– Regjeringen har nå mottatt råd fra Helsedirektoratet og FHI, og vi skal bestemme oss fredag kveld. Så vil de nye tiltakene bli kommunisert ut i morgen, sier helseminister Bent Høie til TV 2.

Tiltakene skal legges fram klokken 09.00. Fredag kveld erfarer NTB at regjeringen vil stenge kjøpesentre i Oslo-regionen lørdag.

Flere kommuner var samlet til krisemøte med Statsforvalteren i Oslo og Viken i forbindelse med virusutbruddet i Nordre Follo. Representanter fra Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet deltok også.

Møtet foregikk digitalt.

Nordre Follos nærkommuner deltok også i møtet i forbindelse med utbruddet av det muterte koronaviruset i Nordre Follo kommune. 70 prosent av de arbeidende innbyggerne i Nordre Follo kommune pendler inn til Oslo.

Oslo, Nesodden, Frogn, Ås, Indre Østfold, Moss, Vestby og Enebakk er kommunene som deltar i møtet som foregår digitalt. Ifølge Drammens Tidende deltar også Drammen kommune i møtet.

Johansen: – Må handles raskt

– Her må det handles raskt, det er alle enige om. Vi må så langt det lar seg gjøre slå ned dette viruset med en eneste gang. Så nå må det innføres drastiske tiltak på kort tid for å få kontroll over dette, sier Johansen til NRK.

Byrådet i Oslo har vært på høyeste beredskapsnivå siden nedstengningen i mars i fjor og har håndtert krisesituasjonen løpende.

VG får opplyst at regjeringen har foreslått flere inngripende tiltak for kommunene.

Tiltakene støttes av kommunene til stede. Det er foreløpig ikke konkludert med hvilke tiltak som innføres.

Slik kan Oslo bli rammet

– Det ligger an til en statlig forskrift for Nordre Follo og alle nabokommunene, med bestemmelser om omfattende nedstengninger de nærmeste 10 dagene, sier Ola Nordal, ordfører i Ås kommune til TV 2.

– Vi jobber for at alle kommunene får felles tiltak. Målet er å komme til en konklusjon i kveld, sier Hans Kristian Raanaas, ordfører i Frogn kommune, til kanalen.

Raymond Johansen sier til NRK at det kan bli innført nye, strenge tiltak i Oslo.

– Det kan bli rødt nivå i barnehager og barneskoler. Regjeringen vil komme med forsterkede tiltak nå, og dette skal vi jobbe med gjennom helga, men stengte skoler og barnehager er noe av det som kan bli innført.

Etter det NRK erfarer, har regjeringen bestemt seg for at de nye tiltakene som innføres inkluderer stengingen av barneskoler og barnehager, både i Oslo og i Follo-regionen.

Kan være mer dødelig

I kveld har statsminister Boris Johnson gått ut med beskjeden om at den nye virusvarianten som først ble oppdaget i Storbritannia i desembermåned, kan være mer dødelig.

– Det foreligger noen bevis for at den nye varianten kan være assosiert med en høyere grad av dødelighet, sier Johnson på en pressekonferanse om cornersituasjonen i landet, skriver VG.

Saken oppdateres.