(Nettavisen)

Tordenværet startet i sørvest og har etter hvert beveget seg nordøstover. Det er store lokale forskjeller i intensitet.

– Vi ser at det er lyn over Rogaland nå og det er dette været som vil bevege seg østover, og etter hvert treffe det sentrale Østlandet i løpet av ettermiddag. Det vil føre til sterke vindkast og regn, sa statsmeteorolog Martin Granerød til Nettavisen onsdag formiddag.

– Det kan komme 10-15 millimeter med nedbør mens bygene passerer, la Granerød til.

Onsdag ettermiddag klokken 14:15 var det registrert over 3900 lynnedslag i Sør-Norge de siste 12 timene, ifølge meteorologenes lynoversikt. Områdene rundt Oslofjorden har alene hatt over 3200 av disse.

Slik bevegde uværet seg i løpet av dagen:


– Det er litt sånn med bygevær som sommeren, at det lever litt sitt eget liv. Så det er nok ikke alle som kommer til å få det. Det er typisk at det er lokalt, opplyser Granerød.

– Kom dere på land

Det er sommer og mange benytter muligheten til å dra ut i båt eller å ta seg et bad. Meteorologene kommer med sterk oppfordring om å ikke svømme eller bade under uværet.

– All ferdsel til sjøs i den perioden frarådes. Kom dere på land, er den klare meldingen fra Granerød.

Les også: Flått-etende veps funnet i Norge: – Kan få stor betydning

I tillegg fører tordenværet med seg kraftig vind.

– Det kan komme vindkast opp mot 22 m/s. Det er nok vind til å løfte på løse gjenstander, så det å feste løse gjenstander er lurt, råder meteorologen.

Andre anbefalinger under uværet er å koble fra elektriske apparater, søk ly og unngå åpne sletter og store trær.

Uværet forventes å være ganske kortvarig, ifølge meteorologen.

– Etter uværet har passert, ser det ut til at det skal bli fint igjen, sier Granerød.

Les også:Kommer med advarsel før møtet: – Da tar dette ti minutter

Grått og kjølig

Generelt for landet vil det blir en kjøligere værtype frem mot helgen.

Det er en kaldfront som passerer landet de neste dagene, men så lenge sola skinner er det flere områder som kan få rundt 20 grader, forteller meteorologen.

Mens sola vil vise seg på Østlandet og Sørlandet, må folk på Vestlandet og i Trøndelag forberede seg på at det blir grått og vått de neste dagene.

– Det blir pålandsvær med mye grått vær og nedbør på Vestlandet og i Trøndelag. Det vil holde seg frem mot helgen, sier Granerød.

Nordland vil også få en gråvær type, mens i Troms og Finnmark vil det bli mer skiftende vært type. Det vil holde seg frem mot helgen, ifølge meteorologen.

– I Troms kan temperaturene stige opp mot 18 grader på det varmeste. Øst i Finnmark kan det også komme noen tordenbyger,. men også der en skiftende værtype, opplyser han.

Onsdag kveld og natt til torsdag er det fare for tordenvær med mye lyn i området.