– Forrige gang prisene sank omtrent like mye, var i november 2008. Samtidig er det viktig å se nedgangen i sammenheng med at Obos-prisene gikk mindre ned enn totalmarkedet i oktober, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos i en pressemelding.

  • I Oslo har Obos-prisene så langt i år steget med 2,8 prosent.
  • De tolv siste månedene er prisoppgangen i Oslo 2 prosent.
  • På landsbasis har prisene steget 1,4 prosent de tolv siste månedene.
  • Hittil i år er prisene på landsbasis opp 3,6 prosent.
  • Kvadratmeterprisen for brukte Obos-boliger var 74.535 kroner i Oslo-området i november, og 64.373 kroner på landsbasis.

Obos mener det fortsatt er bra interesse for å kjøpe boliger.

Antallet omsetninger i Oslo i november var 8 prosent lavere enn rekordnivået i november i fjor. Samtidig ble det omsatt flere boliger enn i 2019 og bare litt færre enn snittet de fem siste årene.

Det er også en markant nedgang i andelen som brukte forkjøpsretten. Den var på 17,4 prosent i november, sammenlignet med 25,9 prosent i oktober. I november i fjor var den på 27,7 prosent.

Stor usikkerhet

Sjeføkonom Monsvold tror boligprisene vil fortsette å falle i tiden som kommer.

– Vi tror prisene vil gå noe ned i desember og de neste månedene som følge av renteoppgang, høye levekostnader og flere usolgte bruktboliger.

– Et fortsatt stramt arbeidsmarked, god lønnsvekst og befolkningsøkning taler for at prisfallet neste år ikke blir dramatisk. Samtidig er usikkerheten stor. Det er derfor svært viktig at regjeringen ikke strammer inn utlånsforskriften og bidrar til å forsterke fallet i boligpriser og boligbyggingen.

Monsvold regner med at boligprisene vil stabilisere seg når rentetoppen trolig nås i løpet av første halvår neste år.

– Prisene kan stige noe i 2024 hvis renten settes ned, slik Norges Bank anslår. Da vil også lav tilførsel av nye boliger bidra til å trekke prisene opp igjen. Særlig gjelder dette i Oslo, hvor det ventes at kun 1500-1600 boliger blir ferdigstilt, sier Monsvold.

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, sier prisnedgangen ikke kom overraskende.

– At markedet fortsatte nedover i november var forventet. Vi opplever et marked som fungerer og meglerne våre solgte like mange boligen som november i fjor. Selv om mange ender med forhandlinger, selges fortsatt en del boliger med budrunder som går over prisantydning.

LES OGSÅ:

Les også

På to år har Tristan (21) tjent 600.000 kroner på Bjølsen-leiligheten. Likevel har han en klump i magen