- Svindeltypene vi ser det er mye av nå, er e-poster som later som de er fra Posten, og phishing for innlogging på Office 365, sier rådgiver Mats Authen i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS)
Norske borgere er populære mål for internasjonale svindlere som ønsker å lure til seg informasjon, slik at de får tilgang til kort- eller kontoinformasjon, som igjen kan brukes til å tappe oss for verdier. Nye såkalte phishing-metoder blir hele tiden laget for å lure oss. Felles for svært mange, er at de sendes til deg som meldinger, og utgir seg for å være noe annet enn de i virkeligheten er.
Posten og Microsoft
Akkurat nå, er det bølger av falske e-poster som utgir seg å være fra Posten og Microsoft.
Posten-svindelen er innordnet for å lure fra deg opplysninger slik at svindlere kan bruke bankkortet ditt. E-postene gir inntrykk av at du må betale en sum i toll for å få varen utlevert.
Microsoft-svindelen er en e-post som forsøker å lokke til seg login-informasjon til bedrifter og institusjoner sine konti i skytjenesten Office 365. Denne benyttes spesielt av mange læresteder i Norge. Korona og hjemmekontor gjør også mange systemer ekstra sårbare, fordi brukerne sitter på hjemmekontor og ikke bak digitale murer i kontorer.
Les også: Effekten av hjemmekontor: Én sektor peker seg ut
Ingen av disse svindeltypene er nye. Nettavisen skrev om Microsoft-svindelen i mai 2020 (egen sak her). Posten er en gjenganger som offer for misbruk av svindlere. Nettavisen har tidligere skrevet både denne saken om e-poster som utgir seg for å være fra Posten.
Økning med koronarestriksjoner
I en undersøkelse som NorSIS gjennomførte i 2020, svarte åtte prosent at de har blitt lurt av såkalt phishing-svindel det siste året. NorSIS så en økning i antall saker, etter at koronarestriksjoner ble innført.
- Vi får en del henvendelser fra folk som først skjønte at det var svindel etter at skaden var skjedd. Hva de må gjøre da, avhenger av hva de har blitt utsatt for, og hva de eventuelt har kommet i skade for å oppgi av informasjon, sier Authen.
Slik sikrer du deg
Har du gitt fra deg innloggingsinformasjon som brukernavn, e-postadresse og passord, bør du endre passord og få på totrinnsbekreftelse. Her er NorSIS råd for sikker pålogging.
Har du gitt fra deg tallene som står på bank- eller kredittkort, må kortet sperres.
Har du oppgitt personnummer gir NorSIS disse forebyggende rådene for ID-tyveri.