Økonom Harald Magnus Andreassen optimist for økonomien: Spår ny frigjøringsvår

PANGSTART: Sjeføkonom i Sparebank1 Markets,
Harald Magnus Andreassen, spår en pangstart på den økonomiske oppturen når vaksineringen er gjort. Foto: Lise Åserud / NTB

PANGSTART: Sjeføkonom i Sparebank1 Markets, Harald Magnus Andreassen, spår en pangstart på den økonomiske oppturen når vaksineringen er gjort. Foto: Lise Åserud / NTB Foto:

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen spår euforiske tilstander på nivå med frigjøringsdagene i 1945 når vaksineringen er gjennomført.

DEL

– Alt tyder på at vi vil bruke mye penger på restaurant og bar når vi kan gå ut igjen. Da snakker vi om frigjøringsvåren i 45, og en euforisk stemning. Jeg synes det er et godt bilde. Vi har vært okkupert av et virus. Det har heldigvis bare vart et år, og det har tatt langt færre liv enn under krigen, sier sjeføkonomen i Sparebank1 Markets, Harald Magnus Andreassen til Avisa Oslo.

Han svært optimistisk på vegne av norsk økonomi spesielt, og verdensøkonomien generelt.

– Så snart viruset er borte vil det være stappfullt på barer og restauranter. Folk vil komme tilbake i bøtter og spann. Da må alle som skal servere oss mat og drikke tilbake på jobb, mener Andreassen.

Han uttrykker forståelse for frustrasjonen i de bransjene som er rammet hardt av koronatiltakene, men er overbevist om at alt skal raskt tilbake.

– Det kommer som et skudd. Hvis du hadde fått vite at du trygt kunne gått ut til helgen, og at viruset var borte, ville du sett på TV hjemme da, spør økonomen retorisk.

Han peker på at det er ingen normal økonomisk nedtur vi er vitne til. I november lånte nordmenn mer penger enn vi noen gang har gjort i kroner og øre, og marsjfarten på økonomien er allerede på 98,5 prosent av nivået før pandemien.

– De fleste har beholdt jobben og inntekten. Vi bruker i snitt 10 til 15 prosent mer i butikkene nå som vi ikke handler i Sverige, eller reiser til utlandet. I tillegg kjøper vi bolig som aldri før. Det eneste vi har sluttet å handle er klær, for det er ingen steder å vise seg fram, sier Andreassen.

Han peker på det paradoksale i at Oslo har hatt størst økning i arbeidsledigheten, men også størst økning i boligprisene. De som er hardest rammet er folk med lav utdannelse og inntekt. De var lite aktive på boligmarkedet fra før.

– De som er hardest rammet av koronatiltakene er de som satt nederst ved bordet fra før. Nå sitter de enda lenger ned, og vi ser dem ikke. Det er ikke de som styrer den økonomiske utviklingen, sier Andreassen.

Han mener også at det er viruset, og ikke politikernes tiltak og restriksjoner, som gjør at utelivet er stengt ned.

– Det er umulig å drive restaurant og bar med dette viruset. Vi kan godt kose og klappe i fire uker uten at smitten øker dramatisk, men etter seks uker vil sykehusene fylles opp av pasienter. Nordmenn er som alle andre nasjonaliteter. Vi blir smittet om vi går mye på fest, sier Andreassen.

Han mener det ville resultert i lengre og hardere tiltak, som vi ser mange steder rundt oss i Europa. Nå setter Andreassen sin lit til at myndighetene får opp hastigheten på vaksineringen.

– Det har gått sakte frem til nå. De kunne satt inn et eget spesialteam for å vaksinere alle som er på sykehjem i Oslo. Det ville gått mye raskere enn sånn som de har gjort det til nå, mener økonomen.

Med økte leveringer fra flere av vaksineprodusentene regner Andreassen med at økonomien skyter fart for alvor utover våren.

– Det er en bagatellmessig operasjon å stikke mange nok i armen. Når det vaksineres mot influensa er det en stor del av befolkningen som får den i løpet av et par måneder, sier han.

Den eneste mørke skyen på himmelen til Andreassen er økte renter når pandemien er over, og økonomien skyter fart.

– I dag har vi kanskje et snitt på rentenivået på 1,8 prosent. Jeg ser for meg at det kan krype opp mot 4 prosent, sier Andreassen.

Artikkeltags

laster
Se kommentarer

Kommentarer til denne saken