sa det skulle komme støttepakker for dem som fikk en koronasmell. Jeg lever av å selge billetter, men fordi mat og drikke ikke er kultur, får jeg ikke en krone, sier Madsen til Nettavisen.

Les også: I Israel er 55,6 prosent er vaksinert: Nå skyter smitten i været

Han er dypt skuffet over regjeringens politikk, og at han faller mellom stolene i to ulike ordninger. På den ene siden er det en støtteordning for kulturarrangementer. Der sier kulturdepartementet at ginfestivalen ikke er å regne som kultur.

På den andre siden er en egen støtteordning for publikumsåpne arrangementer. Men den dekker ikke bortfall av billettinntekter - som er hele levebrødet til Madsen.

Les også: Besøkende i Hemsedal nekter å oppgi nærkontakter ved smittesporing: - Vurderer å anmelde

– Den dekker bare faste kostnader. Og denne bransjen er i høyeste grad dugnadsbasert. Jeg får heller ikke dekket lønnen min, fordi jeg har ikke tatt ut lønn - jeg refunderte heller kundene, sier Madsen og legger til:

– Det hadde lønt seg for meg å drite i kundene og lønne meg selv.

Totalt har selskapet hans hatt et bortfall av inntekter på et sted mellom 1,5 - 2 millioner kroner. Det eneste han har fått tilbud om er 28.000 kroner i støtte.

Det han reagerer aller mest på er at regjeringen gjennom ordningen sier at arrangementene han har organisert ikke er kultur.

Se video fra Norsk Ginfestival:

– Helt sinnssykt

– Den ene støttepakken etter den andre diskriminerer og tråkket på norsk mat- og drikkekultur. Det er tydeligvis feil form for kultur. Det er helt sinnssykt. Hadde jeg leid inn en hyggelig DJ og kalt det for en konsert med gin, hadde det vært innafor. Kanskje jeg skal spille blokkfløyte neste år, sier han.

Norge har flere festivaler som feirer rakfisk, spekemat, drikkevarer.

Les også: Medisin-professor tordner mot Nakstad: - De må fortelle oss mye mer detaljer

– Hvis det ikke er kultur, skjønner jeg ingenting.

Kulturdepartementet bekrefter at reglene er slik, og mener det er riktig at ordningen ikke støtter mat- og drikkefestivaler.

– Stimulerings- og kompensasjonsordningene for kultursektoren er rettet inn mot kulturarrangementer. I stimuleringsordningen er dette definert som «arrangement som i hovedsak formidler et kulturelt eller kunstnerisk innhold», sier statssekretær Gunhild Berge Stang (V) til Nettavisen.

Kompensasjonsordningene gjør det dermed ikke mulig å få støtte for mat- og drikkefestivaler, bingo, kurs eller seminarer.