Gå til sidens hovedinnhold

Obos-opprøret: Derfor er vi i Oslo-idretten bekymret

I et «tørt» sponsormarked er det vanskelig å se andre aktører som kan komme på banen og erstatte bidraget Obos gir til lokalidretten, skriver flere klubber i Oslo-idretten som mottar Obos-støtte.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Obos har den siste tiden måttet tåle diskusjon om selskapets rolle som boligutvikler og samfunnsaktør. I forkant av årets generalforsamling er det varslet et «medlemsopprør» der kritikken rettes mot mange områder.

Et av områdene som har blitt problematisert er ansvaret selskapet over tid har tatt som sponsor og støttespiller for idrett og organisasjonsliv i Oslo og nasjonalt.

Les også

Har fått inn rekordmange Obos-forslag: – Vitner om stort engasjement

Vi representerer noen av de mange klubbene i Oslo-idretten som mottar støtte fra Obos. Vi vil med dette innlegget ikke ta stilling til de diskusjoner som pågår, og vil ikke mene noe om kritikken er berettiget eller ikke. Det vi derimot ønsker å få fram er hvor viktig støtten fra Obos er for å kunne opprettholde tilbud for barn og unge innen toppidrett i hovedstaden.

En unik aktør

Obos er en av få aktører i Norge som har økonomi og vilje til å gi støtte uten altfor høye krav til å måtte «regne dette hjem» i forhold til mersalg og profilering. Med sin eierstruktur og strategi, hvor en fast prosentandel av overskuddet går til sponsing, er de en unik aktør.

Støtten fra Obos gir oss mulighet til å øke og utvikle det tilbudet vi gir medlemmene våre. Det kan være til fotballskoler, turneringer, støtte til utvikling av jentefotballen, til å skape møteplasser og arrangementer rundt kamper og støtte til materiell og utstyr. Samarbeidet gir også Obos-medlemmer rabatter på fotballskoler, sesongkort etc. som arrangeres av klubbene.

Dette utgjør store summer totalt for medlemmene hvert år.

Les også

Møtte Obos-ledelsen: – De forstår tillitskrisen

Har ikke redusert sponsing i pandemien

Obos fortjener stor ros for det ansvaret de har tatt under pandemien, blant annet ved å ikke redusere noen av sine sponsorater. Dessuten har de økt støtten til idrett, kor og korps, såkalt «jubelstøtte», til 40 millioner kroner. Totalt fikk 210 lag og foreninger i Oslo ekstra støtte på 17 millioner kroner via denne ordningen i fjor.

Dette er midler som for mange var helt avgjørende for å kunne opprettholde driften og komme seg gjennom koronaen.

Det er ingen hemmelighet at det er krevende å få økonomien i et idrettslag til å gå rundt. I et «tørt» sponsormarked er det vanskelig å se andre aktører som kan komme på banen og erstatte bidraget Obos gir til lokalidretten.

Vi er derfor bekymret for at sponsorstrategien kan endres. Vi håper at også Obos-medlemmene ser hvor viktig og positivt det er både for både Obos og beboerne i Oslo at samarbeidet opprettholdes.

Les også

Tar Obos i forsvar: – Er blitt et hylekor

Kommentarer til denne saken