Det melder OBOS i en pressemelding 1. februar.

– Dette var mer enn forventet. Prisene pleier å stige i januar, men dette var mer enn vanlig, og må ses i lys av at OBOS-prisene falt over fire prosent i Oslo i desember, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 76 335 kroner i Oslo-området i januar, og 65 579 kroner på landsbasis.

Stor aktivitet

Aktiviteten i boligmarkedet tok seg, ifølge Monsvold, kraftig opp i januar etter en laber desember. Antallet omsetninger i januar i år var også høyere enn i samme måned de to årene før.

– Dette kan tyde på at mange valgte å utsette leilighetskjøpet til over nyttår, i påvente av oppmykingen i utlånsforskriften. Den bidrar til at flere kan få låne mer enn før, sier Monsvold.

Endringen innebærer at bankene nå skal ta høyde for en renteøkning på minst 3 prosentpoeng, mot minst 5 prosentpoeng tidligere. Samtidig må alle kunder tåle en rente på minst 7 prosent for å få boliglån.

Høyere forkjøpstall og lavere omsetningstid tyder også på et noe piggere boligmarked i starten av året. Andelen som brukte forkjøpsretten, var 22,6 prosent i januar, mot 13,7 prosent i desember. Det er likevel en markant nedgang fra januar 2022 (31,2 prosent), noe som også må ses i lys av lavt tilbud av boliger på starten av fjoråret.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.